Άλλο ένα ιστορικό κτήριο κατέρρευσε κάτω από το λόφο της Ακρόπολης

Άλλο ένα εγκαταλελειμμένο ιστορικό κτήριο στην παλαιότερη γειτονιά της Αθήνας, κάτω από το λόφο της Ακρόπολης κατέρρευσε! Αποτελεί μια ακόμη περίπτωση καταστροφής της ιστορικής μνήμης του τόπου μας.

Γιατί δυστυχώς, σε μια εποχή κατά την οποία όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις προσπαθούν να διατηρήσουν και να αναδείξουν την Αρχιτεκτονική τους κληρονομιά και την ιδιαίτερή τους ταυτότητα, στην Ελλάδα δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τη διάσωση των ιστορικών κτηρίων, που έχουν εγκαταλειφθεί -συνήθως για λόγους οικονομικούς- από τους ιδιοκτήτες τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα σύμφωνα με τον Νόμο 2039/1992 που κυρώνει τη  «Σύμβαση για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομίας της Ευρώπης» είναι υποχρεωμένη «να εισαγάγει στη νομοθεσία της διατάξεις, που να παρέχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τη δυνατότητα να εκτελούν εργασίες αποκατάστασης  σε ιδιωτικά ακίνητα σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία εκ μέρους των ιδιοκτητών τους». Και ακόμη, με τον ανωτέρω νόμο, αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας «να προβλέψει, στα πλαίσια των διαθέσιμων πιστώσεων, μια οικονομική υποστήριξη των δημόσιων υπηρεσιών για τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που βρίσκεται στην περιοχή τους» και «να καταφύγει, εν ανάγκη, σε φορολογικά μέτρα ευνοϊκά για τη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς».

Σχέδιο νόμου από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στα πλαίσια των δράσεων της για την προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και του Φυσικού Περιβάλλοντος, έχει διαμορφώσει -σε συνεργασία με έμπειρους νομικούς- ένα σχέδιο νόμου που ορίζει τις διαδικασίες με τις οποίες το δημόσιο ή οι ΟΤΑ οφείλουν να επέμβουν για την αποκατάσταση των εγκαταλειμμένων ιστορικών κτηρίων καθώς και εγκαταλειμμένων κτιρίων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές και για την απόδοση σε αυτά συμβατής χρήσης προκειμένου να καταστούν λειτουργικά, να αποφευχθεί η καταστροφή τους και η υποβάθμιση του ευρύτερου πολιτιστικού περιβάλλοντος και να επιτευχθεί η κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση των περιοχών. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών, στο πλαίσιο πάντοτε των υποχρεώσεων που και εκείνοι έχουν να μην ενεργούν σε βάρος της ποιότητας του φυσικού, οικιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Θα οργανωθεί από την Ελληνική Εταιρεία ανοιχτή συζήτηση με τους φορείς.

Ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος να πράξουν τα δέοντα ώστε να αποκατασταθεί το κτίριο στην αρχική του κατάσταση το συντομότερο καθώς βρίσκεται σε ευαίσθητη θέση κατηφορίζοντας από την Ακρόπολη στην είσοδο της ιστορικής πόλης των Αθηνών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα