

Δύο νέοι παράγοντες κινδύνου που αφορούν πολύ κόσμο έχουν συσχετισθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή, στην πρόληψή τους, προκειμένου να προστατέψουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η νόσος προκαλεί τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ που έχει ορισθεί ο Σεπτέμβριος, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε δύο λιγότερο γνωστούς παράγοντες κινδύνου, για την ασθένεια που ωστόσο είναι πολύ συνηθισμένοι.
Το Αλτσχάιμερ είναι ένας τύπος άνοιας που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα τελικά γίνονται αρκετά έντονα ώστε να παρεμποδίζουν τις καθημερινές εργασίες και τη διαβίωση του πάσχοντα.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες για νόσο Αλτσχάιμερ
Σύμφωνα με τη νευροψυχολόγο στην κλινική του Κλίβελαντ, Jessica Caldwell, έχει διαπιστωθεί ότι τα προβλήματα στην όραση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά, τη λειτουργία του εγκέφαλου καθώς παύει να επεξεργάζεται πολλές πληροφορίες.
Η απώλεια όρασης θα μπορούσε επίσης να δυσκολέψει ένα άτομο να ασκηθεί, να κοινωνικοποιηθεί ή να κάνει άλλες διεγερτικές δραστηριότητες.
«Ο πρώτος νέος παράγοντας κινδύνου είναι η απώλεια όρασης, και αυτό προσθέτει σε αυτό που ήδη γνωρίζαμε, ότι η απώλεια ακοής είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Με παρόμοιο τρόπο, η απώλεια όρασης αποτελεί παράγοντα κινδύνου». δήλωσε η Caldwell και πρόσθεσε μια ακόμα σημαντική παράμετρο:
« Ο άλλος παράγοντας κινδύνου είναι η υψηλή LDL χοληστερόλη. Και αυτός είναι ένας νέος παράγοντας που προστίθεται σε όσα γνωρίζαμε για την πρόληψη της νόσου».
Πολλές επιστημονικές μελέτες διαπίστωσαν ότι η αύξηση της κακής χοληστερόλης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Μάλιστα σε πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι στατίνες που συνταγογραφούνται για την υψηλή χοληστερίνη, μείωσαν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ κατά περίπου 30% και τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας κατά περίπου 7%.
Καταλήγοντας η ειδικός συνιστά να ελέγχουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης μας να φροντίζουμε την όρασή μας και να παραμένουμε γνωστικά δραστήριοι.
«Μπορείτε να το κάνετε αυτό διαβάζοντας, κάνοντας παζλ, παίζοντας παιχνίδια λέξεων, μαθαίνοντας κάτι νέο ή βρίσκοντας έναν άλλο τρόπο να προκαλέσετε τον εαυτό σας».
Σχετικά Νέα
Μικρά κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τις αργίες
Επιστροφή στη δράση για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους τελευταίους να «ζυγίζουν».
Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Απριλίου
Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από σήμερα 22 Απριλίου έως τις.
Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά ταμπλό μετά την κατρακύλα στη Wall
Σε μεικτό έδαφος ολοκληρώνουν τις συναλλαγές της Τρίτης οι ασιατικές αγορές, παρασυρόμενες από το.
Διαβάστε τα σημερινά πρωτοσέλιδα των Εφημερίδων (22/04/2025)
Διαβάστε Στο Indicator.Gr Τα Σημερινά Πρωτοσέλιδα Και Τα Οπισθόφυλλα Των Εφημερίδων. Πατήστε ΕΔΩ