Αλ. Τσίπρας: Αμήχανη συρραφή διατάξεων η πρόταση της ΝΔ

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Συνταγματική Αναθεώρηση, κατηγορώντας τη γαλάζια παράταξη για την μη αποδοχή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδική μνεία έκανε ο πρώην πρωθυπουργός στο άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών καθώς επίσης και για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως δεν απέφυγε τον Συνταγματικό λαϊκισμό ξεκινώντας την παρέμβασή του. «Οι αντιδράσεις τότε στην πρωτοβουλία της αναθεώρησης του Συντάγματος, από τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, δεν είχαν να κάνουν με έναν θεσμικό καθωσπρεπισμό αλλά κυρίως υπέκρυπταν το φόβο, να χάσουν για πρώτη φορά τον έλεγχο του Συντάγματος, οι πολιτικές δυνάμεις που το μονοπώλησαν επί σαράντα χρόνια», είπε αρχικά και εξήγησε ότι οι αντιδράσεις αυτές προήλθαν από «τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις δηλαδή, που έβαλαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα για να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους, που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης στο Σύνταγμα για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, που θέλουν το λαό απαθή, να ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος ν’ αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι γνώριζε πως το 2015 έπαιρνε ένα ρίσκο, καθώς επίσης ότι θα ήταν «δύσκολο να διασφαλίσουμε την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία στην προτείνουσα Βουλή». «Πήραμε την απόφαση να κινήσουμε τη διαδικασία της αναθεώρησης, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς και χωρίς τακτικισμούς. Με στάση υπευθυνότητας απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Το σχέδιό μας, προφανώς, δε θα υλοποιηθεί στη παρούσα αναθεώρηση. Παρόλα αυτά, δε μετανιώνουμε που ανοίξαμε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο λαός θα ενέκρινε το σχέδιο αναθεώρησης που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι η αντιπρόταση της ΝΔ ήταν μια αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων, χωρίς ειρμό και έρμα. «Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο. Δεν χρειάζεται να πω εγώ κάτι γι’ αυτό. Μια απλή σύγκριση της πρότασής της για την αναθεώρηση του Συντάγματος που είχε καταθέσει το 2014, με την πρότασή της του 2018, αρκεί», υπογράμμισε.

Ερχόμενος στο άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να επαναφέρει τη δήθεν σκανδαλολογία. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι την κυβερνητική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ δε «τη σκιάζει καμία υποψία σκανδάλου». «Αλήθεια, κυρίες και κύριοι βουλευτές της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, και του ΚΙΝΑΛ, εσείς τί φοβάστε και δεν θέλετε να διερευνηθούν υποθέσεις δωροδοκίας προ του 2015; Γιατί δεν θέλετε να αφήσετε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της; Μήπως φοβάστε για προβεβλημένα στελέχη σας; Έχετε μήπως αμφιβολίες για την αθωότητα υπουργών των κυβερνήσεών σας; Γιατί αυτή τη μανία σας κατά μιας πρότασης που, όποιαν Ελληνίδα κι όποιον Έλληνα κι αν ρωτήσετε, θα σας πει πως συμφωνεί μαζί της. Θα σας πει πως βεβαίως και πρέπει να διερευνώνται, κι όχι να κουκουλώνονται, οι δωροδοκίες υπουργών», δήλωσε.

Σε ότι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ ως αδιανόητη. «Το αδιανόητο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει Πρόεδρο μειοψηφίας! Πρόεδρο τον οποίο θα έχει αποδοκιμάσει, είτε με καταψήφιση είτε με αποχή, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής! Δηλαδή Πρόεδρο (μονο)κομματικό. ‘Η μάλλον Πρόεδρο κομματάρχη», τόνισε. Αναρωτήθηκε αν θα δεχόταν ποτέ ο Καραμανλής και ο Τσάτσος να γίνουν οι Πρόεδροι που έγιναν, αν ήξεραν ότι για να εκλεγούν στη θέση αυτή αρκεί η πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκρίνει η Βουλή έναν διοικητή ΔΕΚΟ;

Ο Αλέξης Τσίπρας αποπειράθηκε να κάνει και την αυτοκριτική του αναφορικά με τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι «σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να δυσαρέστησε το στενό κομματικό μας ακροατήριο, όπως για παράδειγμα στην πρότασή μας για το άρθρο 3, που προτείναμε έναν ήπιο εξορθολογισμό, και όχι τη ριζική διάρρηξη, των σχέσεων πολιτείας και εκκλησίας». Ο κ.Τσίπρας, ωστόσο, έσπευσε να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματός του, λέγοντας ότι «αυτή, όπως και όλες οι προτάσεις μας, έγιναν με την επίγνωση ότι το Σύνταγμα αποδίδει πάντοτε έναν ορισμένο συσχετισμό κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, τον οποίο δεν μπορούμε να υπερβούμε».

Εξαπολύοντας νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι με αποκλειστική ευθύνη των βουλευτών της πλειοψηφίας, η διαδικασία θα καταλήξει σε μια μίζερη, μια καχεκτική αναθεώρηση. «Εάν δε επιμείνετε μέχρι τέλους στην άρνηση υιοθέτησης της ερμηνευτικής δήλωσης στο 86 και στην αδιανόητη πρόταση για πρόεδρο μειοψηφίας στο 36, τότε θα έχουμε μια αναθεώρηση – παρωδία», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η παράταξή σας, και εσείς προσωπικά κύριε Μητσοτάκη, θα έχετε το θλιβερό προνόμιο να χρεωθείτε μετά την αναθεώρηση παρωδία του 2008 και τη δεύτερη συνεχόμενη αποτυχημένη αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα μείνετε στην Ιστορία ως η παράταξη που αρνήθηκε ακόμα και τα ελάχιστα, τα στοιχειώδη και αυτονόητα, για το συνταγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Αλλά το κυριότερο, θα μείνετε στην Ιστορία ως η παράταξη που έφτασε σε τέτοιο σημείο ευτελισμού των θεσμών, ώστε να μη διστάζει να υποτάξει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, αυτή την κορυφαία στιγμή στη λειτουργία του πολιτεύματος, σε τρέχουσες μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Κλείνοντας, δε, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η ιστορία αργά η γρήγορα «θα μας δικαιώσει», καθώς «η Ιστορία με τα όσα επιλέγετε να κάνετε στην αναθεώρηση, σάς έχει ήδη καταδικάσει».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα