Ακαδημαϊκοί προειδοποιούν: Σε κίνδυνο τα αρχαία στον Σταθμό “Βενιζέλου”

Μια ακόμη συλλογική φωνή προστέθηκε στις διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις να αναθεωρηθεί η απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στον Σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για επιστολή στον πρωθυπουργό που υπογράφουν Ακαδημαϊκοί, ερευνητές, Καθηγητές από διάφορα Πανεπιστήμια του κόσμου μεταξύ των οποίων οι: Ρόντρικ Μπίτον, Πίτερ Μπράουν, Πολ Κάρτλιτζ, Άγγελος Χανιώτης, Τζον Ντάφι, Τζούντιθ Χέριν, Μαρκ Μαζάουερ, Αλέξανδρος Νεχαμάς, Χρήστος Παπαδημητρίου κ.ά.

Οι συγκεκριμένοι ερευνητές -που συμπεριλαμβάνονται στους σημαντικότερους μελετητές του ελληνικού πολιτισμού σε όλη την ιστορική διαδρομή του, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι από την απόφαση για απόσπαση των αρχαιοτήτων και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τεχνικά εφαρμόσεις προτάσεις για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώρα.
Το κείμενο της επιστολής

Ως Έλληνες της διασποράς, φιλέλληνες και μελετητές του αρχαίου και βυζαντινού πολιτισμού, εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για τις πρόσφατες εξελίξεις που θέτουν σε κίνδυνο τα σημαντικά ευρήματα της υστερορωμαϊκής και βυζαντινής Θεσσαλονίκης, τα οποία ήρθαν στο φως κατά την κατασκευή του μετρό της πόλης. Συγκαταλέγονται στα εντυπωσιακότερα ευρήματα αυτών των περιόδων, οπουδήποτε στον κόσμο, από την εποχή που η αρχαιολογία αναδύθηκε ως σύγχρονο επιστημονικό αντικείμενο. Η σχεδόν άθικτη οδική αρτηρία που ανακαλύφθηκε είναι η καρδιά της πρωτεύουσας της Ύστερης Αρχαιότητας και δεύτερης σε σημασία πόλης του Βυζαντίου, όπως διαμορφώθηκε από τον 4ο έως τον 12ο αιώνα. Δεν είναι γνωστό από οπουδήποτε αλλού κάτι ανάλογης σπουδαιότητας, ούτε σε εδαφική και χρονική έκταση ούτε σε σημασία για τον αστικό ιστό μιας πόλης. Είναι τέτοια η σπουδαιότητα αυτού του ευρήματος που η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να διεκδικήσει την ιδιότητα του εξαιρετικού χώρου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (ως η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη πόλη που σώζεται από την ύστερη αρχαιότητα και τη βυζαντινή περίοδο οπουδήποτε στον κόσμο) και να αναπτυχθεί ως τουριστικός προορισμός πρώτης τάξεως.

Αν και η διατήρηση του αρχαιολογικού συγκροτήματος της Βενιζέλου στη θέση του είναι και πρέπουσα και τεχνολογικά εφικτή, η κατασκευαστική εταιρεία του μετρό προτιμά να το αποσυναρμολογήσει σε κομμάτια, να τα μεταφέρει προσωρινά σε αποθήκη εκτός της πόλης και να τα ανατοποθετήσει μετά την κατασκευή του σταθμού. Αυτή η διαδικασία και καταστρέφει τα υποκείμενα αρχαιολογικά στρώματα και εκθέτει τα ευρήματα σε κίνδυνο· επιπλέον, έχει αποδειχθεί αποτυχημένη στην πράξη. Ευρήματα εξαιρετικής σημασίας της ίδιας περιόδου στον σταθμό κοντά στην πλατεία της Αγίας Σοφίας αποσυναρμολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν σε αποθήκη έξω από την πόλη. Ωστόσο, η προσπάθεια επαναφοράς τους στην αρχική τους θέση μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό ήταν ανεπιτυχής, καθώς δεν μπορούσαν πλέον να χωρέσουν στον χώρο από τον οποίο είχαν εξαχθεί. Αυτή η διαδικασία απειλεί την αυθεντικότητα αυτού του μοναδικού συγκροτήματος μνημείων, κάτι που αποτελεί ένα από τα κριτήρια της UNESCO για την απονομή του χαρακτηρισμού «Χώρος Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Για τους παραπάνω λόγους, ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα κινήθηκαν δικαστικά προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφή. Η υπόθεση κρίθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας που αποφάσισε, με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου (13-12), ότι δεν είναι παράνομο να αποσυναρμολογηθούν τα ευρήματα του σταθμού Βενιζέλου προκειμένου να ολοκληρωθεί γρήγορα η κατασκευή. Αυτή η απόφαση έδωσε προτεραιότητα στη γρήγορη λύση παρά στη διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στη θέση τους. Η διαφορά μιας ψήφου δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι σαφές τι προσφέρει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα.

Πιστεύουμε ότι η διατήρηση των αρχαιοτήτων στην αρχική τους θέση και συνάδει με την υποχρέωση του ελληνικού κράτους να διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά –στην περίπτωση αυτή πρόκειται για πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο ελληνικών αλλά πανευρωπαϊκών και παγκοσμίων διαστάσεων– αλλά και είναι τελικά η πιο ευεργετική. Όσον αφορά το τουριστικό, οικονομικό, πολιτιστικό και υπαρξιακό μέλλον της Θεσσαλονίκης, η διατήρηση των αρχαιοτήτων στην αρχική τους θέση είναι η μόνη σωστή λύση. Τα ευρήματα της Θεσσαλονίκης πρέπει να χαιρετισθούν ως μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να τιμηθούν και να αναδειχθούν οι δυνατότητες της σύγχρονης ελληνικής αρχαιολογίας και τεχνολογίας. Αντ’ αυτού, η διατήρησή τους επί τόπου παρουσιάζεται ως μια πολυτέλεια που δεν μπορεί να αντέξει το ελληνικό κράτος. Σε συνδυασμό με τα 15 μνημεία που έχουν ήδη χαρακτηριστεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η Θεσσαλονίκη μπορεί να χρησιμοποιήσει τα άνευ προηγουμένου ευρήματα ως βάση κατάρτισης ενός γενικότερου σχεδίου που θα την καταστήσει βασικό τουριστικό προορισμό, εξασφαλίζοντας οικονομική ευημερία. Σας εκλιπαρούμε να παρέμβετε προκειμένου να αποτρέψετε την αποδόμηση αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την έκθεσή της σε κίνδυνο. Στο πλαίσιο της βυζαντινής αρχαιολογίας, τα συγκεκριμένα μνημεία είναι τόσο μοναδικά που ο εκτοπισμός ή η καταστροφή τους θα ήταν καταστροφή ισοδύναμη με τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Francesco Morosini το 1687.

Υπάρχουν εφαρμόσιμα σχέδια που επιτρέπουν στους Θεσσαλονικείς να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα του μετρό χωρίς να στερηθούν ένα από τα πιο σημαντικά τεκμήρια της αδιάλειπτης συνέχειας του αστικού βίου στην πόλη τους επί 24 αιώνες. Είναι ώρα αυτά τα σχέδια να υλοποιηθούν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα