Αλ. Τσίπρας: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική

Τα βασικά ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πορεία προς τις εκλογές, καθώς η χώρα βιώνει μία πρωτοφανή κρίση, μέσα σε ένα ευρύτερο διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας και κινδύνων, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Συγκεκριμένα πρόταξε την κοινωνική αντίσταση κι αλληλεγγύη ώστε να έρθει η πολιτική αλλαγή, επισπεύδοντας με κάθε δημοκρατικό τρόπο την προσφυγή στις κάλπες και τη μείωση της αποχής, ιδιαιτέρως των νέων κι όσων απείχαν από τις προηγούμενες εκλογές. Στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Κεντρική Επιτροπή καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη δράση του κόμματος μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε πως η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση και είναι γι’ αυτό κρίσιμη και αποφασιστική η παρέμβαση και η λειτουργία του κόμματός τους ερχόμενους μήνες.

«Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται δραματικά, αντί να μειώνονται. Η άκρα Δεξιά, ακόμα και στη φαιά νεοφασιστική και νεοναζιστική εκδοχή της, τρέφεται από το βάθος, τον κυνισμό και το εύρος της προκλητικής αδικίας σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το τελευταίο επεισόδιο στις βίαιες αναταράξεις που ζούμε. Κι αν στις περιπτώσεις της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Συρίας, της Λιβύης, φόρο αίματος, ολέθρου και ξεριζωμού, πλήρωσαν κυρίως οι λαοί τους, σήμερα η σύγκρουση έχει λάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Η ανθρωπότητα ζει το δράμα ενός αιματηρού, καταστροφικού, γενικευμένου πολέμου.

Η Ρωσία του Πούτιν προσαρτά παράνομα εδάφη που δεν της ανήκουν και απειλεί ακόμα και με πυρηνικά. Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία του Ζελένσκι με τα πιο σύγχρονα όπλα. Η Ευρώπη διολισθαίνει όλο και περισσότερο στην εμπλοκή στον πόλεμο που γίνεται στο δικό της έδαφος. Η Αμερική είναι για άλλη μια φορά σημαιοφόρος και τροφοδότης της σύγκρουσης, προωθώντας μέσω του πολέμου των άλλων τις δικές της γεωστρατηγικές και οικονομικές επιδιώξεις. Και το ανθρώπινο, οικονομικό, ενεργειακό κόστος καλούνται να το πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου. Ανάμεσά τους και ο δικός μας λαός».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καταδικάζει χωρίς καμιά επιφύλαξη και κανένα αστερίσκο την εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.

Γι’ αυτό κι επιδιώκει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την ειρήνη, ενώ θεωρεί αδιανόητο η επίκληση της ειρήνης και του τερματισμού του πολέμου να θεωρείται μεροληπτική και να δαιμονοποιείται: «Θέλουμε και επιδιώκουμε η Ευρώπη να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να σιγήσουν τα όπλα και να μιλήσει η διπλωματία. Γιατί γνωρίζουμε ότι ένας τέτοιος πόλεμος δε μπορεί στο τέλος να έχει νικητές. Παρά μόνο ηττημένους. Και εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας με τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έσπευσε από τους πρώτους να καταστήσει την Ελλάδα, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενεργό μέρος του πολέμου. Ταυτόχρονα όμως, ένα σύγχρονο κίνημα ειρήνης, με όρους καταδίκης της ρωσικής εισβολής, κριτικό απέναντι στη στάση της Δύσης, είναι σήμερα αναγκαίο να αναπτυχθεί στη χώρα μας. Είναι προς το συμφέρον και του δικού μας λαού. Γιατί οι επιπτώσεις του πολέμου, αλλά και της πολιτικής Μητσοτάκη απέναντί στον πόλεμο, είναι ήδη παρούσες στη ζωή μας».

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως ο πόλεμος αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία από τον Ερντογάν για νέες και επικίνδυνες προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας και πως η Τουρκία έχει ενισχύσει τη διεθνή της θέση ως δύναμη μεσολάβησης μεταξύ των εμπολέμων: «Ο Ερντογάν είναι προνομιακός συνομιλητής του Πούτιν, του Ζελένσκι, των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, αν και ανήκει στο ΝΑΤΟ. Και εμφανίζεται ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ενώ κατέχει παράνομα το Βόρειο μέρος της Κύπρου και προκαλεί καθημερινά την Ελλάδα με επιθετικές δηλώσεις και απειλές, υπό τα βλέμματα των συμμάχων, που αρκούνται σε φιλικές υποδείξεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη:

«Ο κ. Μητσοτάκης αντικατέστησε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και το δόγμα του πυλώνα σταθερότητας με το δόγμα του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου. Του αστήρικτου φυλακίου της Δύσης. Διακινεί και πάλι την αυταπάτη, που τόσο κόστισε παλιότερα στην πατρίδα μας, ότι οι σύμμαχοι θα μας προστατεύσουν αν είμαστε υπάκουοι και πρόθυμοι. Αλλά τη στιγμή που η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αφαιρώντας τα από τα νησιά μας, οι Αμερικανοί εξοπλίζουν την Τουρκία και το Κογκρέσο αίρει το εμπάργκο στα F16. Και η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο ζυμώσεων, αποφάσεων και εξελίξεων που αφορούν την Ευρώπη και την περιοχή μας. Αποφασίζουν με λίγα λόγια και πάλι για μας χωρίς εμάς».

Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ:

«Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις και προκλήσεις. Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ενότητα και εγρήγορση απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν. Και ταυτόχρονα αποφασιστικές πρωτοβουλίες και δίαυλοι διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες. Επιστροφή στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με στόχο την ανάδειξη και πάλι της Ελλάδας σε πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως σε αυτές τις επικίνδυνες διεθνείς συνθήκες, η πατρίδα μας έχει την ατυχία να βρίσκεται με μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό που πολλαπλασιάζουν τις οδυνηρές επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων κι ακόμα χειρότερα, εκμεταλλεύονται τις κρίσεις ως ευκαιρία:

«Για να επιβάλουν πολιτικές που ευνοούν το μεγάλο πλούτο σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου και να οικοδομήσουν ένα καθεστώς αυταρχισμού, φθοράς, αδικίας και φαυλότητας. Να επιστρέψουν σε λογικές και δομές παρακράτους για να μπορέσουν με μεγαλύτερη άνεση, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τα δημοκρατικά δικαιώματα, να περάσουν ένα σύνολο από αντιλαϊκά μέτρα».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε και σε όσα συνέβησαν κατά την πανδημία, τονίζοντας πως δεν είναι τυχαία η έκπτωση της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο στους δείκτες της ζωής των ανθρώπων:

«Η πανδημία είναι παγκόσμια, αλλά η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.Η έκθεση Λύτρα με τα ανατριχιαστικά ποσοστά θανάτου για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, δίνει μια απάντηση στο πώς και το γιατί. Αυτά είναι ποσοστά Μητσοτάκη. Που μας διαβεβαίωνε στη Βουλή ότι δεν υπάρχει διαφορά στη περίθαλψη ενός διασωληνωμένου ασθενή εντός και εκτός ΜΕΘ. Η προνομιακή μεταχείριση των κερδοσκόπων της υγείας, οι απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων, η εγκατάλειψη του ΕΣΥ και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, έχουν υπογραφή την υπογραφή Μητσοτάκη. Η παταγώδης αποτυχία που επισημαίνει τώρα ακόμη και ο Σωτήρης Τσιόδρας, έχει την υπογραφή Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση, στον πληθωρισμό και στην ακρίβεια- τη χαρακτήρισε «ακρίβεια Μητσοτάκη»-, όπου η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη και στις τελευταίες θέσεις στους μισθούς και το εισόδημα της πλειοψηφίας: «Η προστασία της αισχροκέρδειας, η άρνηση φορολόγησης των σκανδαλωδών υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, με τη ταυτόχρονη διατήρηση της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, το σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η αναδιανομή των ιματίων του κράτους και της χώρας υπέρ των ισχυρών, έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή η περιστολή της δημοκρατίας συμβαδίζει με τον προκλητικό πλουτισμό των λίγων και την ανέχεια των πολλών.

Η Ελλάδα έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγή στην Ευρώπη με την κακοποίηση του κράτους δικαίου, τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, την ενημέρωση 108, το ψέμα και την εξαπάτηση. Αυτό είναι το καθεστώς Μητσοτάκη. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη φτώχεια και την ανασφάλεια, την ίδια στιγμή που η προπαγάνδα του καθεστώτος προσπαθεί να μας πείσει ότι διαθέτουμε άξιο κυβερνήτη, ότι η χώρα ευημερεί, κι ότι βαδίζουμε προς ένα μέλλον ανάπτυξης. Αλλά, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Η συντριβή δικαιωμάτων,ο φόβος για το αύριο, η φτώχεια και η απειλή της φτώχειας την ώρα που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι πολιτικές καταστολής, η κακοποίηση του κράτους δικαίου, οι προσπάθειες εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης και η εξοργιστική “προπαγάνδα της ευτυχίας”, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό κοκτέιλ.

Ως προς το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ανοίξει μέτωπα ενότητας κι αλλαγής παντού, συντονίζοντας τη δράση του με κάθε δημοκρατικό πολίτη και κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη:

«Το πρώτο, το κύριο, το αποφασιστικό, η αρχή για μια άλλη πορεία της χώρας, είναι να τελειώσουμε με αυτό το καθεστώς. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από το καθεστώς Μητσοτάκη, πριν το καθεστώς Μητσοτάκη οδηγήσει σε νέες τραγωδίες. Πριν οι βλάβες που προκαλεί στο σώμα της κοινωνίας γίνουν ανήκεστες. Πριν η παραγωγή της βίας και της σήψης που τη βλέπουμε ήδη να πολλαπλασιάζεται, ενίοτε και με τον πιο απεχθή τρόπο της κακοποίησης παιδιών, γίνει “κανονικότητα”. Να ενώσουμε δυνάμεις με στόχο να επιβάλουμε τη μόνη δημοκρατική διέξοδο στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα: Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Ως στόχο έθεσε οι δράσεις και οι αντιστάσεις των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, της νεολαίας, να ανοίξουν το δρόμο και να επισπεύσουν τη προσφυγή στη κάλπη.

«Η διατροφή, η θέρμανση, η επιβίωση θα είναι για το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών ένας εφιάλτης. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να περιμένουμε. Να ζητάμε από το κόσμο να κάνει υπομονή μέχρι να βγούμε. Δεν θέλουμε υπομονή. Θέλουμε δράση. Δεν μας αφορούν οι θεωρίες για ώριμα φρούτα και κέρδη από την κυβερνητική φθορά. Γιατί αυτή η φθορά δεν είναι μόνο η φθορά της κυβέρνησης αλλά και η φθορά της κοινωνίας. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε με όλους τους τρόπους, παραδοσιακούς και σύγχρονους, όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Να συμβάλουμε στην αντίσταση κάθε κοινωνικού στρώματος και της κοινωνίας συνολικά στην αγριότητα των μέτρων και των πολιτικών του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Αντίσταση, όταν το καθεστώς επιχειρεί να περάσει τροπολογίες που διευκολύνουν το ξεσπίτωμα ανθρώπων από τα αρπακτικά funds. Αντίσταση όταν στερούν την αξιοπρέπεια από τον εργαζόμενο και του τάζουν αυξήσεις πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Αντίσταση όταν μοιράζουν και μοιράζονται προκαταβολικά τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντίσταση όταν διοχετεύουν δισεκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο, δηλαδή από τις τσέπες του πολίτη, στους κερδοσκόπους της ενέργειας. Αντίσταση όταν καταστρατηγούν δικαιώματα. Αντίσταση όταν επιχειρείται να εμφανιστούν ως κανονικότητα οι διακρίσεις, ο ρατσισμός, οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί και η κακοποίηση ακόμα και παιδιών. Αντίσταση παντού».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού όπου κι εκεί ζήτησε αντίσταση που είναι υποχρέωση κι έργο όλων των δυνάμεων της δημοκρατίας και της προόδου:

«Δεν υπάρχει face control στα συνδικάτα, τους δήμους, τις συλλογικότητες, τη διαδήλωση και την απεργία. Αλλά τα μέλη, τα στελέχη και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Σε αυτό το χειμώνα της αγωνίας όμως δεν αρκεί για ένα κόμμα της Αριστεράς να έχει στη φαρέτρα του μόνο το άλφα της αντίστασης. Αλλά πρέπει να δουλέψουμε και για το άλφα της αλληλεγγύης».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη χειρονομία του «ακριβού μας συντρόφου» Αλέξανδρου Νικολαΐδη, που ξεκινώντας για το τελευταίο του ταξίδι άφησε τα ολυμπιακά του μετάλλιά με την επιθυμία να δημοπρατηθούν για να σωθεί έστω και ένα παιδί, δεν είναι μόνο μια πράξη γνήσιας ανθρωπιάς κι ευαισθησίας, αλλά και μια παρότρυνση αλληλεγγύης προς όλες και προς όλους μας: «Η αλληλεγγύη να συνοδεύει την αντίσταση και η αντίσταση την αλληλεγγύη. Και έτσι τα δύο άλφα της δράσης μας θα φέρουν πιο κοντά ένα τρίτο. Το άλφα της αλλαγής. Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Αλλαγή».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για το κόμμα, αφήνοντας αιχμές για «κομματάρχες» και το δημόσιο λόγο ορισμένων στελεχών:

«Είμαστε το μεγάλο αριστερό, προοδευτικό, μαζικό κόμμα, που θέλει και πρέπει να είναι παρόν σε όλες τις καμπές και τις μάχες του λαϊκού μας κινήματος. Τα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας δεν είναι εκλογικός μηχανισμός που κινητοποιείται μόνο όταν πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Πολύ περισσότερο δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μηχανισμοί που δουλεύουν για κάποιους κρυφούς ή φανερούς κομματάρχες. Αυτό απαιτεί τη συμμετοχή κάθε μέλους μας, και στο πιο μακρινό σημείο της Ελλάδας, στον προβληματισμό και τη δράση μας. Απαιτεί ένα κόμμα, μια οργάνωση, μια δομή, που δεν αναπαράγει τον εαυτό της, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Απαιτεί τη σεμνότητα που μόνο η συλλογικότητα παράγει. Και τη συλλογικότητα που προϋπόθεσή της είναι η σεμνότητα. Απαιτεί την πιο μεγάλη ελευθερία της γνώμης, αλλά και την πιο μεγάλη περίσκεψη για τη στιγμή, τις προθέσεις και τις προσπάθειες του αντιπάλου, τους συσχετισμούς, όταν εκδηλώνουμε δημόσια κάποια προσωπική ή συλλογική πρωτοβουλία. Και απαιτεί επίσης από όσες και όσους ο λαός και το κόμμα ανέδειξαν σε θέσεις ευθύνης, με ευθύνη να τις διαχειρίζονται. 170.00 μέλη είναι μια τεράστια δύναμη αλλαγής. Είναι αναγκαίο σήμερα να πούμε ναι σε ό, τι κάνει ακόμα πιο συμπαγή, πιο αποφασισμένη, πιο σίγουρη, πιο αποτελεσματική αυτή τη δύναμη. Και να πούμε όχι σε ό,τι αποπνέει απογοήτευση, παραγοντισμό, ανεπάρκεια και μίζερο φραξιονισμό».

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο εκτίμησε πως θα είναι πρώτο κόμμα στην αναμέτρηση με την απλή αναλογική, δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης, αλλά όλα μαζί συνασπισμένα τα συμφέροντα που από αυτόν κερδίζουν και τον στηρίζουν, με κάθε τρόπο:

«Οι ερχόμενες εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό, την πατρίδα, την Αριστερά, την προοδευτική παράταξη. Γνωρίζουμε ότι δεν θα έχουμε μια αναμέτρηση με όρους ισονομίας και ομαλότητας, χωρίς τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων, και του φόβου για τον εκβιασμό της ψήφου. Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε απέναντί μας όλο το σύστημα της διαπλοκής, της διαφθοράς και του χρήματος. Αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο αλλά και το μεγαλύτερο όπλο μας. Αρκεί να δουλέψουμε μεθοδικά ώστε να πείσουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να προσέλθουν στη κάλπη. Η μάχη μας με την αποχή είναι εξίσου κρίσιμη με τη μάχη με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Με ένα κόμμα αποφασισμένο και ενωμένο. Με ένα κόμμα που θα είναι παρόν σε κάθε χώρο που αγωνιά, αγωνίζεται και αναπνέει η κοινωνία.

Με ένα κόμμα στραμμένο προς τα έξω, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη στις ερχόμενες εκλογές. Με τα τρία άλφα στη φαρέτρα μας, την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την αλλαγή.Θα πορευτούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φέρουμε ξανά τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα