Αδ. Γεωργιάδης: Με υπευθυνότητα θα δοθούν οδηγίες επαναλειτουργίας λιανικού εμπορίου- εστίασης

«Οι τελικές ανακοινώσεις, σχετικά με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου ενόψει της εορταστικής περιόδου, θα γίνουν όταν θα έχουμε την πλήρη εικόνα», τόνισε για ακόμη μια φορά σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, συμπλήρωσε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν με συγκροτημένο τρόπο ώστε ο κόσμος να γνωρίζει επακριβώς. Το μείζον, όπως είπε, είναι να μην υπάρχει σύγχυση, να γνωρίζει ο κάθε επιχειρηματίας πότε θα ανοίξει το κατάστημά του, με ποιους κανόνες, ποιες συνθήκες και πως ακριβώς θα δουλέψει και αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, ώστε να ενημερώσει τον κόσμο με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα».

«Όταν οι ειδικοί μας δώσουν ημερομηνία για το πότε μπορούμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει κλιμακωτά, όπως έγινε και τον Μάιο, από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και με πολύ αυστηρούς κανόνες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει συνωστισμός μέσα σε πολύ μικρούς χώρους. Ακόμα και αν περπατάμε για να ψωνίσουμε σε εμπορικούς δρόμους, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Δεν πρέπει κανείς να κυκλοφορεί αυτές τις γιορτές χωρίς μάσκα και αντισηπτικό στην τσέπη», σημείωσε.

Σχετικά με την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «Είναι κάτι που θα συζητήσουμε σε επόμενη φάση. Το μείζον στην παρούσα φάση είναι ο έλεγχος της πανδημίας, ο οποίος επιτυγχάνεται με μεγάλη δυσκολία και με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Δεν θα κάνουμε κάτι που δεν θα έχει την έγκριση των γιατρών».

Fake news ότι τα super market αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «Αυτή η φήμη που διαδόθηκε ότι τα super market αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, είναι  απολύτως ψευδής. Τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΔΙΜΕΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, που κάνουν καθημερινά ελέγχους στα super market για τον τρόπο λειτουργίας τους, δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό στοιχείο ότι στα super market της Ελλάδος υπάρχει διάδοση του κορωνοϊού τη στιγμή  που μιλάμε. Επειδή στα super market πηγαίνουν όλοι για να ψωνίζουν τα είδη πρώτης ανάγκης, θεωρώ εξαιρετικά ανεύθυνο να διαδίδουμε στην τηλεόραση τέτοιου τύπου φήμες».

Η σφοδρότητα του δεύτρου κύματος, οδήγησε σε περισσότερους νεκρούς 

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «Πρόκειται για μια παγκόσμια συμφορά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει έναν δείκτη, αυτό των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Και βάση αυτού του δείκτη κατατάσσονται οι χώρες ως προς την επίδοσή τους. Σε αυτό τον δείκτη που θεωρείται παγκοσμίως ο πιο αντικειμενικός, η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, σε σύγκριση με το πρώτο. Επειδή όμως το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο, δυστυχώς έχει και περισσότερους νεκρούς. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε κάθε οικογένεια που έχασε έναν δικό της άνθρωπο».

Λογική η δήλωση Γεραπετρίτη 

Οσον αφορά τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, κ. Γιώργου Γεραπετρίτη που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «Ο κύριος Γεραπετρίτης είπε κάτι απολύτως λογικό. Τι είπε; Είπε ότι το ζήτημα της πανδημίας δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, γιατί όσα κρεβάτια και να φτιάξεις εάν ο κόσμος δεν προσέξει, τελικά θα έχεις απλώς περισσότερους νεκρούς. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε σήμερα, διότι τα κράτη που έχουν πολύ περισσότερες ΜΕΘ, όπως η Γερμανία παραδείγματος χάρη, έχουν ήδη λυγίσει. Η μάχη αυτού του ιού λοιπόν κρίνεται καλώς ή κακώς στην ατομική μας συμπεριφορά».

Εξευτελισμός και της δημοκρατίας η στάση της Αντιπολίτευσης 

«Το να βιώνουμε όλη αυτή τη συμφορά και η Αντιπολίτευση να εξαντλείται στο να παρατηρεί στο κάθε καρέ του βίντεο του υπουργού που βγαίνει και δίνει συνέντευξη μήπως του ξέφυγε ο τόνος, μήπως του σηκώθηκε το φρύδι, μήπως έκανε σαρδάμ, για να πάνε μετά να κάνουν αντιπολίτευση αντί να ασχολούνται με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, είναι εξευτελισμός και της δημοκρατίας», ανέφερε ο υπουργός.

Πολύ ισορροπημένη η ρύθμιση για τις επιταγές

Σχετικά με τη ρύθμιση για τις επιταγές των επιχειρήσεων, ο υπουργός δήλωσε ότι «Η ρύθμιση που κάναμε είναι πραγματικά πολύ ισορροπημένη. Τι ισχύει; Όλες οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και όλες οι επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες, δηλαδή έχουν μείωση τζίρου άνω του 50%, έχουν πάρει αυτόματη αναβολή της πληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία εκάστου αξιογράφου. Η ρύθμιση ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Αν όμως μία επιχείρηση που λειτουργεί έχει να εισπράξει τέτοιες επιταγές σε ποσοστό άνω του 20% του τζίρου της,  αυτομάτως παίρνει 6μηνο πάγωμα ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ώστε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα έδινε στο κράτος ως ρευστό για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της για τις επιταγές που δεν εισέπραξε. Όταν περάσει το εξάμηνο και πληρωθεί τις επιταγές, μετά θα πληρώσει και το κράτος».

Δεν αφήνουμε έξω τις νέες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και τις νέες επιχειρήσεις, ο υπουργός σημείωσε ότι «Στην Επιστρεπτέα 1, 2, 3 οι νέες επιχειρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονταν. Στην Επιστρεπτέα 4 όμως μπορεί να μπει και μία επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2020. Ως μέτρο για τον τζίρο της παίρνουμε του Φεβρουαρίου ή του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου που ήταν ανοιχτή η αγορά. Δεν αφήνουμε τις νέες επιχειρήσεις έξω. Να το ξέρει ο κόσμος».

63.000 ευρώ σε 7.000 μικρές επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στο «ΤΕΠΙΧ ΙΙ» και το «Εγγυοδοτικό ΙΙ», ο υπουργός ανέφερε ότι  «Το “ΤΕΠΙΧ ΙΙ” έχει δώσει σε μία εβδομάδα 7.000 δάνεια σε νέα ΑΦΜ με μέσο όρο δανείου 63.000 ευρώ. Άρα, έχουν πάρει 7.000 μικρές επιχειρήσεις 63.000 ευρώ, με επιδοτούμενο το επιτόκιο 2 χρόνια. Στο δε “Εγγυοδοτικό ΙΙ”, στα επόμενα δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια,  μέσα σε 15 ημέρες έχει εγκριθεί ήδη το 60% των δανείων, δηλαδή πάνω από 2 δισεκατομμύρια.

Το ν/σ για τις δημόσιες συμβάσεις, θα δώσει μεγάλη ταχύτητα στην οικονομία

«Βγήκε εχθές σε δημόσια διαβούλευση ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις. Είναι προϊόν δουλειάς πολλών μηνών στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και σε πολλά συναρμόδια υπουργεία. Όταν ψηφιστεί ο νέος νόμος 4412, θα αλλάξει τελείως ο τρόπος με τον οποίο δίνονται τα δημόσια έργα,  υπογράφονται οι δημόσιες συμβάσεις και λειτουργεί η ελληνική οικονομία. Είναι ένα νομοσχέδιο – τομή, μία μεγάλη μεταρρύθμιση και  θα δώσει μεγάλη ταχύτητα στην οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά Νέα