Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Σι Τζινπίνγκ ενώ αυξάνονται οι χώρες που λαμβάνουν μέτρα για την Κίνα λόγω κορωνοϊού

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε χθες Σάββατο ότι «το φως της ελπίδας είναι μπροστά μας», την ώρα που η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια έκρηξη των κρουσμάτων της covid-19 έπειτα από την αιφνιδιαστική άρση των υγειονομικών περιορισμών.

Τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην πόλη Ουχάν, η Κίνα τερμάτισε στις 7 Δεκεμβρίου τη δρακόντεια πολιτική της «μηδενικής covid».

Μετά την άρση των περιορισμών τα νοσοκομεία στην Κίνα γέμισαν από ασθενείς με covid, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένους, ενώ και τα αποτεφρωτήρια έχουν φτάσει στα όριά τους. Σε πολλά φαρμακεία εξάλλου παρατηρείται έλλειψη αντιπυρετικών.

«Η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας εισήλθαν σε νέα φάση. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο», αλλά «το φως της ελπίδας είναι μπροστά μας», διαβεβαίωσε ο Σι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα για το νέο έτος.

Πρόκειται για το δεύτερο δημόσιο σχόλιο που κάνει ο Κινέζος πρόεδρος για την επιδημία αυτή την εβδομάδα. Τη Δευτέρα είχε ζητήσει από τους κατοίκους της Κίνας να λάβουν μέτρα «για να προστατεύσουν αποτελεσματικά τη ζωή των κατοίκων».

Οι αρχές ανακοίνωσαν για χθες Σάββατο περισσότερα από 7.000 κρούσματα covid και έναν θάνατο. Οι αριθμοί αυτοί όμως δεν φαίνεται να αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Η Κίνα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό κλειστά τα σύνορά της στους ξένους πολίτες από το 2020. Οι αρχές δεν δίνουν τουριστικές βίζες εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και επιβάλλουν στους ταξιδιώτες υποχρεωτική καραντίνα με την άφιξή τους. Το μέτρο καταργείται από τις 8 Ιανουαρίου αλλά το αρνητικό τεστ 48 ωρών θα παραμείνει υποχρεωτικό. Παράλληλα από την ίδια ημερομηνία οι Κινέζοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ωστόσο για προληπτικούς λόγους αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ιταλία–, αλλά και άλλες στον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, ανακοίνωσαν ότι θα ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο έδαφός τους προερχόμενοι από την Κίνα.

Κοινή αντίδραση της ΕΕ

Από την πλευρά τους οι χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την Τετάρτη την κοινή αντίδρασή τους, όπως ανακοίνωσε χθες η Σουηδία η οποία αναλαμβάνει από σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ.

Η Στοκχόλμη επεσήμανε ότι αποφάσισε να ενεργοποιήσει το IPCR, ένα εργαλείο που επιτρέπει στο υπουργικό συμβούλιο να αντιδρά άμεσα σε καταστάσεις κρίσης.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους», σημείωσε.

Ωστόσο το Διεθνές Συμβουλίο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe)—το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια στ 55 ευρωπαϊκές χώρες—φαίνεται να διαφωνεί. «Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με την εμπειρία και τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δίνει για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ήταν πάντα διαφανή.

Χάρη στην πολιτική «μηδενικής covid» ο πληθυσμός της Κίνας είχε προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία, χάρη στα μαζικά διαγνωστικά τεστ, την αυστηρή παρακολούθηση των μετακινήσεων, αλλά και με την επιβολή lockdown σε ολόκληρες περιοχές μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων και την απομόνωση σε ειδικά κέντρα καραντίνας όσων βρίσκονταν θετικοί στην covid.

Τα ακραία αυτά μέτρα, που απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα