Άλλη μια προσπάθεια…

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και τα βλέμματα σταδιακά στρέφονται στα ελληνοτουρκικά, εν’ όψη της Συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Γράφει η Έλενα Βαβαδάκη

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται να καταφθάσει στην χώρα μας τουρκική αποστολή απαρτιζόμενη από τους επτά υπουργούς, συνοδεία του προέδρου Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Όπως έγινε γνωστό, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η επίσκεψη θα γίνει αυθημερόν και ο κάθε υπουργός θα συναντήσει τον ομόλογό του στο ανάλογο υπουργείο κατά τις πρωινές ώρες, ενώ θα ακολουθήσει και συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επίσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί με την συνάντηση που θα λάβει χώρα, υπό μορφή γεύματος.

Οι δύο πλευρές σίγουρα έχουν πολλά να συζητήσουν. Αυτήν την φορά θα το κάνουν σε πλαίσιο θετικής ατζέντας, που συμφωνήθηκε, όπως δηλώνουν αρμόδιες πηγές, κατά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τ.Ερντογάν στο Βίλνιους. Συμφωνήθηκε ακόμα, γόνιμος πολιτικός διάλογος ενώ δυναμικά στο προσκήνιο έχουν επανέλθει, και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που έχουν απασχολήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αρκετά και πάλι, τα τελευταία δύο χρόνια. Διάστημα βέβαια που η πολιτική ασυναρτησίας από πλευράς Τουρκίας συνέχισε κανονικά, με τον ηγέτη της, από την μία να κάνει λόγο για πυραύλους Typhoon και σφαγές στην Τριπολιτσά και από την άλλη να εύχεται προσωπική ευημερία στον Έλληνα πρωθυπουργό με επιστολή του, την ημέρα της Εθνικής Επετείου απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι προκλητικές δηλώσεις του οδήγησαν ακόμη και σε πάγωμα των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρέσβη πάντως, οι συναντήσεις των δύο ηγετών στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, αποτελούν δείγμα των μέχρι στιγμής καλών σχέσεων. Πρόκειται ας μην ξεχνάμε και για μία περίοδο γενικότερης κινητικότητας μεταξύ των δύο χωρών με την αναμενόμενη επίσκεψη της υφυπουργού Παιδείας στην Κωνσταντινούπολη, το θέμα της visa Τούρκων επισκεπτών στα ελληνικά νησιά και της μετανάστευσης, να είναι ψηλά στην λίστα της ατζέντας. Το καλό κλίμα σίγουρα υποβοηθήθηκε επίσης από την ανάγκη Ερντογάν να παρουσιάσει καλό πρόσωπο στην Δύση, εν μέσω και των συζητήσεων με τον Α.Μπλίνκεν (Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών) και στην συνέχεια από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την χώρα μας, κατά την διάρκεια των φονικών σεισμών του Φεβρουαρίου στην Τουρκία.

Κοιτώντας στο παρελθόν, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές, κάνουν προσπάθειες δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και εξομάλυνσης των κατά καιρό τεταμένων σχέσεων, που έχουμε δει να φτάνουν ακόμα και σε οριακό σημείο έντασης. Απο το Ντάβος με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις πρώτες απόπειρες δημιουργίας ουσιαστικών διαύλων επικοινωνίας και ΜΟΕ το ‘80, έως και σήμερα με τις συχνές συναντήσεις Φιντάν – Γεραπετρίτη, οι προσπάθειες είναι πολλές. Αρκετές εξ’ αυτών θεωρήθηκαν αποτυχημένες, δεδομένης της μικρής τους διάρκειας και της αδυναμίας επίλυσης των μειζόνων θεμάτων, που ταράζουν συχνά τα νερά του Αιγαίου. Οι περισσότερες έμεναν σε κάποια χειραψία και τυπική συζήτηση, καθώς στον κορμό της και στις αξιώσεις της η Τουρκία δεν έχει αλλάξει και οι θεμέλιες διαφορές παραμένουν.

Όπως κάθε άλλη φορά η ελπίδα παραμένει, καθώς είναι δεδομένο ότι η συνάντηση αποτελεί πραγματικά ευκαιρία να έρθουν οι δύο χώρες κοντά και η ρητορική πολέμου, να αντικατασταθεί με πολιτικό διάλογο.  Η έκβαση της συνάντησης σε καμία περίπτωση δεν είναι προβλέψιμη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την συνάντηση Σολτς – Ερντογάν, που έγινε έμμεση και άμεση επίθεση στην εξωτερική πολιτική και στην στήριξη που δείχνει η Δύση προς το κράτος του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκφράσει φανερά την στήριξη του στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, αποκαλώντας τους μάλιστα και “μαχητές”. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν εκπλήσσει καθώς, η πολιτική φανατισμού που χρησιμοποιεί είναι ακόμα αφιερωμένη στον δογματισμό της “γαλάζιας πατρίδας”, που προ ολίγων ημερών ανέφερε άλλωστε σε ακόμα μία αιχμηρή του δήλωση. Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης πάντως, όπως κάθε άλλη φορά, θέματα εθνικής κυριαρχίας είναι εκτός διαλόγου. «Τα φυσικά φαινόμενα και τα ιστορικά δεδομένα είναι μεταβαλλόμενα, εκείνο που δεν αλλάζει είναι η γεωγραφία», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, που στηρίζει ως θετική συγκυρία την επικείμενη συνάντηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα