Άλμα 2,3% για το αργό παρά την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από ΗΠΑ

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε το πετρέλαιο την Τρίτη, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην απελευθέρωση ποσοτήτων από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας των χωρών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να αντιμετωπίσουν το ράλι των τιμών.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 1,75 δολ. ή 2,3% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 78,50 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι σχεδιάζουν να αποδεσμεύσουν έως και 50 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα τους επόμενους μήνες προκειμένου να εξομαλύνουν τις τιμές του καυσίμου που έχουν εκτιναχθεί.

Όπως ανακοινώθηκε, η κίνηση των ΗΠΑ θα συνδυαστεί με αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων και από άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, η αγορά δεν φαίνεται να “πείστηκε” από την ανακοίνωση, με τους αναλυτές να αποδίδουν το σημερινό ράλι των τιμών αφενός στο ότι η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ ήταν μικρότερη των προσδοκιών, και αφετέρου στο γεγονός ότι θα γίνει με τη μορφή δανείου και πώλησης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η αποδέσμευση θα γίνει σε δύο μέρη: 32 εκατομμύρια βαρέλια θα διατεθούν στην αγορά τους επόμενους μήνες με τη μορφή της ανταλλαγής, τα οποία θα αποκατασταθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ 18 εκατομμύρια βαρέλια θα διατεθούν στο πλαίσιο επίσπευσης της πώλησης πετρελαίου που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο.

Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε, πάντως, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να λάβουν και πρόσθετα μέτρα, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να εξομαλύνουν τις τιμές του αργού.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τα μεγαλύτερα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, με εγκεκριμένη χωρητικότητα 714 εκατομμυρίων βαρελιών, τα οποία ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αποθηκεύονται σε υπόγεια σπήλαια σε τέσσερις τοποθεσίες κατά μήκος της ακτογραμμής του Κόλπου του Μεξικού.

Στις 12 Νοεμβρίου, τα αμερικανικά αποθέματα ανέρχονταν στα 606,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού, μετά από απόσυρση 11,6 εκατομμυρίων βαρελιών τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες ημέρες από το υψηλό τριετίας άνω των 86 δολαρίων που άγγιξαν στις 25 Οκτωβρίου, χάρη στις αναφορές ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των χωρών μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου να αποδεσμεύσουν συντονισμένα στρατηγικά αποθέματα, αλλά και τους φόβους για νέο πιθανό πλήγμα στη ζήτηση από το τέταρτο κύμα της πανδημίας που πλήττει την Ευρώπη.

“Γρίφος” η απάντηση του OPEC+
Τη Δευτέρα, ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη άνω του 1% εν μέσω αναφορών ότι ο OPEC+ θα μπορούσε να προσαρμόσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής του εάν οι μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου προχωρούσαν συντονισμένα σε αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα