Ακάρ: Είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο – Συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ

Για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την ανατoλική Μεσόγειο έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, Λορένζο Γκουερίνι, στη Ρώμη.

«Παρά τη θετική και δίκαιή προσέγγιση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει κλιμάκωση των προκλητικών πρωτοβουλιών», φέρεται να δήλωσε στον Ιταλό ομόλογό του ο Χουλουσί Ακάρ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ

Στην έδρα του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών, στο πλαίσιο της διαδικασίας δημιουργίας μηχανισμού αποτροπής αντιπαράθεσης, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Στη συνάντηση, οι αντιπροσωπείες συζήτησαν τις λεπτομέρειες λειτουργίας αυτού του μηχανισμού.

Όπως είπε ο Ακάρ: «Ευελπιστούμε πως ως αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων, θα δημιουργηθούν μηχανισμοί διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και μέτρα απαραίτητα για την αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων και συγκρούσεων.

Οι στρατιωτικές μας αντιπροσωπείες εργάζονται σ’ αυτήν την κατεύθυνση».

«Είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο»

Για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών έφτασαν σε συμφωνία να ξεκινήσουν.

«Εμείς δεν αποφεύγουμε το διάλογο και είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο. Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, οι υπουργοί Εξωτερικών έφτασαν σε συμφωνία στο θέμα των διερευνητικών επαφών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας συζήτησαν για το θέμα και αποφάσισαν να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές».

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε για άλλη μια φορά την ετοιμότητα της Τουρκίας για διάλογο κάθε είδους, αλλά χωρίς προϋποθέσεις. «Εμείς είμαστε πάντα και παντού έτοιμοι για διάλογο. Χωρίς προϋποθέσεις και για κάθε είδους διάλογο. Έχουμε δίκιο, επομένως προκειμένου να εξηγήσουμε την κάθε υπόθεσή μας, είμαστε υπέρ του διαλόγου».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του, ενώ κατά τις επαφές τους εξέτασαν τις σχέσεις των δύο χωρών καθώς και τα θέματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια.

Όπως είπε με την Ιταλία «πρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της αμυντικής βιομηχανίας. Μπορώ να πω ότι τις επόμενες μέρες θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας σε αυτό το θέμα».

Σχετικά Νέα