Αλέξης Γρηγορόπουλος: Συγκεντρώσεις και συμβολικές δράσεις

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται από εκείνη τη νύχτα του Δεκέμβρη, όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, σε μία δολοφονία που έβαλε φωτιά στις τελευταίες ημέρες του 2008 με την νεολαία να εξεγείρεται.

Τότε, η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρόνου μαθητή έβγαλε στο δρόμο ένα ορμητικό ποτάμι δεκάδων χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, νεολαίας, εργαζόμενων και ανέργων που διαδήλωσαν μαχητικά για ένα μήνα στους δρόμους όλης της χώρας ενάντια στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλοντας την δολοφονία, την κυβερνητική/κρατική βία, διεκδικώντας τα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, ελευθερία.

Σήμερα, σε καιρούς πανδημίας, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ανακοίνωσε την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων σε ολόκληρη την επικράτειας από τις 05.00 το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου έως και τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας «λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορoνοϊού COVID -19».

Για τους παραβάτες προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα (διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις).

Αστυνομοκρατούμενο το κέντρο της Αθήνας
Τα μέτρα για την αποτροπή συγκεντρώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα περιλαμβάνουν την κινητοποίηση περισσότερων από 4.000 αστυνομικών, κλούβες και αύρες της αστυνομίας.

Στο επίκεντρο θα βρίσκεται το σημείο όπου στις 6 Δεκέμβρη του 2008 έπεσε νεκρός ο 15χρονος μαθητής, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Κλειστοί επτά σταθμοί του Μετρό

Επίσης, κλειστοί είναι από τις 8 το πρωί, οι σταθμοί “Ομόνοια”, “Πανεπιστήμιο”, “Σύνταγμα”, “Ακρόπολη”, “Μοναστηράκι”, “Βικτώρια” και “Σεπόλια” στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι συρμοί διέρχονται από τους σταθμούς, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις. Κανονικά λειτουργεί το Τραμ.

Πυρά κατά του αυταρχισμού από την αντιπολίτευση
Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει λόγο για καταστρατήγηση του συντάγματος από Χρυσοχοΐδη και κυβέρνηση και επισημαίνει ότι «οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την πορεία της πανδημίας δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από ακροδεξιούς και αντιδημοκρατικούς αντιπερισπασμούς»

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνει ότι «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση τα έχει χαμένα. Όπως επίσης είναι προφανές πως η πανδημία και οι δραματικές εξελίξεις από την αδράνεια της κυβέρνησης στην προετοιμασία της χώρας και του ΕΣΥ, δεν επιτρέπουν μαζικές συγκεντρώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που θέτουν σε κίνδυνο την τήρηση των υγειονομικών μέτρων».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει «αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ΕΛ.ΑΣ έχουν δικαίωμα να καταστρατηγούν το Σύνταγμα, δήθεν για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Εξάλλου, αν ήθελαν να τηρήσουν το νόμο και να επιβάλλουν πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων προστασίας, ας πήγαιναν την περασμένη Κυριακή στην Πάρνηθα να δουν τον κ. Μητσοτάκη». «Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την πορεία της πανδημίας δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από ακροδεξιούς και αντιδημοκρατικούς αντιπερισπασμούς», καταλήγει.

«Η κυβέρνηση, μετά το κρεσέντο καταστολής τις ημέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου, επιλέγει ξανά το δρόμο του αυταρχισμού, αλλά και της αυτογελοιοποίησης, μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, σε όλη την Επικράτεια» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιο του «για την απαγόρευση συναθροίσεων την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου».

«Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την προστασία του λαού από την πανδημία, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τα πεπραγμένα της στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, αλλά για το πως θα χρησιμοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για την μονιμοποίηση τέτοιων απαράδεκτων απαγορεύσεων, για τη γενίκευση της καταστολής και της περιστολής λαϊκών ελευθεριών» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, από την πλευρά του μιλά για «χουντικής έμπνευσης απαγόρευση» τονίζοντας ότι το ΦΕΚ βγήκε «μαύρα μεσάνυχτα» για να αποτρέψει την όποια αντίδραση και κριτική από τους πολίτες.

Στην δήλωση τονίζεται ότι «υπάρχουν μια σειρά από κριτήρια που μπορούν να χρωματίσουν μια κυβερνητική απόφαση από αυταρχική έως χουντικής εμπνεύσεως: Να είναι αντιδημοκρατική στον πυρήνα της, παράλογη στην ουσία της, και Παπαδοπουλική στον τρόπο εφαρμογής της».

Το μεταμεσονύχτιο ΦΕΚ, προσθέτει, που απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων στη χώρα, μόνο για τη μέρα της επετείου δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από Ειδικό Φρουρό το 2008, πληροί όλες τις παραπάνω προδιαγραφές: «Είναι οριζόντια για όλη τη χώρα για ένα γεγονός που συνήθως αφορά τρία οικοδομικά τετράγωνα της πρωτεύουσας (εκτός αν η κυβέρνηση έχει λόγο να φοβάται μαζική πανελλήνια εξέγερση οπότε θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί). Αυστηροποιεί ένα ήδη επαρκές λοκντάουν που περιορίζει αρκούντως την ευχέρεια κίνησης των πολιτών, μόνο για μια συγκεκριμένη μέρα (τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα κάλεσμα για μαζική πορεία από καμία συλλογικότητα, κάτι που μεταφράζεται στα χωροφυλακίστικα του ΦΕΚ ως «σφόδρα πιθανολογούμενη πραγματοποίηση»).

Και κυρίως, καταλήγει, «βγαίνει μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, (το ΦΕΚ) για να ελαχιστοποιήσει την ορατότητά του άρα και τις πιθανότητες να τύχει εύλογης κριτικής από τη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών. Ένα γνήσιο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», κατάμαυρο και χωροφυλακίστικο, που γίνεται διπλά ανατριχιαστικό αν στοχαστεί κανείς στην επέτειο ποιού γεγονότος ενεργοποιείται με αυτό τον τρόπο».

Καλέσματα για συγκεντρώσεις
Παρά την αυστηρή αστυνομική απαγόρευση συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, γνωστοί καλλιτέχνες και προσωπικότητες των γραμμάτων προγραμματίζουν συγκεντρώσεις τιμής στη μνήμη του αδικοχαμένου 15χρονου.

Kάλεσμα για να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, απευθύνουν με κείμενο υπογραφών δικηγόροι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και άλλοι.

«Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί» σημειώνουν στο κείμενο που έχουν ετοιμάσει. «Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση. Για να παραμείνουμε άνθρωποι» υπογραμμίζουν.

Tο συγκεκριμένο κάλεσμα υποστηρίζει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Κάλεσμα σε συγκέντρωση στο ίδιο σημείο απευθύνει και το «Μέτωπο Αντίστασης» δίνοντας ραντεβού στις 11:00, το πρωί της Κυριακής. Αντίστοιχα καλέσματα έχουν δημοσιευτεί στο athensindymedia για την Πάτρα, την Κομοτηνή και το Αγρίνιο.

Σε συγκέντρωση στα Προπύλαια την Κυριακή 6 Δεκέμβρη στις 12.30 καλεί το ΚΚΕ (μ-λ). Στις 12.00 η ΟΚΔΕ.

Η ΛΑΕ, στηρίζει τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στις γειτονιές και σε όλες τις πόλεις, «με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας».

Τα πρώτα κρούσματα καταστολής σε Κολωνό και Σύνταγμα
Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η ΕΛ.ΑΣ. τις επικείμενες διαμαρτυρίες έγινε εμφανής τις τελευταίες δύο ημέρες μετά από επεμβάσεις σε Σύνταγμα και Κολωνό.

Σήμερα το μεσημέρι επικράτησε αναστάτωση έξω από το αστυνομικό τμήμα Κολωνούν, όταν μια ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε παρέμβαση για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες περίπου 50 άτομα βρέθηκαν στο σημείο και πέταξαν τρικάκια με αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους νεαρούς στα γύρω στενά και στο μετρό.

Η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι ομάδα 50 ατόμων επιτέθηκε με πέτρες και ξύλα σε ομάδα ΔΙΑΣ έξω από το αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια διέφυγε προς τον σταθμό του μετρό Σεπόλια. Από την ένταση, όπως αναφέρει η αστυνομία, τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Δεν έγιναν προσαγωγές.

Την Παρασκευή, επέμβαση κατά περίπου 100 διαδηλωτών πραγματοποίησαν τα ΜΑΤ, πετώντας κρότου λάμψης, στο Σύνταγμα. Στη συγκέντρωση των ατόμων από τον αντεξουσιαστικό χώρο που έγινε με μάσκες και τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας η αστυνομία έδειξε τις διαθέσεις της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα