Site icon The Indicator

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9

Στη διάθεση των ιδιοκτητών ακινήτων βρίσκεται από σήμερα η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για διορθώσεις λαθών στο Ε9.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, εάν έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις σε θέματα ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ποσοστά συνιδιοκτησίας ή ακόμα και στον όροφο του ακινήτου, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ «ξεφουσκώνοντας» έτσι το αρχικό εκκαθαριστικό.

Οι διορθώσεις γίνονται μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ σε 10 βήματα:

Επιστροφή φόρου

Παράλληλα όσοι θέλουν να εισπράξουν στο ακέραιο επιστροφή φόρου που δικαιούνται θα πρέπει να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ το αργότερο έως τις 19 Απριλίου, καθώς στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα τρέξει τον επόμενο μαζικό συμψηφισμό.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που έχουν εκκρεμή επιστροφή φόρου και επιθυμούν να τη λάβουν ολόκληρη, δεν θα διενεργήσει κεντρικούς συμψηφισμούς με τον τρέχοντα ΕΝΦΙΑ έως και τις 19 Απριλίου 2024. Μέχρι τότε, πολίτες και επιχειρήσεις με εκκρεμή επιστροφή μπορούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ, ώστε αυτός να μη συμψηφιστεί με την επιστροφή τους.

Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, εφόσον εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων έως:

  1. τις 18/4 για πληρωμή μέσω web banking ή
  2. τις 19/4 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε 11 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το τέλος Απριλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση ενώ κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Exit mobile version