Αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών κάνουν οι Ευρωπαίοι του Νότου

Aλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών φαίνεται ότι κάνουν οι Ευρωπαίοι του Νότου, ενώ σε σύγκριση με εκείνους του Βορρά λαμβάνουν πολύ περισσότερα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που ανέλυσε δείγματα από δώδεκα μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Φινλανδία).

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι Νοτιοευρωπαίοι έχουν στο σώμα τους πολύ μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων τα οποία έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Στην πραγματικότητα προκειμένου να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα η ευρωπαϊκή γενετική μελέτη υπολόγισε και μετά συνέκρινε τον αριθμό των γονιδίων που εμφανίζουν αντίσταση στα αντιβιοτικά, δίνοντας έτσι στα παθογόνα βακτήρια τη δυνατότητα να επιβιώνουν. Οι σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικές στην απομάκρυνση μικροοργανισμών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Τα πράγματα, ωστόσο, είναι πιο πολύπλοκα, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι δυνατό μια τέτοια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, υπό ορισμένες συνθήκες, να λειτουργήσει ως «θερμοκοιτίδα» ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων. Από τις 12 μονάδες που εξετάστηκαν, βρέθηκε μία παλαιότερης τεχνολογίας (στην Πορτογαλία), όπου ο αριθμός των γονιδίων ανθεκτικών μικροοργανισμών ήταν μεγαλύτερος και όχι μικρότερος μετά τη διαδικασία της επεξεργασίας των λυμάτων.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, διαπίστωσαν ότι τόσο η κατανάλωση αντιβιοτικών όσο και η μικροβιακή ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι σαφώς μεγαλύτερες σε Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, από ό,τι σε Γερμανία, Νορβηγία και Φινλανδία.

Οσο μεγαλύτερη αναλογία ανθεκτικών μικροβίων υπάρχει στα λύματα πριν από την επεξεργασία, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτών των μικροβίων που επιβιώνει από την επεξεργασία και καταλήγει στο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα για το πόσο επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία είναι αυτή η επιβίωση ενός ποσοστού ανθεκτικών μικροοργανισμών, καθώς τα λύματα μετά την επεξεργασία καταλήγουν στο περιβάλλον ή αξιοποιούνται για διάφορες χρήσεις, π.χ. για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών, συνεπώς μπορεί να επιστρέφουν μέσω της τροφικής αλυσίδας εκεί από όπου ξεκίνησαν, στο ανθρώπινο έντερο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα