Αλ Ζαουάχρι: Έπεσε νεκρός από δύο πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από drone

Δύο πύραυλοι Hellfire που εκτοξεύτηκαν από drone σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, προκαλώντας ελάχιστη ζημιά πέρα ​​από τον στόχο. Πιθανόν, πρόκειται για μια έκδοση του πυραύλου που καλύπτεται από αρκετή μυστικότητα και χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για να ελαχιστοποιούν απώλειες σε αμάχους.

Σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων οι πύραυλοι σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Aϊμάν Αλ Ζαουάχρι, ενώ στεκόταν σε ένα μπαλκόνι στο σπίτι του στο κέντρο της Καμπούλ του Αφγανιστάν, το Σαββατοκύριακο, στο μεγαλύτερο πλήγμα για την οργάνωση, από τότε που σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011.

Ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης αποκάλυψε στους δημοσιογράφους πως δύο πύραυλοι Hellfire εκτοξεύτηκαν από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) προς τον Ζαουάχρι. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πάντως ότι κανείς άλλος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στην επίθεση, ενώ πρόσθεσαν ότι η CIA ήταν υπεύθυνη για το χτύπημα.

Οι πύραυλοι Hellfire, που κατασκευάζονται ως επί το πλείστον από τη Lockheed Martin είναι κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας για χτυπήματα αέρος-εδάφους που συνήθως προκαλούν σημαντικές ζημιές, καταστρέφοντας ολόκληρα κτίρια και σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας σοβαρά οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά.

Οι εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της επίθεσης έδειχναν τα χαρακτηριστικά ενός τροποποιημένου Hellfire που ονομάζεται R9X με έξι λεπίδες για να βλάψει στόχους, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το όπλο.

Οι εικόνες έδειχναν τζάμια κατεστραμμένα στον δεύτερο όροφο, ενώ η δομή του σπιτιού παρέμεινε ανέπαφη παρά το γεγονός ότι χτυπήθηκε από φωτιές.

Περισσότερες από 29 κράτη διαθέτουν πύραυλους Hellfire, αλλά πολύ λίγα είναι δημόσια γνωστά για την τροποποιημένη έκδοση.

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το R9X είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει απώλειες αμάχων επειδή αντί να εκραγεί, ο πύραυλος κόβει τους στόχους του με τις αιχμηρές του λεπίδες.

Το MQ-9 Reaper, κατασκευασμένο από την General Atomics, είναι το μόνο drone που είναι δημοσίως γνωστό ότι φέρει τον πύραυλο Hellfire.

Μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου παρέπεμψε ένα ερώτημα σχετικά με τους πυραύλους R9X στην Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, η οποία είναι ο κύριος αγοραστής του πυραύλου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα