

Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Αλγερίας, του Αμπντελμαζίντ Τεμπούν, μεγάλο πλήθος διαδήλωσε ξανά χθες Παρασκευή στο Αλγέρι, απορρίπτοντας το πολιτικό “σύστημα” από το οποίο προέρχεται και την πρότασή του για διάλογο.
Η συμμετοχή στην κινητοποίηση στην πρωτεύουσα της Αλγερίας –που παραμένει επίκεντρο του κινήματος- κατά την 44η συνεχή εβδομάδα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, όμως έμοιαζε πιο περιορισμένη από αυτές των δύο προηγούμενων εβδομάδων.
“Είτε εσείς είτε εμείς, θα σας συλλάβουμε”, φώναζαν οι διαδηλωτές, την ώρα που στα πανό που κρατούσαν έγραφε “Δεν θα υποταχθούμε”.
Ο Τεμπούν διαδέχθηκε τον Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, του οποίου έχει υπάρξει υπουργός και πρωθυπουργός. Ο Μπουτεφλίκα αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Απρίλιο έπειτα από 20 χρόνια στην προεδρία υπό την πίεση του “Χιράκ”, του άνευ προηγουμένου λαϊκού κινήματος κατά του καθεστώτος, το οποίος την Κυριακή συμπληρώνει 11 μήνες.
“Δεν αναγνωρίζω αυτόν τον πρόεδρο. Η ορκωμοσία του δεν αλλάζει τίποτα. Είμαι κατά του διαλόγου που προτείνει το καθεστώς”, όμως “υπέρ των διαπραγματεύσεων που θα καταλήξουν στην ήρεμη αποχώρηση των εκπροσώπων του παλιού “συστήματος””, εξήγησε ο 66χρονος συνταξιούχος Άμαρ Αλιλές.
Το κίνημα διαμαρτυρίας ζητεί την κατάργηση του “συστήματος” που κυβερνά την Αλγερία από το 1962 οπότε κέρδισε την ανεξαρτησία της και την αποχώρηση όλων των εκπροσώπων του, στους οποίους ανήκει ο 74χρονος Τεμπούν.
Ριζική αλλαγή
Την Πέμπτη ο νέος πρόεδρος της Αλγερίας δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με το “Χιράκ” και επισήμανε ότι επιθυμεί να “τροποποιήσει” το Σύνταγμα ώστε αυτό να καταστεί “η θεμέλιος λίθος της νέας Δημοκρατίας”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο Σύνταγμα “θα περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου της Δημοκρατίας, θα προστατεύει τη χώρα από την εξουσία ενός μόνο ανδρός και θα διασφαλίζει τον διαχωρισμό και την ισορροπία των εξουσιών”.
Για το “Χιράκ” οι υποσχέσεις του Τεμπούν δεν ικανοποιούν τα αιτήματά του. Το κίνημα ζητεί κυρίως ένα εντελώς νέο Σύνταγμα, καταγγέλλοντας ότι το τρέχον είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Μπουτεφλίκα. Αρνείται επίσης να επιτρέψει στο “σύστημα” να αλλάξει μόνο του και απαιτεί το έργο αυτό να ανατεθεί “σε μεταβατικούς θεσμούς”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.