Airbnb: Αύξηση των εσόδων αλλά και των ενοικίων σε πολλές περιοχές

Έρευνα της AirDNA αποτυπώνει την αύξηση που έχουν δει στα έσοδά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίο και εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία της πλατφόρμας Airbnb και βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ενδεικτικό είναι ότι από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι και τον Ιούνιο του 2018 η Αντίπαρος βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες σπιτιών του νησιού αποκόμισαν μηνιαίο εισόδημα 860 ευρώ το 2018, ποσό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου του 2016. Την ίδια ώρα αύξηση 84% εντοπίζεται στη Μεσσήνη (460 ευρώ), ενώ στα Κύθηρα η αύξηση άγγιξε το 71%.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο εισόδημα εντοπίζεται στη Σαντορίνη με τη μέση τιμή να φτάνει τα 4.000 ευρώ, την ώρα που οι αγγελίες ακινήτων αγγίζουν τις 2.240. Παράλληλα, στην Κρήτη καταγράφονται 12.260 αγγελίες ακινήτων. Στη Μεγαλόνησο η αύξηση κατά τη διετία 2016-2018 ανήλθε σε 25% στα 950 ευρώ, αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Καθημερινή της Κυριακής».

Στον αντίποδα εναλλακτικές περιοχές όπως η Αιδηψός και η Μεσσήνη, η Τριφυλλία, η Κατερίνη ενίσχυσαν τα προφίλ τους λόγω της πλατφόρμας Airbnb. Ακόμη σε αυτές τις περιοχές δεν προκύπτει υπερπροσφορά αγγελιών καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα διαφημιζόμενα ακίνητα δεν ξεπερνούν τα 150-200. Την ίδια ώρα οι πληρότητες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Στην Αθήνα η πληρότητα άγγιξε το 80%, στη Σαντορίνη το 76% και στην Κρήτη του 50%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων.

Αναλυτές της ρωσικής εταιρείας ακινήτων τονίζουν ότι ο βασικός λόγος για την αύξηση αυτής της τάσης είναι ότι ο εκάστοτε ιδιοκτήτης προσδοκά σε σημαντικά έσοδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εν αντιθέσει με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου οι περισσότεροι επισκέπτες βρίσκονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Πάντως το ίδιο ισχύει και για όσους ενδιαφέρονται για άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».

«Κατάρα» για τις τουριστικές περιοχές

Η αύξηση της δημοφιλίας της πλατφόρμας Airbnb έχει πλέον αντίκτυπο στις ενοικιάσεις ακινήτων. Ενδεικτικό είναι ότι τα ενοίκια παρουσιάζουν αύξηση 8,4% στο σύνολο της χώρας. Το παραπάνω στοιχείο προκύπτει από έρευνα της REMAX. Στην Αθήνα η ετήσια αύξηση έφτασε το 20%. Μάλιστα στο Κουκάκι έφτασε το 35% σε 6,5 ευρώ τ/μ, την ώρα που σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία οι τιμές είναι 6,2 ευρώ τ/μ και 6 ευρώ τ/μ. Στα Εξάρχεια οι τιμές αυξήθηκαν κατά 34% στα 5,5 ευρώ τ/μ, ενώ στο Κολωνάκι έφτασαν τα 9 ευρώ τ/μ.

Σε αυτές τις περιοχές έχουν περιοριστεί τα διαθέσιμα ακίνητα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών τους. Σύμφωνα με την πλατφόρμα spitogatos.gr η αύξηση της δημοφιλίας του Airbnb έχει μειώσει τη διαθεσιμότητα ακινήτων προς εκμίσθωση. Μάλιστα στην Αθήνα τα ενοικιαζόμενα σπίτια έχουν υποχωρήσει κατά 24% ενώ στη Θεσσαλονίκη κατά 14%. Στην υπόλοιπη χώρα τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι λιγότερα κατά 18%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις περιορίζονται στο κέντρο της Αθήνας και στο Παγκράτι.

 

πηγή    Έθνος

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα