

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, που βρίσκονται ξανά στην εξουσία στο Αφγανιστάν από το 2021, τους προειδοποίησε εναντίον επιθέσεων εκτός των συνόρων, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της de facto κυβέρνησής του, μετά τις κατηγορίες από πλευράς του Πακιστάν για την εμπλοκή “αφγανών πολιτών” σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι στην πακιστανική επικράτεια.
Σε ομιλία του ενώπιον μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που αναμεταδόθηκε προχθές Σάββατο από την κρατική τηλεόραση, ο Μοχάμεντ Γιακούμπ τόνισε πως το να μάχεται κανείς εκτός χώρας δεν εγγράφεται στον “τζιχάντ”, ή ιερό πόλεμο, που είναι εγκεκριμένος από θρησκευτική σκοπιά, αλλά αποτελεί συμμετοχή σε πόλεμο, κάτι απαγορευμένο από τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, τον Χιμπατουλάχ Αχουνζάντα.
“Αν οποιοσδήποτε βγει από το Αφγανιστάν για τους σκοπούς του τζιχάντ, δεν θα θεωρείται πλέον [πως συμμετέχει στον] τζιχάντ”, είναι η γνώμη του ανώτατου ηγέτη, σύμφωνα με τον υπουργό του καθεστώτος. “Αν ο εμίρης αποθαρρύνει τους μουτζαχεντίν [σ.σ. ‘ιερούς πολεμιστές’] να πάνε να πολεμήσουν και αυτοί το κάνουν παρ’ όλ’ αυτά, πρόκειται για συμμετοχή σε πόλεμο, όχι στον τζιχάντ”, επέμεινε.
Την Τετάρτη, ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ κατήγγειλε ότι “αφγανοί πολίτες” βοηθούν καμικάζι να διαπράξουν βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα του, χωρίς να καταφερθεί απευθείας εναντίον της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν, αναφερόμενος σε “καταφύγια στην άλλη πλευρά των συνόρων”.
Την περασμένη Κυριακή, 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Πακιστάν, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του συντηρητικού θρησκευτικού κόμματος Τζαμιάτ Ουλεμά ι Ισλάμ (JUI-F) στη Χαρ, πόλη που απέχει 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δυο κρατών.
Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε ο πακιστανικός βραχίονας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που βρίσκεται σε αιματηρή αντιπαλότητα με τους Ταλιμπάν.
Αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, τη 15η Αυγούστου 2021, το Πακιστάν βιώνει τρομακτική αναζωπύρωση των επιθέσεων, κυρίως σε παραμεθόριες περιοχές.
Το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), το οποίο ίδρυσαν το 2007 πακιστανοί Ταλιμπάν, σκότωσε μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της δεκαετίας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, προτού εκδιωχθεί από τις παραμεθοριες ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών με στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας που εξαπολύθηκε το 2014.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ένας αγώνας εξουσίας στο Βατικανό ξεκινά: Θα βγει από το κονκλάβιο ένας «αντι Φραγκίσκος» πάπας;
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος «επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα» όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδοαμερικανός καρδινάλιος.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να διεγείρει συγκεκριμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του.
Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του.
Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εμφάνισή του την Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, ο 88χρονος βαριά άρρωστος και εμφανώς καταβεβλημένος Πάπας Φραγκίσκος αψήφησε.