Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν μπορεί με διάταγμα να την μετατρέψει σε τζαμί

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι αυτός που θα αποφασίσει αν η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί. Αυτό επί της ουσίας απεφάνθη σε μία διαδικασία-εξπρές το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας σε μία συνεδρίαση που διήρκησε 17 λεπτά με τους δικαστές να ρίχνουν το μπαλάκι στον Πρόεδρο της χώρας.

Οι Τούρκοι δικαστές αποφάνθηκαν αρχικά ότι το διάταγμα Κεμάλ που έκανε την Αγία Σοφία μουσείο είναι νόμιμο, αλλά ο «σουλτάνος» μπορεί με δικό του διάταγμα του να αλλάξει την χρήση της. «Το διάταγμα του 1934 με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο ήταν σύννομο. Ωστόσο για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα», αναφέρει η απόφαση των Τούρκων δικαστών. H απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σε 15 ημέρες με τον Ερντογάν, ο οποίος δείχνει διάθεση να κάνει πράξη την πρόκληση και να μετατρέψει το μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της Unesco σε τζαμί να βάζει τον εκπρόσωπο του να καθησυχάσει τον δυτικό κόσμο τονίζοντας πως και σαν τζαμί η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή σε επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας ανέφερε: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεν θα άρει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της. Σε όσους εκφράζουν αυτές τις ανησυχίες, για παράδειγμα πως δεν θα είναι επισκέψιμη η Αγία Σοφία αν γίνει τζαμί, θα πρέπει να τους τονίσουμε πως τα σημαντικά τζαμιά μας είναι πάντα επισκέψιμα».

Δημοσκόπηση στην Τουρκία δείχνει πως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν παίζει πολιτικό παιχνίδι

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση στην Τουρκία δείχνει την πλειοψηφία των πολιτών να αντιλαμβάνονται το πολιτικό παιχνίδι που παίζει ο Ερντογαν. Το 44% λέει πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας προέκυψε για να μην μιλάει ο Ερντογάν για την οικονομική κρίση, το 11,7 για να έχει ένα όπλο στις εκλογές ο Ερντογάν και μόλις το 29,5% εκτιμά πως πράγματι η συζήτηση άνοιξε για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία.

Το 55% των Τούρκων πολιτών βλέπει πολιτική σκοπιμότητα για την Αγιά Σοφιά, αφού σε ερώτηση για ποιο λόγο νομίζετε πως προέκυψε το ζήτημα της Αγίας Σοφίας; Το 44% απάντησε για αλλαγή ατζέντας για να μην συζητηθεί η παρούσα οικονομική κρίση, ενώ το 11,7% εκτιμά ότ θέλει να δημιουργήσει ένα εκλογικό όπλο υπέρ της κυβέρνησης στις εκλογές. Τέλος, υπάρχει και ένα 29,5% που πιστεύει ότι θέλει, πράγματι, να το μετατρέψει σε τζαμί.

Δείτε το βίντεο από το Mega:

Σχετικά Νέα