Α. Ξανθός: Προσλήψεις, που… δεν είναι προσλήψεις, γιατρών που… δεν υπάρχουν

Οι επενδύσεις φαρμακευτικών που σχεδιάζονται χρόνια και το δικό μας πλάνο προσλήψεων για το 2019 δεν είναι σχέδιο Μητσοτάκη, αυτός ξεκίνησε με εξαγγελία «προσλήψεων» που είναι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών που… δεν υπάρχουν σήμερα στην αγορά, τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Οι αναφορές της κυβέρνησης στην Υγεία, του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και των αρμόδιων υπουργών, δεν δείχνουν ότι υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο που θα υλοποιήσουν, είπε ο κ. Ξανθός, «στον πυρήνα της αντίληψής τους είναι η πολύ σκληρή, νεοφιλελεύθερη άποψη ότι πρέπει να περιορίσουμε τον ρόλο του δημόσιου τομέα και να δώσουμε χώρο για την επέκταση και κυριαρχία του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με έμφαση στην ιδιωτική ασφάλιση Υγείας». Πάντως, «δεν έχουν τολμήσει να πουν για “καμένη γη”, δεν το λένε συνολικά για την οικονομία και την χώρα … να πουν όσα έλεγαν με πολύ καταστροφολογικό τόνο όλη την προεκλογική περίοδο και όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση», όπως σημείωσε.
Όπως εκτίμησε, τώρα επικεντρώνουν «στις επιμέρους, σημειακές βελτιώσεις, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι και αναγκαίες», αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε ενδεικτικά ότι περιπτώσεις όπως αυτές για τα φάρμακα των καρκινοπαθών αφορούσαν μόνο αυτούς που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές. «Για την πλειονότητα των καρκινοπαθών και ογκολογικών αρρώστων, που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, δεν αλλάζει κάτι», όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος. «Προφανώς χρειάζεται μεγαλύτερο δίκτυο φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ … εμείς στην Αθήνα τα αυξήσαμε 50% … βρέθηκε αυτή η λύση να δίνονται απευθείας τα φάρμακα στις ιδιωτικές κλινικές, είναι βήμα θετικό, δεν θα ασκήσουμε κριτική, παρότι χρειάζονται κάποιες δικλίδες ασφαλείας».

Για τα όσα είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι «προσπαθεί να οικειοποιηθεί επενδυτικά σχέδια που έχουν δρομολογηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό από φαρμακευτικές εταιρείες, αναπτύσσοντας νέες μονάδες. Δεν περίμεναν να βγει η Νέα Δημοκρατία προφανώς για να τα δρομολογήσουν. Θέλουν προετοιμασία πολυετή για να υλοποιηθούν». Ανέφερε ενδεικτικά ότι ήδη «πριν λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε μονάδα φαρμακευτικής στην Κομοτηνή».
Οι προσλήψεις είναι το μεγάλο θέμα για το δημόσιο σύστημα Υγείας, τόνισε ο κ. Ξανθός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δρομολογήσει σειρά διαδικασιών για χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, για τους οποίους το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση «και εδώ δεν υπάρχει απάντηση. Η ΝΔ εμφανίζει ως δικό της πλάνο προσλήψεων αυτά που εμείς έχουμε δρομολογήσει, χωρίς να είναι απολύτως σαφές ότι θα ολοκληρωθούν -αν και τυπικά δεν τις έχει αμφισβητήσει».

Τόνισε ωστόσο ότι όλα τα παραπάνω αφορούν το 2019, την ώρα που «τα επόμενα χρόνια υπάρχει ανάγκη και να υπερκαλύπτουμε αποχωρήσεις και να καλύψουμε και τα κενά της πρώτης πενταετίας των μνημονίων, όταν είχαν παγώσει οι προσλήψεις και δεν υπήρχε καμία αντικατάσταση όσων αποχωρούσαν. Εμείς είχαμε πολυετές πλάνο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, που δεν υπάρχει από την πλευρά της ΝΔ … είναι το ίδιο “πυρηνικό” στοιχείο πολιτικής, ότι δεν χρειάζεται να επενδύουμε στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά να αγοράζουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα».

Αποκάλυψε επίσης και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στις εξαγγελίες Μητσοτάκη, καθώς οι «2.000 προσλήψεις γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας» στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός… δεν είναι προσλήψεις, αλλά «συμβάσεις ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό δεν είναι πρόσληψη, προς Θεού!» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός, ενώ «κατ’ αρχήν, δεν υπάρχουν 2.000 γενικοί γιατροί εκτός συστήματος Υγείας, προφανώς εννοεί και τις άλλες ειδικότητες οικογενειακών γιατρών, παθολόγους και παιδίατρους», όπως ξεκαθάρισε.

«Φοβάμαι ότι θα επιστρέψουμε στο παλαιό καθεστώς επισκέψεων που καταργήσαμε, των 200 επισκέψεων … που με μαγικό τρόπο εξαντλούντο τις πρώτες ημέρες του μήνα και στη συνέχεια ο πολίτης πλήρωνε από την τσέπη του … φοβάμαι ότι η γραμμή είναι να επανέλθουμε σε ένα “μη σύστημα” που υπήρχε στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που και δεν εξυπηρετούσε τον πολίτη και αρκείτο σε συνταγογράφηση φαρμάκων και τίποτε άλλο … αντί για πρόληψη, αγωγή υγείας, παρέμβαση στην κοινότητα, αγωγή υγείας στα σχολεία, ένα νέο μοντέλο με βάση την αντίληψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» που προωθήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μία σύγχρονη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το ηγεμονικό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία, με κάλυψη όλων χωρίς διακρίσεις, επένδυση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα και την επείγουσα ιατρική, την ιατρική εκπαίδευση, την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, «είναι ένα σχέδιο που δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί με ένα απλό άνοιγμα στην αγορά … αυτή την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία … οφείλουμε να υπερασπιστούμε αυτή την εθνική και κοινωνική κατάκτηση», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Επεσήμανε εξάλλου την «χοντρή παρέμβαση» του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση που «έσπευσε από τις πρώτες ημέρες να καταργήσει εγκύκλιο … για το κομμάτι της κοινωνικής αλληλεγγύης … μετά από αίτημα των εργαζόμενων στα ΚΕΠ, διευκρινίζαμε και διευκολύναμε τους όρους χορήγησης ΑΜΚΑ σε μετανάστες, πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, κτλ. … και η κατάργηση συνοδεύτηκε από την γνωστή άποψη περί “ξέφραγου αμπελιού” … μία υπερσυντηρητική άποψη, ακριβώς αυτά που λέει ο Σαλβίνι, ο Όρμπαν και οι υπόλοιποι ξενοφοβικοί ηγέτες στην Ευρώπη, ενώ αγνοεί πλήρως ότι οι πληθυσμοί αυτοί είναι ευάλωτοι, έχουν αυξημένο επιλοπασμό χρόνιων νοσημάτων, κτλ.. Ακριβώς γι’ αυτό, για την προστασία της προσωπικής τους και της δημόσιας Υγείας πρέπει να είναι ευχερής και εγγυημένη η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Υγείας», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα