Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν από την επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου ποντίφικα, Πάπα Λέοντα ΙΔ’, ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, την Κυριακή 18 Μαΐου.
Ανταπόκριση – Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής
Εκτιμάται πως πάνω από 250.000 πιστοί να παρευρεθούν στην λειτουργία, αλλά δεν αποκλείεται πως θα είναι πολυπληθέστεροι. Για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, οι Ιταλικές Αρχές έκαναν λόγο για πάνω από 400.000 άτομα. Επομένως, τα μέτρα ασφαλείας στην Αιώνια Πόλη αναμένεται πως θα είναι δρακόντεια.
Η τελετή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες, ενδέχεται να ολοκληρωθεί με μια βόλτα του νέου ποντίφικα με το παπικό όχημα – ευρύτερα γνωστό και ως Popemobile – ανάμεσα στους πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και στην Οδό της Συμφιλίωσης (Via della Conciliazione).
Το ιστορικό γεγονός, πέρα της αρχής του ποντιφικάτου του πρώτου Πάπα από τις ΗΠΑ, λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό πλαίσιο με πολλά «καυτά» μέτωπα. Η Πλατεία του Αγίου Πέτρου αναμένεται να γίνει η έδρα μιας άτυπης συνόδου κορυφής, εφόσον αναμένεται πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες να λάβουν μέρος στην τελετή, και επομένως δεν αποκλείονται και σύντομες θεσμικές συναντήσεις στο περιθώριό της.
Ο Ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για διακόσιες αντιπροσωπείες που αναμένεται να φτάσουν από όλο τον κόσμο. Αν και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες έως και λίγες ώρες πριν από την ιστορική εκδήλωση, φαίνεται να είναι σίγουρα οι ιταλικοί θεσμοί όπως η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα και η κόρη του Λάουρα, ο ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι, και οι Πρόεδροι της Κάτω Βουλής ή Αίθουσας των Αντιπροσώπων (Λορέντσο Φοντάνα) και της Γερουσίας (Ινιάτσιο Λα Ρούσα), αλλά και ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Τζιοβάνι Αμορόζο.
Ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελεί αυτή των ΗΠΑ. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ήθελε να συναντηθεί με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’, παράλληλα όμως δεν φαίνεται πως θα ταξιδέψει στην Αιώνια Πόλη. Στη θέση του, ο νούμερο 2 της Αμερικανικής Κυβέρνησης, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο τελευταίος υψηλόβαθμος πολιτικός που είδε τον Πάπα Φραγκίσκο εν ζωή, την ημέρα του Πάσχα και λίγες ώρες πριν το θάνατό του.
Από την Ευρώπη, επιβεβαιώνεται η παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως και αυτή του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, και αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ. Σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως δεν αναμένονται ούτε ο βασιλιάς Κάρολος ούτε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, αντιθέτως αναμένεται να παρευρεθούν ο πρίγκιπας Εδουάρδος και ο Δούκας του Εδιμβούργου.
Κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή 18 Μαΐου θα παραστεί και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με βάσει τις εξελίξεις στο διπλωματικό μέτωπο, ενώ αναμένονται στην τελετή ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, και ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χερτζογκ. Μαζί τους, διάφοροι ηγέτες από τη Λατινική Αμερική, όπως ο Χαβιέ Μιλέι (Αργεντινή), αλλά και ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, και της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε. Τέλος, αναμένονται και οι ευγενείς Φελίπε ΣΤ’ και Λετίτσια από την Ισπανία, και – εκτός απροόπτου – η πριγκίπισσα Καρολίνα από το Μονακό.