Αισιόδοξος ο Μπορέλ ότι η ΕΕ θα εγκρίνει νέα στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η σημερινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εγκρίνει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την Ουκρανία.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Μπορέλ δήλωσε αισιόδοξος ότι οι 27 υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ θα καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία για την αποδέσμευση των κεφαλαίων, τα οποία εντάσσονται στην πρωτοβουλία της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης της Ειρήνης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κάτι όμως που δεν είναι σίγουρο, καθώς δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι η Βουδαπέστη εγείρει εμπόδια. Το υπουργείο Εξωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης πάντως δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του Reuters να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Οι 27 χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης για το 10ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ως απόρροια της εισβολής της στην Ουκρανία, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ωστόσο στο Reuters ότι δεν αναμένονται αποφάσεις επ’ αυτού σήμερα.

Στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ περιλαμβάνεται το θέμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ που έχουν “παγώσει”, στο πλαίσιο των κυρώσεων, -όπως τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ύψους 300 δισ. ευρώ- και αν θα χρησιμοποιούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που έχει υποστεί καταστροφικές ζημιές από τον πόλεμο της Μόσχας.

Τέλος, οι ΥΠΕΞ του μπλοκ πρόκειται να συζητήσουν το θέμα νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ως απάντηση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς. Η ΕΕ εξετάζει την αύξηση των προσώπων που υπόκειται σε κυρώσεις.

Όπως τόνισε, ωστόσο, ο Μπορέλ, το μπλοκ δεν μπορεί να κατατάξει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιραν στη λίστα με τις τρομοκρατικές οντότητες προτού το δικαστήριο της ΕΕ αποφανθεί ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα