Α. Τσίπρας στους FT: Εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο

Η Ελλάδα έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι το συμφέρον της είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης μιλώντας στους Financial Times.

“Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι μεγάλη δύναμη, αντιμετωπίζει τόσες πολλές δυσκολίες στο να βρει έναν τρόπο για το Brexit, τότε φανταστείτε, τι θα συνέβαινε με την Ελλάδα;”, σημείωσε.

“Οι εξελίξεις με το Brexit αποδεικνύουν ότι αυτή η πορεία, η εθνικιστική, δεν είναι μια πορεία που παρέχει έναν εύκολο τρόπο για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές εκλογές, για τις οποίες δηλώνει ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, ο Α. Τσίπρας αναμένει να δρέψει τα πολιτικά οφέλη της πρόσφατης οικονομικής ανάκαμψης, επικαλούμενος προβλέψεις για ανάπτυξη 2,2%-2,4% του ΑΕΠ φέτος.

“Είναι κρίσιμο να έχουμε εκλογές σε μια περίοδο που οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν με την κατάσταση του 2015 –όταν βρισκόμασταν σε βαθύ σκοτάδι- με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Μην ξεχνάτε πως όταν έγινα πρωθυπουργός, τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια. Υπήρχαν μέρες που ήμασταν ιδιαίτερα ανήσυχοι διότι δεν υπήρχε τρόπος να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις”, επισήμανε.

Σημείωσε ακόμη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και το μαξιλάρι ρευστότητας των 45 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση αποπληρωμής του χρέους προς το ΔΝΤ, η χώρα θα εξοικονομήσει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Δήλωσε δε ότι θα διατηρήσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2022, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφύγει σε προεκλογικές παροχές.

“Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και με τους πιστωτές μας, έτσι θέλαμε να μην παρεκκλίνουμε ποτέ από την συμφωνία (για το έλλειμμα). Πετύχαμε αυτούς τους στόχους, και τους ξεπεράσαμε επίσης, για τέσσερα συνεχόμενα έτη. Πρέπει να είμαστε ασφαλείς και να το εξασφαλίσουμε αυτό”, σημείωσε επίσης.

Ωστόσο πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Ελλάδα ίσως σύντομα συμφωνήσει με τους πιστωτές σε ένα νέο μείγμα πολιτικής προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, αλλά με υψηλότερη ανάπτυξη. Για να καταστεί αυτό δυνατό, θέλει να μειώσει την εταιρική φορολόγηση και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σημειώσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση των NPLs.

“Έχουμε έναν ενάρετο κύκλο τώρα. Δεν θα χάσουμε τους στόχους μας εάν έχουμε χαμηλότερη φορολογία, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα”, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα