Αγγελική Παπάζογλου: Σκοπεύουμε να συγκρουστούμε με το πλέγμα της αδιαφάνειας!

Η Αγγελική Παπάζογλου, υποψήφια δήμαρχος Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή της Κυριακής», σχολιάζει του λόγους που ιδρύθηκε η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Παρούσα». Παράλληλα, αναφέρεται στα βασικότερα θέματα για τα οποία θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη της Αγγελικής Παπάζογλου  στην «Αυγή της Κυριακής»:

Ποιες ανάγκες οδήγησαν στην ίδρυση της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα» στην Κηφισιά; Και τι επιδιώξεις έχει μια παράταξη με σαφές αριστερό στίγμα σε έναν δήμο μάλλον συντηρητικό; 

Η Κηφισιά αποτελεί έναν μεγάλο καλλικρατικό Δήμο στον οποίο έχει συνενωθεί μαζί με τη Ν. Ερυθραία και την Εκάλη, τρεις περιοχές με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά και ανάγκες. Στο προάστιο αυτό κατοικεί διαχρονικά μεγάλο τμήμα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του τόπου. Κατοικούν όμως και εργάζονται πολλοί μη προνομιούχοι πολίτες που έχουν υποστεί τις βαριές συνέπειες της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και μίας καθημαγμένης μεσαίας τάξης. Δημότες της πόλης μας που βίωσαν τα συμπτώματα της νέας φτώχειας, του κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού, την ανεργία των νέων και των μακροχρόνιων μεσήλικων ανέργων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης έως και σήμερα αναπτύχθηκαν στο Δήμο κοινωνικές υπηρεσίες και δίκτυα αλληλεγγύης όπως κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, συλλογική κουζίνα, κοινωνικό φροντιστήριο αλλά και άλλες αλληλέγγυες δομές όπως η Ατραπός και το Δίκτυο Αλληλεγγύης «ΑΝΑΣΑ» που υποστηρίζει την διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ», όπως ονομάζεται η νέα δημοτική παράταξη στο Δήμο Κηφισιάς, έχει αναφορά σε όλες και όλους που συμβιώνουμε στις γειτονιές του Δήμου Κηφισιάς, χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις, τα μέσα μεταφοράς, τις υπηρεσίες που προσφέρει η πόλη. Μαζί με άλλους πολλούς που εργάζονται εδώ, ή έχουν την επαγγελματική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ» σημαίνει ότι κερδίζουμε το δημόσιο χώρο στην Κηφισιά με σαφές διακριτό κοινωνικό, προοδευτικό, οικολογικό πρόσημο.

Όλοι και όλες, εμείς θέλουμε να συναποτελούμε μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ στα δρώμενα της πόλης. Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο ή κυρίως όσων προέρχονται από τοπικά πολιτικά τζάκια ή όσων εκφράζουν ομάδες ισχυρών συμφερόντων. Όλοι αυτοί εκφράζουν το «Χθες» της Αυτοδιοίκησης και έχουν ευθύνη που μέσα από μικροπολιτικές τακτικές και ανέξοδες συγκρούσεις αποξενώνουν τους πολίτες που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.

Ποιες είναι κύριες προγραμματικές αιχμές της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα»; Ποια είναι τα βασικότερα θέματα για τα οποία θα ζητήσετε την ψήφο των πολιτών της Κηφισιάς; 

Ένα θέμα που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι ο Δήμος Κηφισιάς, αν και οικονομικά εύρωστος Δήμος, ένας Δήμος με πλούσια τοπική ιστορία και παράδοση και επιτυχίες στον αθλητισμό υπολείπεται κατά πολύ τόσο στις υλικοτεχνικές υποδομές.
Θέλουμε να σχεδιάσουμε την Κηφισιά ως νέο προορισμό και ως πόλη του μέλλοντος, ταυτόχρονα πόλη φιλική και ανοιχτή ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες, με κοινωνική συνοχή και κουλτούρα αλληλεγγύης.

Θεωρούμε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πόλη, που θα συνδυάζει ένα τοπικό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης και δημιουργίας με σύγχρονες υποδομές (δημοτική βιβλιοθήκη, δημοτικό ωδείο, δημοτικό θέατρο) και θα διακρίνεται για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και τη χρήση Νέων Τεχνολογιών.

Παράλληλα, θέλουμε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία οριοθετώντας το πλαίσιο και τους όρους λειτουργίας της τοπικής αγοράς, με γρήγορες και διαφανείς, αντιγραφειοκρατικές διαδικασίες. Με εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης που θα προωθεί την καινοτομία, την τόνωση και την εξωστρέφεια της τοπικής αγοράς, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της πόλης με καινοτόμες πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων προβάλλοντας εναλλακτικά μοντέλα οικονομικής δραστηριότητας, όπως η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Σκοπεύουμε να συγκρουστούμε με το πλέγμα της αδιαφάνειας, της ασυδοσίας και των ποικιλόμορφων εξαρτήσεων.
Χρειαζόμαστε μια πόλη φιλική, ανθρώπινη με λιγότερη χρήση του αυτοκινήτου, καλύτερες συγκοινωνίες, ρύθμιση του κυκλοφοριακού και προτεραιοποίηση του ώριμου έργου επέκτασης της γραμμής του ΗΣΑΠ τουλάχιστον έως τη Ν. Ερυθραία.

Παράλληλα, θα προχωρήσουμε στην ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου και στην υλοποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων με επίκεντρο κατασκευή ενός Πράσινου Σημείου καθώς και στη σταδιακή δημιουργία ενός νέου παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου «Κυκλικής Οικονομίας» που επιτρέπει τη χρήση των υλικών για πολύ μεγαλύτερο χρόνο με παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων.

Βασική στόχευση του σχεδίου μας αφορά στην άσκηση μίας σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής με στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, περιορισμό των κοινωνικών και χωρικών ανισοτήτων, αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών.

Η απλή αναλογική δημιουργεί νέα δεδομένα για την χάραξη πολιτικής και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στους Δήμους. Πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει την αυτοδιοίκηση; Πως σκοπεύει να λειτουργήσει σε αυτό το νέο πλαίσιο η παράταξή σας; Έχετε διαπιστώσει πεδία προγραμματικών συγκλίσεων με άλλες δυνάμεις; 

Το νέο πλαίσιο με την απλή αναλογική στη μεταβατική φάση μετά την κρίση οριοθετεί μία νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ως «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ» πιστεύουμε ότι η υπόθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με όρους συμμετοχής, δημοκρατίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο αλλά και στοίχημα για τους ενεργούς, σκεπτόμενους και ευαίσθητους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, τη νέα γενιά, αλλά και όσους και όσες ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες που η φωνή τους δεν φτάνει εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές τους.

Συγκροτηθήκαμε προκειμένου διεκδικήσουμε ενεργό ρόλο στις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, τις γειτονιές και τις κοινότητές μας. Δεν πιστεύουμε ότι αρκεί να ψηφίζουμε μόνο μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια και ότι τα εκλεγμένα μέλη μπορούν να παίρνουν όλες τις αποφάσεις στο όνομά μας χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Για το λόγο αυτό, δεν επιλέγουμε να λειτουργούμε με τη λογική της ανάθεσης.

Οι συνθήκες είναι πλέον ευνοϊκές δεδομένου ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο θεσμικού μετασχηματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ενισχύει τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη.

Κατά γενική ομολογία, υπάρχει έλλειμμα γυναικείας συμμετοχής στην αυτοδιοίκηση και αυτό, δυστυχώς, αφορά και την Αριστερά. Πως θα μπορούσε αυτό να αλλάξει; Πως αντιμετωπίζουν ως τώρα οι πολίτες της Κηφισιάς μια γυναικεία υποψηφιότητα για τον Δήμο;  

Η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αυτοδιοίκηση και μάλιστα στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων αποτελεί ένα μεγάλο διακύβευμα για την Αριστερά, το φεμινιστικό κίνημα αλλά και την ίδια την Αυτοδιοίκηση ως θεσμό.
Η αύξηση της κατ’ ελάχιστο ποσόστωσης φύλου στο 40% στις υποψηφιότητες δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για να κατέλθουν περισσότερες γυναίκες υποψήφιες.

Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για την ουσιαστική ισότητα των φύλων ενισχύει το πλέγμα των δομών και υπηρεσιών που προωθούν την ισότητα και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Όσον αφορά στο δημαρχιακό αξίωμα αρκεί να σκεφτούμε ότι οι γυναίκες Δήμαρχοι αποτελούν μόλις 5% . Η πρόκληση λοιπόν και για μένα είναι μεγάλη.

Πιστεύω ότι η επιλογή αρκετών νέων ηλικιακά γυναικών από το χώρο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν την ευθύνη και να αναμετρηθούν ως υποψήφιες Δήμαρχοι αποτελεί μία ποιοτική τομή αλλά και μία σημαντική παρακαταθήκη για την Αυτοδιοίκηση, την Αριστερά και το φεμινιστικό κίνημα.

Όσον αφορά, δε στο τελευταίο ερώτημά σας, θα σας έλεγα ότι από την επαφή που έχω με τον κόσμο που υποστηρίζει το εγχείρημά μας διαπιστώνω ότι η υποψηφιότητά μου με τα χαρακτηριστικά μίας νέας, εργαζόμενης, δραστήριας γυναίκας βρίσκει θετική ανταπόκριση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα