Αλάσκα: Προειδοποιήσεις επιστημόνων για το πορτοκαλί χρώμα των ποταμών

Οι επιστήμονες έχουν σημάνει συναγερμό για ένα πρωτοφανές φαινόμενο που σημειώνεται σε ποτάμια στην Αλάσκα, με το νερό να γίνεται από μπλε πορτοκαλί. 

Όπως λένε, τα ποτάμια και τα ρυάκια στην Αλάσκα αλλάζουν χρώμα από καθαρό μπλε σε «σκουριασμένο» πορτοκαλί, λόγω των τοξικών μετάλλων που απελευθερώνονται από την απόψυξη του μόνιμου παγετού.

Οι ερευνητές τονίζουν, μάλιστα, ότι ο αποχρωματισμός και η θολότητα προκαλούνται από μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το νικέλιο και ο μόλυβδος, μερικά από τα οποία είναι τοξικά για τα οικοσυστήματα των ποταμών και των ρεμάτων,  καθώς ο μόνιμος παγετός ξεπαγώνει και εκθέτει τις υδάτινες οδούς σε ορυκτά που κλειδώνονται κάτω από το έδαφος για χιλιάδες χρόνια.

Αλάσκα: Τα ποτάμια και τα ρυάκια φάνηκαν να «σκουριάζουν»

Το εύρημα εξέπληξε τους επιστήμονες από την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν δοκιμές σε 75 τοποθεσίες στις πλωτές οδούς της οροσειράς Μπρουκς της Αλάσκας. Τα ποτάμια και τα ρυάκια στην οροσειρά φάνηκαν να «σκουριάζουν» και να έχουν γίνει θολά και πορτοκαλί τα τελευταία πέντε έως δέκα χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications: Earth & Environment.

Τα αρκτικά εδάφη περιέχουν φυσικά οργανικό άνθρακα, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, στο μόνιμο πάγο τους, λέει η μελέτη. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει αυτά τα ορυκτά και οι πηγές νερού γύρω τους να συναντώνται καθώς λιώνει ο μόνιμος παγετός. Η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, όπως έχουν δείξει μελέτες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες για να προσδιορίσουν πότε συνέβη η αλλαγή στο χρώμα σε διαφορετικούς ποταμούς και ρυάκια.

Αυτός ο αποχρωματισμός έχει συνδεθεί με «δραματικές μειώσεις» στην υδρόβια ζωή, εγείροντας ανησυχίες για το πώς η συνεχιζόμενη τήξη του μόνιμου παγετού θα επηρεάσει τις κοινότητες που βασίζονται σε αυτές τις υδάτινες οδούς για κατανάλωση και ψάρεμα.

Μόνο στους αρκτικούς ποταμούς της Αλάσκας κατοικεί μια ποικιλία ψαριών που είναι «κρίσιμα για την επιβίωση, τον αθλητισμό και την εμπορική αλιεία», έγραψαν οι ερευνητές. Τοπικές κοινότητες εξέφρασαν τις ανησυχίες και τις παρατηρήσεις τους σε ερευνητές που ξεκινούσαν την έρευνα πριν από επτά χρόνια, το 2017.

Η Αλάσκα δεν είναι η μόνη πολιτεία που βιώνει αυτό το φαινόμενο. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε μόλις ένα μήνα πριν οι ερευνητές στην Αλάσκα δημοσιοποιήσουν τα ευρήματά τους, περιγράφει λεπτομερώς πώς τα Βραχώδη Όρη του Κολοράντο βλέπουν παρόμοια αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, από το θερμαινόμενο κλίμα.

Ερευνητές στην Αλάσκα θα συνεχίσουν τη μελέτη τους τα επόμενα χρόνια για να προσδιορίσουν τη θέση των πηγών μετάλλων και ορυκτών και πώς θα επηρεαστεί η υδρόβια και η ανθρώπινη ζωή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα