Ακιντζί: Δεν θα μείνουμε θεατές στις εργασίες ξένων εταιρειών στην ΑΟΖ

Εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία, «η Τουρκία θα διεξάγει έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί, στη δική της υφαλοκρηπίδα και σε περιοχές όπου έχει λάβει εξουσιοδότηση από τους Τουρκοκυπρίους» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή Κύπρου».

Όπως αναφέρει «η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να παραμείνουν με τα χέρια δεμένα, σε θέση θεατή ενώπιον των εργασιών που διεξάγουν ξένες εταιρίες για λογαριασμό των ελληνοκυπρίων στη θάλασσα», ενώ ερωτηθείς αν τα εμπόδια θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με τη λύση του Κυπριακού προσθέτει ότι αυτό θα ήταν φυσικά το ιδανικό σενάριο. «σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιταχύνουμε την διαδικασία για τους όρους αναφοράς, την οποία αναμένει ο γ.γ. του ΟΗΕ», τόνισε.

Σημειώνει ακόμα ότι «θα ήταν και πολύ καλό να σημειώσουμε πρόοδο σε τέτοιου είδους ζητήματα πριν επιλυθεί το Κυπριακό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιταχύνουμε την διαδικασία για τους όρους αναφοράς, την οποία αναμένει ο γ.γ. του ΟΗΕ».

Επίσης, ο Μουσταφά Ακιντζί εξηγεί ότι υπάρχουν τρεις οδοί στο ζήτημα της ΑΟΖ: «Πρώτη, από ότι γνωρίζω το επεσήμανε κάποτε και ο κ. Ρολάνδης, το μορατόριουμ. «Λύνουμε το Κυπριακό και μετά ψάχνουμε φυσικό αέριο. Αυτό δεν είμαστε σε θέση να το πράξουμε. Δεύτερη, αφού δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μορατόριουμ, τότε ας συνεργαστούμε. Εμείς έχουμε μια πρόταση. Υπάρχουν πτυχές, οι οποίες δεν σας αρέσουν; Προτείνετε τότε κάτι άλλο εσείς. Να υπάρξει διάλογος. Να συνεχίσουμε την εργασία πάνω από την πρόταση. Να βρούμε μια διέξοδο από κοινού. Τρίτη, αν δεν είναι και αυτό εφικτό, τότε θα προχωρήσουμε σε ξεχωριστές εργασίες», συμπλήρωσε.

«Πρόκειται για αυτό που συμβαίνει τώρα. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχει άλλη οδός. Εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία, η Τουρκία θα διεξάγει έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί, στη δική της υφαλοκρηπίδα και σε περιοχές όπου έχει λάβει εξουσιοδότηση από τους Τ/κ. Δεν υπάρχει τέταρτη επιλογή», κατέληξε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο.

Σχετικά Νέα