Αλ. Χαρίτσης: Η Ν.Δ. προσπαθεί να επιβάλει λογική καθεστωτισμού στα δημόσια πράγματα

Για τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας στο πεδίο της οικονομίας, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και για τα επόμενα βήματα στο εσωτερικό του κόμματος μίλησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8», και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Χριστούλια και Στεφανία Κασίμη.

Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε τη “λογική καθεστωτισμού, που προσπαθεί να επιβάλει πλέον στα δημόσια πράγματα” η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος σε “πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν από την εκ παραθύρωση της διοίκησης Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέχρι τον τρόπο διορισμού του ίδιου του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ”. “Η κυβέρνηση επιχειρεί με αυταρχικό τρόπο να επιβάλλει όχι απλώς την πολιτική της ατζέντα, αλλά και πρόσωπα και δομές και λειτουργίες υπερσυγκεντρωτικές -το περίφημο επιτελικό κράτος περισσότερο σε ένα υπερσυγκεντρωτικό αυταρχικό κράτος παραπέμπει– οι οποίες μας φέρνουν πολύ πίσω σε σχέση με τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών”, επισήμανε.

Με αφορμή τις διεθνείς επαφές του Κ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για μια “διπλή ρητορεία” εκ μέρους του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως “όταν είναι στο εσωτερικό της χώρας, αυτός και τα στελέχη της κυβέρνησής του, αναλώνονται σε μια καταστροφολογική ρητορεία σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, τόσο “στις ανακοινώσεις που υπήρξαν την προηγούμενη εβδομάδα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και δηλώσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις”, περί “καταστροφής η οποία συντελέστηκε στην ελληνική οικονομία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ”. “Νομίζω ότι αυτά δείχνουν μια υποκριτική στάση, την ίδια στιγμή που βλέπουμε στην Ευρώπη ότι ακολουθείται μια  διαφορετική γραμμή”, τόνισε συγκεκριμένα.

Για το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι “η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κληροδοτήσει στην επόμενη κυβέρνηση μια πάρα πολύ σημαντική ρύθμιση: τη ρύθμιση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, με την αξιοποίηση του μαξιλαριού ασφαλείας το οποίο είχε καταφέρει να δημιουργήσει μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια και, βεβαίως, πολλές θυσίες των Ελλήνων πολιτών”. Τόνισε, μάλιστα, ότι “η προσπάθεια η οποία έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν πρέπει να πάει χαμένη, η κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει να χτίσει πάνω σε αυτή την προσπάθεια”.

Για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, είπε, ερωτηθείς για το αν θα παρέχει στήριξη: “Αυτό θα γίνει εφόσον η υπόθεση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν συνδεθεί με μέτρα που ονομάζει ο κ. Μητσοτάκης «μεταρρυθμίσεις», αλλά ουσιαστικά σε απορρυθμίσεις παραπέμπουν, δηλαδή μέτρα σκληρά, νέα μέτρα λιτότητας, νέα υφεσιακά μέτρα, μέτρα τα οποία θα μας βάλουν σε ένα νέο φαύλο κύκλο ύφεσης και κρίσης”.

Για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: “Αυτό το οποίο για εμάς είναι το κυρίαρχο, το μείζον, για την επόμενη φάση, είναι η διεύρυνση αλλά και η αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πραγματικά σύγχρονο κόμμα της αριστεράς του 21ου αιώνα”. “Είναι σημαντικό ο κόσμος που προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται να συζητά, αλλά και να συνδιαμορφώνει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα μαζί με όλο αυτό τον κόσμο και όχι ερήμην του”, εξήγησε.

Τέλος, ερωτηθείς για τον Πάνο Σκουρλέτη, ο Αλ. Χαρίτσης απάντησε: “Έχει  μια πάρα πολύ σημαντική διαδρομή και μια πάρα πολύ σημαντική συμβολή σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα του 3% να γίνει κόμμα εξουσίας και να γίνει ένα κόμμα το οποίο εδραιώνεται στην συνείδηση του κόσμου ως βασική πολιτική δύναμη. Και, βεβαίως, όλοι μαζί – και σε αυτό δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, καμία διαφωνία – θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε το κόμμα να το κάνουμε πιο ανοιχτό, αλλά να το κάνουμε ταυτόχρονα και ένα κόμμα με σύγχρονη αριστερή προοδευτική ταυτότητα, στίγμα και στρατηγική”.

Σχετικά Νέα