

Περισσότεροι από χίλιοι Αφγανοί της μειονότητας των Χαζάρα προσέφεραν τη στήριξή τους σήμερα στο καθεστώς των Ταλιμπάν, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για το τέλος “της σκοτεινής περιόδου” των προηγούμενων κυβερνήσεων που στήριζε η Δύση.
Οι Χαζάρα, μια σιιτική μειονότητα, διώκονται εδώ και αιώνες από τους σουνίτες ισλαμιστές. Για πρώτη φορά πολλοί εκπρόσωποι της κοινότητας αυτής συναντήθηκαν σήμερα στην Καμπούλ με αξιωματούχους των Ταλιμπάν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς το νέο καθεστώς.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Χαζάρα και πρώην βουλευτής, ο Τζαφάρ Μαχντάουι, ο οποίος οργάνωσε τη συνάντηση, δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Άσραφ Γάνι, αποτέλεσε “μια από τα πιο ζοφερές περιόδους” της ιστορίας του Αφγανιστάν.
“Το Αφγανιστάν δεν ήταν ανεξάρτητο και οι (ξένες) πρεσβείες αποφάσιζαν τα πάντα”, κατήγγειλε. “Δόξα τω Θεώ, αυτή η σκοτεινή περίοδος τελείωσε”.
Από τον Αύγουστο όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν έβαλαν τέλος στον πόλεμο, τη διαφθορά και την αυξανόμενη έλλειψη ασφάλειας, εκτίμησε ο Μαχντάουι.
Ωστόσο ζήτησε από τους Ταλιμπάν να σχηματίσουν μια πιο συμπεριληπτική κυβέρνηση και να ανοίξουν όλα τα σχολεία για τα κορίτσια.
“Τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες ελπίζουμε να δούμε μια πιο συμπεριληπτική κυβέρνηση, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του συνόλου του λαού”, πρόσθεσε ο Μαχντάουι.
Η τρέχουσα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία έχει παρουσιαστεί ως μεταβατική, αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μέλη της φυλής Παστούν, ενώ σε αυτή δεν συμμετέχει καμία γυναίκα.
Ο εκπρόσωπους τη κυβέρνησης των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης με τους Χαζάρα ότι προτεραιότητα αποτελεί η ανοικοδόμηση της χώρας.
“Ο τζιχάντ μας ενάντια στους ξένους εισβολείς έχει τερματιστεί και τώρα θα αρχίσουμε τη μάχη για την ανοικοδόμηση της χώρας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι Χαζάρα, που αποτελούν το 10% με 20% των 38 εκατομμυρίων Αφγανών, διώκονταν επί αιώνες στη χώρα αυτή όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες.
Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες έχουν γίνει στόχος των Ταλιμπάν, ακραίων ισλαμιστών αλλά και του Ισλαμικού Κράτους, που τους θεωρούν αιρετικούς.
Ισλαμιστές έχουν διαπράξει πολλές μαζικές σφαγές των Χαζάρα, κυρίως στην πόλη Μαζάρ-ι- Σαρίφ το 1998, όπου σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτελέστηκαν τουλάχιστον 2.000 άμαχοι, κυρίως μέλη της μειονότητας,.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές βομβιστικές επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί Χαζάρα στην Καμπούλ και αλλού.
Στα μέσα Νοεμβρίου δύο επιθέσεις εξαπολύθηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα στη συνοικία Νταστ-ε- Μπάρσι, όπου ζουν κυρίως Χαζάρα. Την ευθύνη για μία από αυτές ανέλαβε το ΙΚ.
Λίγο αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν το άγαλμα ενός ηγέτη της μειονότητας στο Μπαμιγιάν, πόλη όπου ζουν κυρίως σιίτες, αποκεφαλίστηκε.
Σχετικά Νέα
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.
Το Χάρβαρντ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Τραμπ για τις περικοπές χρηματοδότησης
Σε μετωπική σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο οδηγείται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο κατέθεσε.