ABO Wind: Καθυστερήσεις και εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ

Την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνέντευξη τύπου της ABO Wind. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Σαρρής, Γενικός Διευθυντής της ΑBO Wind AG και δεύτερος ομιλητής ο κ. Σπυρίδων Παπαλάμπρου, Διευθυντής της ABO Wind Hellas ΑΕ, ενώ καλεσμένοι ήταν δημοσιογράφοι, εξειδικευμένοι στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Η συζήτηση εστιάστηκε στις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα και ειδικότερα στις προκλήσεις, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία στην υλοποίηση των έργων της καθώς και τις επενδύσεις που προγραμματίζει να κάνει η εταιρεία στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικότερα, η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με τον κ. Σαρρή να δίνει κάποιες γενικές πληροφορίες για την ABO Wind, μια γερμανική εταιρεία που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη και την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ και 25 χρόνια. Έπειτα, η προσοχή στράφηκε στη σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο, η εν λόγω ελληνική αγορά: οι αρχές καθυστερούν ή παρεμποδίζουν την έγκριση πολλών έργων. Παρά τον κυβερνητικό στόχο της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή άνω του 60%, έως το 2030, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθυστερούν παρόλο που πληρούν όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις. Επομένως όλες οι σχετικές επενδύσεις αναβάλλονται ή παρεμποδίζονται από τις εμπλεκόμενες αρχές, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος.

«Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια συγκεκριμένη δεσμευτική απάντηση για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων μας για τη σύνδεση των έργων μας στο Σύστημα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε αιτήσεις που εκκρεμούν ήδη εδώ και ένα χρόνο. Πριν από αυτό, έπρεπε να περιμένουμε, μαζί με 30 GW έργων άλλων εταιρειών, 2 χρόνια για την επεξεργασία των αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι για να δοθούν οι άδειες αυτές χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση. Παράλληλα, η περιβαλλοντική αδειοδότηση προχωρά επίσης αργά, με ορισμένους δήμους και περιφέρειες να εκδίδουν αρνητικές γνώμες, όχι για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά ως έκφραση πολιτικής θέσης. Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινότητες και να προσαρμόσουμε τα έργα μας στις τοπικές ανάγκες. Θέλουμε να χτίσουμε τις βάσεις υγιούς διαλόγου με τους εκλεγμένους τοπικούς φορείς, αντιμετωπίζοντας την ουσία των ζητημάτων», είπε ο κ. Σαρρής. Παρά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η εταιρεία κρατάει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ετοιμάζοντας το επενδυτικό πλάνο της για την Ελλάδα, το οποίο ξεπερνάει τα 650 εκ.€ για τα επόμενα 3 έτη.

Ζωντανή και ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση μεταξύ των δημοσιογράφων του ενεργειακού τομέα και των ομιλητών της ABO Wind  που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου της εταιρείας.  Η ABO Wind Hellas ΑΕ δήλωσε «παρούσα» σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και «έτοιμη» να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα. Βασισμένη στους δικούς της πόρους, υλοποιεί ένα νέο «παράδειγμα» επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου της ABO Wind Hellas:

Abo Wind: Προφίλ 

Η ABO Wind είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται με επιτυχία στην ανάπτυξη και κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας εδώ και 25 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1996 στη Γερμανία και έχει πωλήσει μέχρι σήμερα έργα συνολικής ισχύος 3600 MW, εκ των οποίων τα 1600 MW «με το κλειδί στο χέρι».

Όταν ιδρύθηκε η εταιρεία από τους Dr. Jochen Ahn και Mr. Matthias Bockholt, η αιολική ενέργεια ήταν ακόμη στα σπάργανα. Η μικρή ομάδα των πρωτοπόρων της αιολικής ενέργειας έπρεπε να προωθήσει όχι μόνο τις υπηρεσίες της εταιρείας, αλλά και τον τομέα της αιολικής ενέργειας στο σύνολό του. Αξίζει να αναφερθεί πως οι ιδρυτές της εταιρείας παραμένουν μέχρι και σήμερα οι κύριοι μέτοχοί της και εξακολουθούν να διοικούν και να ελέγχουν την εταιρεία. Τα δύο τρίτα των υπό ανάπτυξη έργων της ABO Wind είναι ακόμα αιολικά έργα. Ωστόσο, ως συνέπεια της πρόσφατης επέκτασής της εταιρείας στον τομέα των φωτοβολταϊκών και σε πολλές νέες χώρες, η ABO Wind έχει διπλασιάσει τον αριθμό των υπό ανάπτυξη έργων της από το 2017.

Περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι αναπτύσσουν, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση, μελετούν και κατασκευάζουν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, υβριδικά έργα και συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες, σε όλον τον κόσμο. Ο ετήσιος όγκος επενδύσεων που αντιστοιχούν στα έργα αυτά ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ. Η ABO Wind αναπτύσσει σήμερα έργα με συνολική ισχύ 15 GW σε 16 χώρες σε 4 ηπείρους.

Τα έμπειρα στελέχη των εξειδικευμένων τμημάτων της εταιρείας αναλαμβάνουν ολόκληρη τη διαδικασία ανάπτυξης και υλοποίησης αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και υβριδικών έργων: από την αξιολόγηση της θέσης, την αδειοδότηση και την εξασφάλιση χρηματοδότησης, έως τη μελέτη, την προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή, τη σύνδεση στο δίκτυο και τη θέση των έργων σε λειτουργία. Τέλος, καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας των έργων, η ABO Wind προσφέρει υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης.

Η ABO Wind αναγνώρισε έγκαιρα τη δυναμική για τη ραγδαία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα στα μέσα του 2017. Στις αρχές του 2018 ιδρύθηκε η εξ ολοκλήρου ελεγχόμενη θυγατρική ABO Wind Hellas ΑΕ. H εταιρεία συμμετείχε με επιτυχία σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 95 MW. Από αυτά, έργα συνολικής ισχύος 45 MW έχουν ήδη κατασκευαστεί και εγχέουν καθαρή ενέργεια στο δίκτυο. Η ABO Wind Hellas ΑΕ αναπτύσσει περαιτέρω έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ αρκετών εκατοντάδων MW.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα