Ακίνητα: Απλοποιούνται οι μεταβιβάσεις – Όλες οι ψηφιοποιήσεις στο Δημόσιο

Πιο γρήγορα, πιο απλά και ψηφιοποιημένα αναμένονται να είναι αρκετές από τις επαφές μας, που μας έκαναν τη ζωή δύσκολη, με το Δημόσιο.

Βασικός πυρήνας για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου θα είναι ο συμβολαιογράφος. Εκεί, με το σύστημα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης ακινήτων, με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων, θα μπορεί ηλεκτρονικά ο συμβολαιογράφος να αντλεί όλα τα πιστοποιητικά που χρειάζονται. Έτσι, η διαδικασία θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά στο γραφείο του συμβολαιογράφου, παρέχοντας σε όλους τους συμβαλλόμενους όλα τα εχέγγυα ότι η αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί ορθά.

Επιταχύνεται η κτηματογράφηση

Μία άλλη διαδικασία που θα βοηθήσει τις μεταβιβάσεις, και κατ’ επέκταση τις επενδύσεις, είναι η επιτάχυνση της κτηματογράφησης. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζεται σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου, που αναμένεται να έλθει προς διαβούλευση μέσα στον Ιούνιο. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που επιμελείται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, το ποσοστό κτηματογράφησης της χώρας μας, που είναι ακόμη χαμηλό και φθάνει στο 35%, σε δύο χρόνια θα μπορέσει να φθάσει στο 90%.

Αυτό θα επιτευχθεί καθώς θα επιταχυνθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης. Κομβικό κλειδί είναι ότι, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η κτηματογράφηση θα ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης. Έτσι, όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις επί της αίτησης θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται κανονικά.

Για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα, δηλαδή οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις.

Η πλήρης πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, επιτρέποντας τόσο στους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους όσο και στους υποψήφιους αγοραστές να μπορούν να γνωρίζουν επακριβώς το ισχύον καθεστώς κάθε ακινήτου και αν υπάρχουν εκκρεμότητες γύρω από αυτό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στατιστικά στοιχεία των ήδη κτηματογραφημένων περιοχών, το 98% των ακινήτων μίας περιοχής θα μπορούσαν να καταχωρηθούν στο Κτηματολόγιο μετά την ανάρτηση, χωρίς να απαιτούνται άλλες διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με ό,τι ισχύει σήμερα, για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο πρέπει να έχουν εκδικαστεί όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις. Έτσι, με το νέο θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζονται πλήρως όλα τα δικαιώματα όσων θεωρούν ότι θίγονται με βάση τα στοιχεία της ανάρτησης, που κυμαίνονται στο 2% του συνόλου των ιδιοκτητών, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε σημαντική καθυστέρηση για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Τέλος, αναμορφώνεται η διαδικασία διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη». Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου η συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου για τη διόρθωση προδήλου σφάλματος θα τεκμαίρεται από τη μη προβολή αντιρρήσεων εντός εξήντα ημερών από την επίδοση σε αυτό της αίτησης, αντί της ρητής συναίνεσης που απαιτεί το ισχύον πλαίσιο.

Ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις

Τέσσερις δράσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και στην «Ψηφιακή Υγεία».

  • Πρώτον, θα υπάρξει «Εφαρμογή Υγείας» για «έξυπνα» κινητά. Το mobile app θα παρέχει στον πολίτη άμεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία που περιέχονται στη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά, για τον ίδιο και τα πρόσωπα που έχουν οριστεί ως προστατευόμενα μέλη του.
  • Δεύτερον, δρομολογούνται Ιατρικές Ψηφιακές Βεβαιώσεις. Στο σύστημα της συνταγογράφησης θα προστεθεί σύντομα η δυνατότητα κατάρτισης και ανάρτησης ψηφιακών ιατρικών βεβαιώσεων, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής σε χώρους άθλησης και συλλόγους.
  • Τρίτον, θα ενεργοποιηθεί η Προληπτική Ιατρική. Οι νέοι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους ως υπενθύμιση για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Επίσης, προβλέπεται οι πολίτες να λαμβάνουν εξατομικευμένες ενημερώσεις για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων με βάση την ηλικία και το φύλο τους.
  • Τέταρτον, θα αξιοποιηθεί περαιτέρω η Τηλεσυμβουλευτική. Με την αξιοποίηση των σχετικών τεχνολογικών εργαλείων πρόκειται να επεκταθεί η παροχή εξ αποστάσεως συμβουλών από γιατρούς. Η πρωτοβουλία αυτή, που θα ξεκινήσει από την ψυχική υγεία και τα δερματολογικά νοσήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, καθώς θέτει την απομακρυσμένη επικοινωνία ιατρού -ασθενή σε ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο.

Διαζύγιο με ένα «κλικ»

Φραγμό στις καθυστερήσεις και στη χαρτούρα βάζει το «άυλο συναινετικό διαζύγιο» για όσους θέλουν να λύσουν από κοινού τους γαμήλιους δεσμούς τους.

Την ψηφιακή αυτή εφαρμογή «τρέχει» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, και η πιλοτική της εφαρμογή αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στον Ιούλιο.

Θα δημιουργηθεί πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη (gov.gr), μέσω της οποίας θα υλοποιείται ψηφιακά η διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν νέες δομές για την υποστήριξη των εισερχόμενων εκκρεμοτήτων στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών», που είναι υποσύστημα του Ληξιαρχείου, για την ενημέρωση ψηφιακά της λύσης του γάμου σε ληξιαρχική πράξη γάμου.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα