Αφγανιστάν: Συμφωνία ΗΠΑ με Ταλιμπάν για να περιοριστεί η βία

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν προκειμένου να επιτευχθεί “σημαντική μείωση” στον αριθμό των νεκρών λόγω της συνεχιζόμενης βίας παρά την ειρηνευτική διαδικασία.

Συμφωνήσαμε να επανεκκινήσουμε τις ενέργειες σεβόμενοι αυστηρά την εφαρμογή όλων των στοιχείων της συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν” της 29ης Φεβρουαρίου “και όλες τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν”, έγραψε στο Twitter.

“Αυτό σημαίνει έναν περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων”, πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή των ανταρτών.

“Σήμερα πολλοί Αφγανοί πεθαίνουν. Με την επανεκκίνηση αυτή, αναμένουμε σημαντική μείωση στον αριθμό τους”, έγραψε επίσης στο Twitter o Ζαλμάι Χαλιλζάντ, διευκρινίζοντας ότι είχε “αρκετές συναντήσεις” με τους Ταλιμπάν μαζί με τον στρατηγό Σκοτ Μίλερ, που ηγείται των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

“Οι επιθέσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, απειλώντας την ειρηνευτική διαδικασία”, δήλωσε ο διπλωμάτης καλώντας “όλες τις πλευρές” να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ κατέληξαν τον Φεβρουάριο σε μια ιστορική συμφωνία έπειτα από 19 χρόνια πολέμου. Η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να αποσύρει όλους τους στρατιώτες της από το Αφγανιστάν και σε αντάλλαγμα οι αντάρτες δεσμεύτηκαν να μην αφήνουν πλέον τις τρομοκρατικές ομάδες τους να επιχειρούν από τα εδάφη που ελέγχουν, να μην επιτίθενται πλέον στις πόλεις και να αρχίσουν απευθείας και πρωτόγνωρες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις αυτές άρχισαν μόλις τον Σεπτέμβριο, με πολλή καθυστέρηση, και η βία δεν μειώθηκε πραγματικά.

Σχετικά Νέα