Αλβανία: Μάχη για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών σε παράκτιες τουριστικές περιοχές

Η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερα άτομα για εμπρησμό το τελευταίο 24ωρο καθώς στρατιώτες και πυροσβέστες αναπτύχθηκαν σε παράκτιες τουριστικές περιοχές για να δώσουν την μάχη της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών που εξαπλώνονται.

Πολλοί αγρότες στην Αλβανία βάζουν φωτιά στα χωράφια που καλλιεργούν για να τα καθαρίσουν από τις καλαμιές, τα αγριόχορτα και τα απορρίμματα και να τα προετοιμάσουν για την νέα σοδειά.

Τον Ιούλιο, η Αλβανία ταυτοποίησε και απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος 14 ανθρώπων που προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές.

Δύο αγρότες συνελήφθησαν επειδή προκάλεσαν πυρκαγιά κοντά στο τουριστικό χωριό Κηπαρό με αποτέλεσμα να καούν δεκάδες εκτάρια και να κινδυνεύσουν σπίτια και φυτείες με ελαιόδεντρα.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που ελήφθησαν από drone και δείχνουν δύο αστυνομικούς να κυνηγούν έναν από τους άνδρες σε έναν λόφο και τελικά να τον συλλαμβάνουν.

Ο αλβανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έστειλε 40 στρατιώτες για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στις προσπάθειες κατάσβεσης μεταφέροντας φτυάρια και νερό στις πλάτες τους στην κορυφή ενός λόφου.

Ντόπιοι και ξένοι τουρίστες παρακολουθούσαν ένα ελικόπτερο του στρατού να συλλέγει νερό από την θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους για την κατάσβεση της πυρκαγιάς παρότι οι περισσότεροι συνέχιζαν ανενόχλητοι τις διακοπές τους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο άτομα στην πόλη Ελβασάν, στα ανατολικά, συνελήφθησαν επειδή είχαν βάλει φωτιά σε έκτασή τους όταν η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές.

Η αστυνομία έκανε έκκληση στους πολίτες να μην “βάζουν φωτιά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες επειδή αυτή η ενέργεια συνιστά αδίκημα και τιμωρείται από τον νόμο”.

Το αλβανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου καταγράφηκαν 95 πυρκαγιές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα