Άγκυρα: Επιστολή στον ΟΗΕ – Ζητά αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο θέτει εκ νέου η Άγκυρα με επιστολή – παρωδία προς τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα trthaber.com, στην επιστολή της που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα Antonio Guterres και υπογράφεται από τον Feridun Sinirlioğlu, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Άγκυρας στον ΟΗΕ, επισημαίνει πως να προκύψει ένταση που να απειλήσει την Ειρήνη. Επιπλέον, δηλώνει πως αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τις Συνθήκες τότε δεν θα μπορεί «να διεκδικεί κυριαρχικά δίκαια δικαιώματα των νησιών που περιλαμβάνουν και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών».

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχετικές συμφωνίες αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου», αναφέρεται στην επιστολή.

Υπογραμμίζεται μάλιστα η εγγύτητα των εν λόγω νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, προς την ηπειρωτική Τουρκία, και τονίζεται ότι ο οπλισμός (των νησιών) από την Ελλάδα αποτελεί σοβαρή απειλή για την Τουρκία, παρόλο που αναφέρεται σαφώς στις ειρηνευτικές συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του 1947,

Η επιστολή επισημαίνει επίσης ότι «η Τουρκία έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις ‘παραβιάσεις’ της Ελλάδας στα νησιά μέσω διπλωματικών οδών» και καταλήγει: «Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμφωνιών, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα