“Άλμα” 2,5% το πετρέλαιο και κέρδη στην εβδομάδα

Ανέκαμψε από το sell off της Πέμπτης το πετρέλαιο και σβήνοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες έκλεισε σε θετικό έδαφος, με το αμερικανικό αργό να κάνει άλμα 2,5% και να σημειώνει κέρδη στην εβδομάδα.

Ο μαύρος χρυσός ερχόταν από εκτίναξη κερδών στο 6μηνο, αφού το Brent ενισχύθηκε κατά 48% στο α’ μισό του έτους, και κατά 6% στο β’ τρίμηνο. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό έκλεισε το α’ εξάμηνο του έτους με αύξηση της τιμής του κατά 41%, ενώ κέρδισε 5,5% στο β’ τρίμηνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, με τις αμερικανικές τιμές να αυξάνονται κατά περίπου 0,8% για την εβδομάδα.

Ο OPEC+ δεν προκάλεσε εκπλήξεις αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι θα τηρήσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου τον Αύγουστο”, ανέφερε οικονομολόγος της NLI Research Institute.

“Αλλά η αβεβαιότητα για την πολιτική του OPEC+ στη διάρκεια και μετά τον Σεπτέμβριο και οι ανησυχίες ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα θα οδηγήσουν σε ύφεση τις ΗΠΑ και θα πλήξουν τη ζήτηση των καυσίμων, πλήττουν το κλίμα”, προσθέτει ο ίδιος.

Με βάση την απόφασή του, ο OPEC+ θα αυξήσει τη συνολική παραγωγή των μελών του κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως, τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο. Η απόφαση ελήφθη παρά την ιδιαίτερη “πιεσμένη” παγκόσμια προσφορά.

Από την άλλη ο OPEC δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που είχε υποσχεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους συμμάχους του, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς η μείωση παραγωγής στη Λιβύη και τη Νιγηρία αντιστάθμισε την αύξηση της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς.

Άντλησε 28,52 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα, ποσότητα μειωμένη κατά 100.000 bpd σε σχέση με το αναθεωρημένο σύνολο του Μαΐου. Ο OPEC είχε προγραμματίσει να αυξήσει την παραγωγή του Ιουνίου κατά περίπου 275.000 βαρέλια ημερησίως.

“Οι χαμηλές επενδύσεις στην ανακάλυψη πετρελαίου και η διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων κατά τη διάρκεια της ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία του 2020 οδήγησαν σε έλλειψη προσφοράς”, δήλωσε ο Lukman Otunuga, αναλυτής της FXTM. “Οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έριξαν λάδι στη φωτιά”, πρόσθεσε, και οι ταύροι του πετρελαίου “υποστηρίζονται από διάφορες δυνάμεις” που μπορεί να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίο υψηλότερα.

Ωστόσο, “οι ανησυχίες σχετικά με την αυστηρότερη νομισματική πολιτική που σπρώχνει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση μπορεί να πλήξουν τις προοπτικές ζήτησης για το πετρέλαιο, περιορίζοντας τα κέρδη”, τόνισε ο ίδιος.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 2,67 δολάρια ή 2,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 108,43 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα το WTI κέρδισε 0,8%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε την Παρασκευή 2,60 δολάρια ή 2,4% στα 111,63 δολάρια το βαρέλι, με το συμβόλαιο να σκαρφαλώνει 2,3% στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα