Α. Ξανθός: Η κυβέρνηση στερεί από τους πρόσφυγες υγεία, παιδεία, εργασία

Σαφές το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης, μετά από δηλώσεις όπως «η Ελλάδα δε θα είναι πια ξέφραγο αμπέλι». Στόχος είναι να κάνει δύσκολη τη ζωή προσφύγων και μεταναστών δήλωσε χθες μιλώντας στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα ο Ανδρέας Ξανθός, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι η λογική του Σαλβίνι που οδηγεί και σε κοινωνική αγριότητα ακραίας μισαλλοδοξίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα είχε την τύχη ή την ατυχία να είναι στο διάβα αυτού του τεράστιου κύματος μετακίνησης ανθρώπων. Η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε δημιουργήσει ξενοφοβική αντιμεταναστευτική υστερία – με τη βοήθεια τοπικών στελεχών της – σε περιοχές που είναι πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών. Τώρα, ως κυβέρνηση, προσπαθεί να τους δυσκολέψει τη ζωή.

Αρχικά η ανάκληση της εγκυκλίου για την απλοποίηση της απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες έγινε – σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση – μετά από αίτημα των υπαλλήλων των ΚΕΠ. Όταν, όμως, συνοδεύτηκε από τη δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι» το πολιτικό μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: όσο παραμένουν εδώ τους στερούμε την πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και εργασία.

Τα παιδιά που δεν έχουν ΑΜΚΑ αποκλείονται από τα σχολεία. Ευτυχώς πλέον και επίσημες κρατικές δομές καταλαβαίνουν ότι είναι και θέμα δημόσιας υγείας, όπως ακριβώς συνέβη με τη διοίκηση και τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας που προχώρησαν στον εμβολιασμό προσφυγόπουλων.

Το σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού, όλων των ανθρώπων στην δημόσια υγεία. Εμείς τώρα θέλουμε «υγεία μόνο για τους Έλληνες»; Θέλουμε να αφήνουμε παιδιά ανεμβολίαστα; Έγκυες γυναίκες εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης; Ανθρώπους με λοιμώδη νοσήματα να φοβούνται να πάνε σε νοσοκομεία άρα να μεταδίδουν αυτά τα νοσήματα; Θέλουμε μια χώρα περίκλειστη ή μια χώρα που προστατεύει την δημόσια υγεία και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα; Αυτό είναι το ερώτημα.

Ως προς το οικονομικό σκέλος, πέρα από την όποια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, έχουν διασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια, με τα οποία καλύφθηκαν οι δαπάνες και προσλήφθηκαν 700 άνθρωποι, γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες κλπ., οι οποίοι δημιούργησαν την πρόσβαση στην δημόσια υγεία. Αυτό ήταν το πρόγραμμα Philos 1, που έληξε. Υπάρχει, όμως, το Philos 2 που ισχύει.

Και πριν το 2015, το προσωπικό του ΕΣΥ είχε επιδείξει πολλές φορές ευαισθησία, παρά τους νόμους της τότε κυβέρνησης. Και τώρα, η πρωτοβουλία του Νοσοκομείου Καβάλας είναι η τροχιοδεικτική βολή που – πιστεύω – θα ακολουθηθεί.

Το πρόταγμα είναι η καθολική κάλυψη. Όποιος αποδέχεται διακρίσεις στην υγεία είναι έτοιμος να δεχθεί διακρίσεις παντού. Οι ανισότητες στην φροντίδα υγείας δεν πρέπει να είναι αποδεκτές. Είναι η λογική του Σαλβίνι που οδηγεί σε κοινωνική αγριότητα ακραίας μισαλλοδοξίας, μη συμβατής με μια ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα μέτωπο από πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να υπερασπιστούν την καθολική κάλυψη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα