Ακάρ: Μορατόριουμ Ελλάδας-Τουρκίας έως τις 15 Σεπτεμβρίου

«Αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα, όπως η παράταση της διάρκειας του μορατόριουμ που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, οπότε υπάρχει πολύς τουρισμός», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Βέβαια, πρέπει να λύσουμε κάποια υπαρκτά προβλήματά μας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα προβλήματα, η Ελλάδα και η Τουρκία, ως δύο πολιτισμένες χώρες, μπορούν να τα λύσουν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου, με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, με διάλογο και με αλληλοσεβασμό» πρόσθεσε ο Ακάρ, ερωτηθείς για την επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί το θετικό και εποικοδομητικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους σεισμούς. Συνεχίζονται οι εργασίες και οι συνομιλίες μας σε αυτό το θέμα» σημείωσε ακόμη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες του διαλόγου. Η ευχή μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος πραγματικά να γίνουν πλέον θάλασσες φιλίας με τη δημιουργία ενός μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας».

Ιμπραχίμ Καλίν: «Δεν βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή»

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή, αλλά και ότι ήδη πριν από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου λειτουργούσε ένας μηχανισμός εξομάλυνσης. Επιπλέον ο Καλίν είχε αναφερθεί και αυτός στην ανάγκη απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς την μεσολάβηση τρίτων όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία.

«Τώρα, και οι δύο χώρες πηγαίνουν σε εκλογές. Εμείς στις 14 Μαΐου, η Ελλάδα στις 21 Μαΐου. Ας περάσουμε με ασφάλεια αυτή τη διαδικασία. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φυσικά θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή επαφή. Δεν είχαμε ποτέ στην ατζέντα μας να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση, μια ένταση ή μια διαμάχη με την Ελλάδα. Δεν μπήκαμε ποτέ σε τέτοια διαδικασία. Δεν το βρίσκουμε και απαραίτητο. Ούτε βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή. Αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, τη ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, φυσικά, το πιο φυσικό μας δικαίωμα είναι να απαντήσουμε σε αυτήν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον άνεμο, το μομέντουμ» με την Ελλάδα, σημείωσε ακόμη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, σε συνέντευξή του στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Σχολίασε μάλιστα πως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν «έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό».

«Υπάρχουν θέματα. Υπάρχει η ασφάλεια των συνόρων. Υπάρχει ο εναέριος χώρος. Υπάρχουν θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει το Λιμενικό. Υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις. Έχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα. Και στο πλαίσιο της εντολής που λάβαμε από τον πρόεδρό μας, έχω συνομιλητή εκεί, αρμόδιους συναδέλφους μας, με τους οποίους υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία. Η μείωση της έντασης και η ύπαρξη κλίματος ηρεμίας είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τον σεισμό. Πέρασε σε νέα διάσταση με το σεισμό. Ήρθε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ήρθε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας», ανέφερε.

Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους χωρίς ενδιάμεσους. «Nα πω πολύ ξεκάθαρα το εξής: Εάν προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μέσω του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον, αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Είμαστε δύο γείτονες. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε το Αιγαίο και είμαστε εδώ εκατοντάδες χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Ας κάνουμε λοιπόν αυτές τις συναντήσεις και συζητήσεις απευθείας. Όχι μέσω άλλων. Γιατί όταν συμβαίνει αυτό, υπεισέρχονται άλλα πράγματα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα