“Άλμα” 2,1% για τις ευρωαγορές – Έσβησαν οι απώλειες στην εβδομάδα

Με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής σβήνοντας το χαμένο έδαφος μετά τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών εν μέσω φόβων ότι η επιθετική στροφή των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη σε πιο σφικτές πολιτικές θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι αγορές βρέθηκαν να γνωρίζουν ισχυρούς κλυδωνισμούς τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού να πλήξουν τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε χθες ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λεγόμενη “ομαλή προσγείωση”, δηλαδή τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να μπει η οικονομία σε ύφεση.

Οι επενδυτές συνέχισαν στο μεταξύ να παρακολουθούν και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία εξαπέλυσε νέες απειλές για αντίποινα κατά της Φινλανδίας μετά τις ανακοινώσεις των ηγετών της χώρας ότι η αίτηση για ένταξη στο NATO θα πρέπει να προχωρήσει “χωρίς καθυστέρηση”, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν βλέπει θετικά την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.

Για την ένταξη νέων χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται η συναίνεση των κοινοβουλίων και των 30 χωρών – μελών, γεγονός που σημαίνει ότι μια τουρκική αντίθεση θα μπορούσε να καθυστερήσει την πλήρη ένταξη των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη και βέτο στην ένταξη κάποιου νέου μέλους.

Σε αυτο το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πρόσθεσε 2,14% στις 433,48 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να σημειώνει άλμα 4,7% και να ηγείται των κερδών. Τα σημερινά κέρδη ώθησαν τον δείκτη σε θετικό έδαφος σε εβδομαδιαία βάση, μετά από 4 διαδοχικά πενθήμερα με απώλειες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδισε 2,1% στις 14.027,93 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,52% στις 6.362,68 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,55% στις 7.418,15 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 2,05% 24.048,29 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,68% στις 8.338,10 μονάδες.


Στις επιμέρους μετοχές, η σουηδική Storskogen Group και η φινλανδική κρατική εταιρεία ενέργειας Fortum σημείωσαν άνοδο άνω του 11% έκαστη.

Ο τίτλος της βελγικής φαρμακευτικής εταιρείας UCB υποχώρησε περισσότερο από 13%, αφού η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγκρίνει ένα βασικό φάρμακο της εταιρείας για την ψωρίαση.

Στα μάκρο της ημέρας, ο γαλλικός πληθωρισμός κυμάνθηκσε στο 5,4% για τον Απρίλιο σε ετήσια βάση.

Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 1,8% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριου, υποχωρώντας άνω του 1% όπως αναμενόταν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα