Άλμα 1,8% για το πετρέλαιο με ώθηση από Fed

Με τους αγοραστές να παίρνουν αποφασιστικά τα ηνία των συναλλαγών αφότου επιβεβαιώθηκε η μικρή νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed, οι τιμές του πετρελαίου ολοκλήρωσαν με σημαντικά κέρδη τις σημερινές συνεδριάσεις.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Μαΐου του Brent ενισχύθηκε κατά 1,8% ή 1,37 δολάρια και ολοκλήρωσε στα 76,69 δολ. το βαρέλι στο ICE.

Παρομοίως, το αμερικανικό αργό WTI Απριλίου προσέθεσε 1,23 δολάρια ή 1,8% επίσης στη δική του τιμή, η οποία έκλεισε στα 70,9 δολ. το βαρέλι στο NYMEX, με τα δύο συμβόλαια να καταγράφουν υψηλό από τις 14 Μαρτίου.

Όπως προαναφέρθηκε το πετρέλαιο κινούνταν ήπια ανοδικά στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά ενισχύθηκε σημαντικά στο τελευταίο μισάωρο των συναλλαγών όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της Fed για ήπια αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%.

“Η γλώσσα της Fed σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις ήταν πιο μαλακή και αυτό παρέχει στήριξη στο outlook πιο ριψοκίνδυνων assets”, όπως το πετρέλαιο, δήλωσε ο Τρόι Βίνσεντ της DTN.

Μεταξύ άλλων, στη σημερινή ανακοίνωσή η Fed σημείωνε ότι “ενδεχομένως να είναι κατάλληλη κάποια επιπλέον αυστηροποίηση της πολιτικής”, μία σημαντική αλλαγή τόνου από τις “συνεχιζόμενες αυξήσεις” που αναφερόταν στην περασμένη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Fed “σηματοδότησε ότι είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αλλά με βραδύτερο ρυθμό”, σημειώνει ο Νόα Μπάρετ της Janus Henderson Investors.

“Για τις τιμές του αργού, η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων θα μπορούσε να είναι αρνητική, καθώς υπονοεί ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να συνιστά ανησυχία και εάν δούμε υψηλότερα επιτόκια αυτό θα σημαίνει χαμηλότερη ανάπτυξη που θα επιβάρυνε τη ζήτηση πετρελαίου”, είπε στο MarketWatch.

Ωστόσο, τα θεμελιώδη στην παγκόσμια ζήτηση και προσφορά “παραμένουν εποικοδομητικά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μελλοντικές αυξήσεις της Fed θα γίνουν με ήπιο ρυθμό συμβάλλουν στη στήριξη των τιμών”, προσθέτει.

Κατά άλλα, η EIA ανέφερε σήμερα ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 1,1 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Μαρτίου, την ώρα που η αγορά περίμενε πτώση κατά 5,5 εκατ.

Ωστόσο, το θετικό για τις τιμές ήταν ότι η έκθεση της EIA έδειξε επίσης εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 6,4 εκατ. βαρέλια, την ώρα που οι αναλυτές έβλεπαν μείωση κατά μόνο 2 εκατ. βαρέλια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα