

Πέντε καλά διατηρημένους αρχαίους τάφους, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αίγυπτο.
Οι τάφοι ανακαλύφθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα στη Σακάρα, τη φαραωνική νεκρόπολη της Αρχαίας Αιγύπτου που βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα Κάιρο και παρουσιάστηκαν χθες Σάββατο 19 Μαρτίου.
Οι τάφοι χρονολογούνται από το Παλαιό Βασίλειο – μια περίοδο που εκτείνεται περίπου από το 2700 π.Χ. έως το 2200 π.Χ., καθώς και την πρώτη ενδιάμεση περίοδο, η οποία διήρκεσε για περισσότερο από έναν αιώνα μετά την κατάρρευση του Παλαιού Βασιλείου, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μοσταφά Βαζίρι, είπε ότι οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν τις ανασκαφές στον χώρο τον Σεπτέμβριο. Οι τάφοι, είπε, ήταν για ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών αρχόντων και των επόπτων των ανακτόρων στην αρχαία Αίγυπτο.
«Και αυτοί οι πέντε τάφοι είναι καλοζωγραφισμένοι, καλοδιακοσμημένοι. Οι ανασκαφές δεν σταμάτησαν. Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τις ανασκαφές μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε περισσότερους τάφους σε αυτήν την περιοχή», είπε στους δημοσιογράφους.
Οι τάφοι βρέθηκαν κοντά στην πυραμίδα του Djoser, στη νεκρόπολη Σακάρα, 24 χιλιόμετρα (15 μίλια) νοτιοδυτικά του Καΐρου.
Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του υπουργείου έδειξαν στοές που οδηγούσαν στους τάφους. Οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με ιερογλυφικές επιγραφές και εικόνες ιερών ζώων ενώ υπήρχαν αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν εν ζωή οι αρχαίοι Αιγύπτιοι.
Η τοποθεσία Σακάρα είναι μέρος μιας εκτεταμένης νεκρόπολης στην αρχαία πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Μέμφις, που περιλαμβάνει τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας καθώς και μικρότερες πυραμίδες στο Abu Sir, στο Dahshur και στο Abu Ruwaysh. Τα ερείπια του Μέμφις χαρακτηρίστηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τη δεκαετία του 1970.
Τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος έχει προωθήσει σε μεγάλο βαθμό νέα αρχαιολογικά ευρήματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και διπλωμάτες με την ελπίδα να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στη χώρα.
Ο ζωτικής σημασίας τουριστικός τομέας στην Αίγυπτο, υπέφερε από χρόνια πολιτικής αναταραχής και βίας που ακολούθησαν την εξέγερση του 2011 η οποία ανέτρεψε τον αυταρχικό Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο κλάδος άρχισε πρόσφατα να ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά χτυπήθηκε ξανά από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς μαζί με τη Ρωσία, η Ουκρανία αποτελεί σημαντική πηγή τουριστών για τη χώρα.
Σχετικά Νέα
Διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν την Κάρπαθο: Το «μυστικό» νησί της Ευρώπης, με εντυπωσιακές διαδρομές στη φύση
Τις «μυστικές» ομορφιές της Καρπάθου προβάλλουν το τελευταίο διάστημα μέσα ενημέρωσης από τη Γερμανία,.
Ποιους πλήττει κυρίως στην Ευρώπη ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ
Ο εμπορικός πόλεμος, που έχει εξαπολυθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επιβαρύνει πολύ.
Γερμανία: Εκτός νόμου το εξτρεμιστικό «Βασίλειο της Γερμανίας» – Συνελήφθη ο «βασιλιάς», Πέτερ Φίτσεκ
Δεκατρία χρόνια μετά την ίδρυσή τoυ, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σήμερα εκτός νόμου.
Βρετανία: Σύλληψη ενός 21χρονου για τη φωτιά στο σπίτι του Κιρ Στάρμερ – Η αντιτρομοκρατική συμμετέχει στις έρευνες
Ένας 21χρονος άνδρας συνελήφθη για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κιρ Στάρμερ, ενώ.