ActionAid: Μια παγκόσμια συμμαχία κατά της ανισότητας

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου πολιτικοί ηγέτες και επιχειρηματίες συναντιούνται και συζητούν πώς μπορεί να γίνει ο κόσμος δικαιότερος και καλύτερος.

Την ίδια ώρα, η Συμμαχία κατά της ανισότητας, μια ομάδα που αποτελείται από διεθνείς και εθνικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ακτιβιστές για το περιβάλλον και τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και μικρότερες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχει οργανώσει σε όλο τον κόσμο τις δικές της συναντήσεις και διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις με σκοπό να ακουστεί δυνατά από όλους τους ηγέτες το μήνυμα ότι η ανισότητα πρέπει να καταπολεμηθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της Oxfam, που δημοσιεύθηκε με αφορμή τη συνάντηση στο Νταβός, η ανισότητα αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη. Όπως αναφέρεται στην έρευνα οι 22 πλουσιότεροι άντρες του πλανήτη είναι πιο εύποροι από όλες τις γυναίκες στην Αφρική αθροιστικά. «Είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομία μας είναι εντελώς σεξιστική,» λέει ο CEO της Oxfam GB, Danny Sriskandarajah.

Για τους ανθρώπους που απαρτίζουν τη συμμαχία, μέλος της οποίας είναι και η ΑctionAid, η λύση για να σταματήσει η ανισότητα θα έρθει πρωτίστως από τους ανθρώπους που τη βιώνουν. Και στην πρώτη γραμμή των αδικημένων αυτού του κόσμου είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους βρίσκεται στην καρδιά κάθε δράσης της ActionAid σε όλο τον κόσμο. Παρέχοντας γνώσεις και έργα υποδομής, τους υποστηρίζει για να βρουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και μια καλύτερη ζωή.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι γυναίκες κάνουν πάνω από το 75% των οικιακών εργασιών παγκοσμίως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στηρίζουν την αγορά με φτηνή – και πολλές φορές δωρεάν – εργασία. Στην Αφρική ένα στα τρία παιδιά υποσιτίζεται ενώ 844 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ένα πρόβλημα που κάθε άλλο παρά θα αμβλυνθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην Αφρική. Περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε προσχολική αγωγή. Μάλιστα το 2016, πέθαναν περίπου 5,3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 από υποσιτισμό, μολύνσεις κι ασθένειες.

Και παρότι οι αριθμοί ξεφεύγουν, τα κράτη σε όλο τον κόσμο, πολλά εκ των οποίων συμμετέχουν αυτές τις μέρες στο Νταβός, φαίνεται πως κάνουν όλο και λιγότερα για να σταματήσει να διογκώνεται η ανισότητα. Η Συμμαχία μπροστά σε αυτή την αδικία καλεί τον κόσμο να συσπειρωθεί και να διεκδικήσει κοινωνίες όπου οι προνομιούχοι δεν θα ζουν εις βάρος της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Οι περισσότεροι από εμάς άλλωστε ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αδικία πολλές φορές μέσα στην καθημερινότητά μας και όμως λίγες είναι εκείνες που θα κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Απορροφημένοι μέσα στην πολυπλοκότητα και τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, περνάμε αφιλτράριστα περιστατικά ανισότητας σαν να είναι κάτι φυσιολογικό και επόμενο.

Όπως έχει πει και ο Αριστοτέλης «εν τη προαιρέσει η μοχθηρία και το αδικείν» που σημαίνει ότι η μοχθηρία και η αδικία υπάρχουν από πρόθεση (και όχι τυχαία ή κατά λάθος) και σήμερα η φράση αυτή ίσως να είναι πιο αληθινή από ποτέ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα