

Η αλβανική κυβέρνηση έχει προτείνει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τους εξοπλισμούς και την αναβίωση αυτού του τομέα, με στόχο να δαπανηθούν έως 181 δισ. λεκ ή 1,8 δισ. ευρώ έως το 2033.
Για πρώτη φορά στον εφετινό προϋπολογισμό, η αλβανική κυβέρνηση εκπλήρωσε την υποχρέωσή της ως μέλος του ΝΑΤΟ δαπανώντας το 2% του ΑΕΠ της για την ενίσχυση του στρατού, ενώ στη στρατηγική που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται να διατηρείται αυτός ο ρυθμός κάθε χρόνο, και μέχρι το 2033 να φτάνει το 2,83% του ΑΕΠ.
Για την ενίσχυση του στρατού, ο αριθμός των ενεργών δυνάμεων μάχης αναμένεται να αυξηθεί κατά 100, αλλά εκτός από αυτό, η κυβέρνηση θα επενδύσει στους σύγχρονους οπλισμούς όπου περιλαμβάνονται μη επανδρωμένα drones, τη δημιουργία του συστήματος anti-drone ή την αγορά νέων ελικοπτέρων Black Hawk.
Σύμφωνα με την εκτιμώμενη αξία των επενδύσεων η Πολεμική Αεροπορία θα λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ακολουθούν οι ναυτικές και στη συνέχεια χερσαίες δυνάμεις, επίσης και η στρατιωτική διοίκηση υποστήριξης.
Η στρατηγική περιλαμβάνει αναβίωση των στρατιωτικών βάσεων όπου αναμένεται να γίνουν επενδύσεις στις φρουρές Zall-Herr, Ferraj και Pezë Helmës. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή εκπαιδευτικών υποδομών σε Pajet, Biza και Mnelë.
Ο κατάλογος των επενδύσεων περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη υποδομής φιλοξενίας και διαμονή σε λιμάνι και αεροδρόμιο στο Πόρτο Ρομάνο και στη ναυτική βάση Πασάλιμάνι που βρίσκεται στον κόλπο του Αυλώνα.
Εκτός από τη βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα (Kuçovë), αναμένεται να εκσυγχρονιστεί και η αεροπορική βάση Farkë.
Μια σημαντική πτυχή είναι η επένδυση στη στρατιωτική άμυνα στον κυβερνοχώρο, όπου ένα από τα πιο σημαντικά έργα είναι η δημιουργία του συστήματος «Nato Sekret» που βάζει την Αλβανία στο ίδιο επίπεδο τεχνολογίας με τους συμμάχους.
Σχετικά Νέα
Τουλάχιστον επτά νεκροί σε νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα σημεία.
Νότια Κορέα: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε επωφελή συμφωνία
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Χαν Ντουκ-σου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι.
Η Βενεζουέλα κατηγορεί το Ελ Σαλβαδόρ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συρροή
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πρόσαψε «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συρροή» στον.
Πουέρτο Ρίκο: Η κυβέρνηση απαιτεί απαντήσεις από τη Luma για το γενικό μπλακ άουτ
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ενεργειακή κρίση στο Πουέρτο Ρίκο, μετά το γενικευμένο μπλακ.