Αδ. Γεωργιάδης: Προτιμώ ένας ασθενής να πληρώσει λίγα λεπτά παραπάνω παρά να μη βρει το φάρμακό του

Για τις τιμές των φαρμάκων, τις ελλείψεις, τον προσωπικό γιατρό και παιδίατρο, όπως και για τη διαγραφή Σαλμά, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

“Η συμμετοχή του κόσμου δεν αλλάζει. Είναι ποσοστιαία η συμμετοχή που ίσχυε. Απλά όταν αυξάνεται η λιανική τιμή ενός φαρμάκου και η ποσοστιαία συμμετοχή παραμένει ίδια, αυξάνεται κατά κάτι και η συμμετοχή. Στο ίδιο δελτίο τιμών που αυξήθηκαν 880 κωδικοί μειώθηκαν σε 6.500 κωδικούς. Πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουμε. Θέλουμε δεν υπάρχουν φάρμακα; Τότε θα πρέπει να υπάρχει κάποιο κόστος για αυτά. Τζάμπα δεν μπορεί να είναι τα φάρμακα” σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

“Οι τιμές που αυξήθηκαν στην Ελλάδα είναι τζάμπα. Για παράδειγμα η ετοποσίδη στην Ελλάδα πωλείται εννέα ευρώ, ενώ στη Γερμανία 50 ευρώ. Η εταιρεία προτιμά να το πουλάει στα 50 ευρώ και έτσι το είχε αποσύρει από την Ελλάδα” τόνισε.

“Η Ελλάδα πήγαινε τις τιμές των φαρμάκων μόνο προς τα κάτω για περίπου 15 χρόνια λόγω της κρίσης. Ξέρετε κάποιο αγαθό που μόνο να πέφτει και ποτέ δεν ανεβαίνει; Το μόνο αγαθό ήταν το φάρμακο. Όμως έφτασε στα όριά της αυτή η πολιτική.” πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

“Την πραγματικότητα να αυξηθούν τα φάρμακα την είχε παραδεχθεί ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγει. Και επειδή πώς να το κάνουμε φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, στη συνέχεια δύο προηγούμενοι υπουργοί της ΝΔ είχαν νομοθετήσει το σχετικό πλαίσιο για να μπορεί να γίνει αλλά για διάφορους λόγους δεν είχε γίνει και μετά ήρθα εγώ. Εγώ γενικά έχω μία τάση στην πολιτική μου διαδρομή: δεν θέλω να κρύβω τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Προτιμώ ένας ασθενής να πληρώσει λίγα λεπτά παραπάνω ή λίγα ευρώ πάνω σε οριακές περιπτώσεις αλλά να το βρει, γιατί αν δεν το βρει η ζημιά στην υγεία του είναι πολύ μεγαλύτερη” είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας για τις ελλείψεις των φαρμάκων, τόνισε ότι φαρμακο-αποθηκάριοι με τους φαρμακοποιούς τσακώνονται από πάντα. “Είναι δύο κλάδοι που έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Η μεγάλη διαφορά της τιμής μεταξύ της Ελλάδας και του εξωτερικού αυξάνει αυτή την κόντρα. Για ποιο λόγο; Γιατί αυξάνει το κίνητρο των εξαγωγών. Όμως σήμερα που μιλάμε, Σεπτέμβριος του 2024, οι ελλείψεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024 είναι στο 1/10. Τα 9/10 των ελλείψεων έχουν καλυφθεί λόγω αυτής της πολιτικής. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποτε στη ζωή ορισμένα αγαθά πρέπει και να αυξάνονται. Δεν γίνεται αλλιώς” δήλωσε.

“Ελλείψεις στα φάρμακα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερες. Με αυτή την πολιτική που τώρα ακολουθήσαμε, καλύψαμε το μεγαλύτερο μέρος των ελλείψεων” πρόσθεσε.

Για την ακρίβεια και τον προσωπικό γιατρό

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι εν μέρει αληθές. “Εν μέρει γιατί ξεκινάει μετά τον covid η κρίση του πληθωρισμού και αυξάνονται όλα πάρα πολύ. Ξεκινάει η κρίση στην Ουκρανία, αυξάνονται όλα πάρα πολύ και πραγματικά μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλης ακρίβειας. Αναμφίβολα. Πήρε η κυβέρνηση διάφορα μέτρα. Σωστά τα Μέσα προέβαλαν την πολύ μεγάλη ακρίβεια και σωστά στις δημοσκοπήσεις ο κόσμος λέει για πολύ μεγάλη ακρίβεια. Όλα αυτά μια χαρά…” σχολίασε ο υπουργός και αναφέρθηκε στο “καλάθι του μαθητή” που ήταν 12% κάτω από πέρσι.

“Τα ίδια πράγματα που αγόρασε μια οικογένεια για να πάει το παιδί του σχολείο το 2023 και τα ίδια αγαθά που αγόρασε το 2024 είναι μείον 12. Το πετρέλαιο θέρμανσης ξέρετε πόσο ξεκίνησε πέρσι; Με 1,40. Ξέρετε πόσο ξεκινάει φέτος; Με ένα 1,10. Είναι φθηνότερο; Αν θέλετε να μιζεριάζουμε και να λέμε ότι είμαστε χάλια, πείτε το” τόνισε.

“Ένα μέρος του κόσμου περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Αυτή η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια έχει ως κεντρικό του στόχο να βοηθήσει αυτό το κομμάτι του πληθυσμού. Και αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι δεν μπορεί να έχουμε αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα, να έχουμε αύξηση σε δημοσίους υπαλλήλους για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις, και όλη την ημέρα να λέμε πόσο χάλια είναι η Ελλάδα” πρόσθεσε ο υπουργός.

Για τον προσωπικό γιατρό, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι ο ασθενής δεν πληρώνει, εκτός εάν θέλει ένας ασθενής να δηλώσει τον προσωπικό του γιατρό, τον ιδιώτη γιατρό του. Παράλληλα, σημείωσε ότι για πρώτη φορά στο σύστημα του οικογενειακού προσωπικού γιατρού, εισάγονται και παιδίατροι.

Για τη διαγραφή Σαλμά

Σχολιάζοντας τη διαγραφή Σαλμά ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: “Είναι πάρα πολύ λογικό συνάδελφοί μου άξιοι βουλευτές να κάνουν μια ερώτηση και να ρωτήσουν τον αρμόδιο υπουργό. Αυτό είναι μέσα απόλυτα στην κοινοβουλευτική δράση. Ούτε απαγορεύεται, ούτε το κόμμα μας το αποθαρρύνει, γιατί εμείς δεν είμαστε ευτυχώς σταλινικό κόμμα. Μας αρέσει η ελευθερία του λόγου. Ο κ. Σαλμάς δεν διαγράφη γι αυτό. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ήθελε να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του. Επί μακρό χρονικό διάστημα μιλούσε ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι δικαίωμά του. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Αυτό που ήταν σίγουρα η “κόκκινη γραμμή” ήταν οι υπόνοιες περί διαφθοράς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό γιατί αμφισβητείς την ηθική συγκρότηση του άλλου”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα