Al Jazeera: Πώς η Ελλάδα ίσιωσε την επιδημική καμπύλη

Στην περίπτωση της Ελλάδας και στο πώς κατάφερε να ισιώσει την καμπύλη του κορωνοϊού αναφέρεται δημοσίευμα του Al Jazeera.

Με τίτλο ”Πώς η Ελλάδα ίσιωσε την καμπύλη του κορωνοϊού” και υπότιτλο ”Το lockdown που επιβλήθηκε νωρίς, εξαιτίας της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών ΜΕΘ που διαθέτει”, το ρεπορτάζ ξεκινάει παραθέτοντας τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα: Όταν η Ελλάδα ανέβαλε τους καρναβαλικούς εορτασμούς στα τέλη Φεβρουαρίου, πολλοί θεώρησαν πως το μέτρο αυτό ήταν υπερβολικό. Μάλιστα στην Πάτρα, την πόλη που διοργανώνει το μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας, χιλιάδες κόσμου αγνόησαν τα μέτρα και συμμετείχαν σε εορτασμούς.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι Έλληνες γρήγορα έβαλαν το επαναστατικό τους πνεύμα στην άκρη και υπάκουσαν στις οδηγίες της κυβέρνησης να μείνουν σπίτι. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα είναι να έχουν σημειωθεί μόλις 81 θάνατοι μέχρι την Τρίτη, εν συγκρίσει με πάνω από 17.000 θανάτους που έχουν καταγραφεί στη γειτονική Ιταλία. Ακόμη και αναλογικά με τα μεγέθη των πληθυσμών, το ποσοστό θνησιμότητας της Ιταλίας είναι σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερο.

Η Ελλάδα αναφέρεται ότι βρίσκεται σε καλύτερη πορεία και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι από ότι στο Βέλγιο (2.035) ή στην Ολλανδία (1.867), οι οποίες έχουν παρόμοιους πληθυσμούς, αλλά πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ στη διάθεσή τους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται και η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή: ”Κρατική ευαισθησία, συντονισμός, αποφασιστικότητα και ταχύτητα είναι ζητήματα που έχουν οικονομική σπουδαιότητα. Τα σχολεία μας έκλεισαν πριν να έχουμε το πρώτο θύμα. ‘Οι περισσότερες χώρες ακολούθησαν μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, αφού είχαν θρηνήσει δεκάδες”.

Στη συνέχεια αναφέρεται η άποψη του Γιώργου Παγουλάτου, επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος αναφέρει ότι η κυβέρνηση ”επέδειξε μια πολύ επαγγελματική προσέγγιση από πολύ νωρίς”.

Η Ελλάδα έχει λίγους πόρους για να αντιμετωπίσει μια επιδημία. Σημειώνεται, ότι σε μια δεκαετία λιτότητας τα εθνικά έξοδα υγείας μειώθηκαν κατά τα τρία τέταρτα. Τα κρεβάτια εντατικής φροντίδας ήταν μόλις 560 τον περασμένο μήνα, αλλά η κυβέρνηση ανέβασε τον αριθμό τους στα 910 και έχει προχωρήσει σε προσλήψεις περισσότερων από 4.000 επιπλέον γιατρών και νοσηλευτών. Μια άλλη αδυναμία, σημειώνεται, είναι ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ελλάδας είναι άνω των 60 ετών και οι ηλικιωμένοι ασθενείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όλα αυτά σήμαιναν ότι η Ελλάδα έπρεπε να προβεί σε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και το έπραξε με επιτυχία και γίνεται λόγος για το ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών ΜΕΘ.

Η κληρονομιά της οικονομικής κρίσης
Ο Παγουλάτος πιστεύει πως η κληρονομιά της κρίσης ίσως βοήθησε την Ελλάδα να αντεπεξέλθει καλύτερα στην κρίση, καθώς η χώρα διαχειρίζεται κρίσεις από το 2010. ”Μια κοινωνία που έχει υποστεί δυσκολίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα γνωρίζει πότε η προσωπική θυσία είναι απαραίτητη ή αναπόφευκτη”.

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, δήλωσε στο Al Jazeera: ”Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια σοβαρή χώρα. Θέλουμε να πει ο κόσμος ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε καλά την κρίση. Αν πετύχουμε θα έχουμε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τη φήμη μας. Η Ελλάδα αναδύθηκε από μια δεκαετή οικονομική κρίση, με κατεστραμμένη αξιοπιστία και θέλουμε να αφήσουμε πίσω την ταμπέλα του μαύρου πρόβατου της Ευρώπης”.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατέληξε να δανείζεται 255 δισεκατομμύρια ευρώ από τους εταίρους της στην ευρωζώνη σε τρία ταπεινωτικά δάνεια που κόστισαν στο έθνος την οικονομική κυριαρχία του. Τώρα όμως η Ελλάδα ίσως να πέτυχε τον στόχο της να κερδίσει πίσω την αξιοπιστία της.

Καθώς ακυρωνόταν το καρναβάλι, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορά της στους πρόσφυγες που ήθελαν να κατευθυνθούν στην Ευρώπη και ο Μητσοτάκης αποφάσισε να μην επιτρέψει να συμβεί αυτό. Αν και η μάχη που δόθηκε αμφισβητείται νομικά και ηθικά, ήταν αποτελεσματική και κέρδισε τα εύσημα των Ευρωπαίων ηγετών, που χαρακτήρισαν την Ελλάδα ως ”ασπίδα της Ευρώπης”. Η αποτελεσματική διαχείριση δύο παράλληλων κρίσεων έδωσε στον Μητσοτάκη τη φήμη ότι γνωρίζει πως να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, σε σύγκριση με άλλους ηγέτες που αγνόησαν τον κίνδυνο του κορωνοϊού και που τώρα οι χώρες τους καταγράφουν πολλά περισσότερα κρούσματα και θανάτους.

Μια νέα ύφεση και περισσότερη λιτότητα;

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις επιπτώσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Αναφέρεται ότι η Ελλάδα έκλεισε τα σχολεία της, τα εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, εστιατόρια και καταστήματα. Ακόμα και η τουριστική βιομηχανία θυσιάστηκε καθώς ξενοδοχεία και μουσεία παραμένουν κλειστά.

Το κόστος των επιδοτήσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις και στα 2,4 εκατ. εργαζομένων που επηρεάστηκαν από τα μέτρα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο μόνο, ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ. Πώς μια χώρα που μόλις βγήκε από την ύφεση ρισκάρει με μία ακόμη;

“Υπάρχει σαφής αντιστάθμιση μεταξύ των συνεπειών για την υγεία και των οικονομικών συνεπειών”, λέει ο Πάνος Τσακλόγλου, οικονομολόγος που είχε ενεργήσει ως οικονομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών στο αποκορύφωμα της ύφεσης. ”Όσο νωρίτερα λαμβάνεις τα μέτρα περιορισμού, τόσο μεγαλύτερο είναι το χτύπημα στην οικονομία…δεν είναι εύκολος ο συμβιβασμός”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η ομάδα διαχείρισης της κρίσης της ελληνικής κυβέρνησης ανέτρεψε το επιχείρημα. “Η συναίνεση ήταν ότι όσο χειρότερο είναι το πρόβλημα υγείας, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος. Δεν είναι ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα … Αν δεν ανακοινώνονταν τα μέτρα, οι άνθρωποι θα τα έπρατταν από μόνοι τους. Επομένως, στην πραγματικότητα, το δίλημμα είναι ψευδές”.

Λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, σημειώνεται, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να διαθέτει δημοσιονομικό “μαξιλάρι” ύψους 15,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το ρευστό της κυβέρνησης στην κεντρική τράπεζα και στις εμπορικές τράπεζες ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή.

Αυτό κρατάει την Ελλάδα σε υγιή οικονομική κατάσταση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, δήλωσε ο Τσακλόγλου. ”Το εκτιμώμενο κόστος του κορονοϊού στον προϋπολογισμό της Ελλάδας είναι 3,5-5 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση”, προσθέτει ο ίδιος.

”Η υποψία μου είναι ότι δεν είναι ο αριθμός αυτός δεν είναι σταθερός για όλο το έτος. Η τουριστική δραστηριότητα, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά εποχιακή. Τα άμεσα και έμμεσα έσοδα που συλλέγει το ελληνικό κράτος από αυτό τον κλάδο τείνουν να επικεντρώνονται στο καλοκαίρι. Πιστεύω ότι το κόστος είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο τώρα και να ανεβεί τους προσεχείς μήνες…Το απόθεμα ρευστού μπορεί να διαρκέσει για περίπου τρεις μήνες”, προσθέτει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα