Αίγυπτος: Κάλεσμα στις αστυνομικές δυνάμεις να αποφύγουν τη βία στις ειρηνικές διαδηλώσεις

Την προστασία του δικαιώματος των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι σε διάφορες αιγυπτιακές πόλεις ζητεί οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και ρεπορτάζ του Τύπου έκαναν λόγο αργά χθες Παρασκευή για χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου για να διαμαρτυρηθούν κατά του Σίσι.

Επικαλούμενο άρθρο του Τύπου το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε σήμερα ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας κυνήγησαν και συνέλαβαν διαδηλωτές, ενώ περικύκλωσαν και την πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης των Αιγύπτιων κατά του ανατραπέντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP, η αστυνομία έκανε πέντε συλλήψεις.

powered by Rubicon Project
«Οι δυνάμεις ασφαλείας του (Σίσι) έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα ακραία βία για να καταστείλουν ειρηνικές διαδηλώσεις», τόνισε ο Μάικλ Πέιτζ αναπληρωτής διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι αρχές θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο κόσμος τους παρακολουθεί και θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν να επαναληφθούν αυτές οι ωμότητες», πρόσθεσε.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις, ένα σπάνιο φαινόμενο στην Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκαν έπειτα από εκκλήσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ακτιβιστών, ανάμεσά τους και ο πρώην εργολάβος και ηθοποιός Μοχάμεντ Άλι που ζει αυτοεξόριστος στην Ισπανία.

Ο 45χρονος εργολάβος, που εργαζόταν επί 15 χρόνια σε έργα του αιγυπτιακού στρατού, ανήρτησε μια σειρά βίντεο στα οποία κατηγορεί την κυβέρνηση Σίσι και τον αιγυπτιακό στρατό για διαφθορά.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Σίσι υπερασπίστηκε τον στρατό απέναντι στις κατηγορίες για διαφθορά. «Ναι, έχω χτίσει παλάτια και θα συνεχίσω. Δεν είναι για εμένα, είναι για την Αίγυπτο. Χτίζω μια καινούργια χώρα», είχε δηλώσει ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο είναι σπάνιες καθώς απαγορεύονται βάσει νόμου που υιοθετήθηκε το 2013 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον Σίσι εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου, ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα