

Ημερίδα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά διοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η ημερίδα διοργανώνεται σε μια περίοδο γενικής δυστοκίας και αβεβαιότητας στην οικονομία σε διεθνές επίπεδο, με την ακρίβεια να αποτελεί το φλέγον ζήτημα που «κατατρώει» την ελληνική κοινωνία, όπως καταγράφεται σε κάθε έρευνα που έχει δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα. Στην ημερίδα θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, το πρόγραμμα της οποίας μπορείτε να το δείτε εδώ, συμμετέχουν αναγνωρισμένοι και καταρτισμένοι επιστήμονες, με πρώην υπουργούς προοδευτικών κυβερνήσεων ανάμεσα στους ομιλητές.
Ο πρώην πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, θα υπογραμμίσει ότι είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο, μακριά από τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Θα σταθεί στην επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια.
Δύο προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Στη σημερινή ημερίδα ακούστηκαν προτάσεις άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα, στην ενέργεια και στη στέγη.
Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε σε δύο από αυτές.
«Η πρώτη αφορά στη θεσμοθέτηση της κοινωνικής κατοικίας. Με τη δημιουργία Ειδικού Δημόσιου Φορέα, που θα απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη οικονομικά προσιτή κατοικία και όχι μόνο τους πιο ευάλωτους.
Με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με αξιοποίηση του αποθέματος δημοσίων ακινήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ακινήτων που βρίσκονται στον έλεγχο τραπεζών, καθώς και με συνεταιριστικές πρωτοβουλίες».
Η δεύτερη αφορά «στη δημιουργία εξωχρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας όπου οι τιμές θα διαμορφώνονται με βάση διμερή συμβόλαια, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι από τέσσερις εταιρείες που ελέγχουν να ανεβάζουν τις τιμές».
Είναι δύο μόνο παρεμβάσεις, είπε, από μια ενδιαφέρουσα δέσμη προτάσεων που πιστεύω θα συζητηθούν.
Τσίπρας: Στη χώρα ευημερούν οι αριθμοί, αλλά υποφέρουν οι άνθρωποι
«Αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια, και αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους.
Και από εδώ προκύπτει και το παράδοξο αλλά απολύτως αληθές : Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ευημερούν οι αριθμοί, αλλά υποφέρουν οι άνθρωποι».
Καμπανάκι κινδύνου από τον Αλέξη Τσίπρα
«Χωρίς υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης, όμως, πραγματική σύγκλιση δεν θα δούμε.
Και η ικανότητα της οικονομίας να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της χώρας στις υποδομές, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την παιδεία, την πράσινη μετάβαση, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε κρίσεις ή την εθνική άμυνα, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Για αυτό χτυπάω λοιπόν, το καμπανάκι του κινδύνου.
Χωρίς αλλαγή πορείας τώρα, σύντομα θα διολισθήσουμε στο περιθώριο της Ευρώπης», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
Κριτική στο αναπτυξιακό μοντέλο
«Μία οικονομία που στηρίζεται πρωτίστως στην κατανάλωση και σε κλάδους με πεπερασμένη δυναμική φαίνεται να πλησιάζει στα όρια της. Χωρίς έμφαση σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, αναπαράγοντας το οικονομικό υπόδειγμα προηγούμενων δεκαετιών και, μαζί με αυτό, και τις παθογένειες του, όπως αποτυπώνονται στο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών, δε θα αργήσει να οδηγηθεί σε επιβράδυνση».
Αλέξης Τσίπρας: Η οικονομική κατάσταση προσομοιάζει περισσότερο σε Βαλκανικής χώρας
«Παρά τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού την προηγούμενη δεκαετία, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ζώνης του Ευρώ, η οικονομική της κατάσταση προσομοιάζει περισσότερο σε αυτήν μιας Βαλκανικής χώρας. Και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εμπεδωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού η πεποίθηση πως αυτός είναι ο ορίζοντας της χώρας, αυτά είναι τα όρια της (…). Το μεγάλο εθνικό θέμα, συνεπώς, που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι πως θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτή τη πορεία φτωχοποίησης και απόκλισης».
Τσίπρας: Αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο και μάλιστα συντομότερα από όσο ίσως πιστεύουμε
«Αν η μεγάλη πρόκληση της προηγούμενης δεκαετίας για τη χώρα ήταν η αντιμετώπιση της χρεοκοπίας, η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δε μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές.
Ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019, κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη πρώτη πρόκληση.
Φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται πολύ μακριά από το να αντιμετωπίσει τη δεύτερη».
Οι ομιλητές της ημερίδας
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης η Λούκα Κατσέλη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ στη συνέχεια θήτευσε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης που ήταν υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διαχείριση του Δημόσιου Χρέους στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2015 τέθηκε επικεφαλής των τεχνικών διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σχετικά Νέα
Κ.Τσουκαλάς: Χρειάζονται λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα όπως η έκπτωση του ενοικίου από το φορολογητέο εισόδημα
Την εκτίμηση ότι οι Έλληνες πολίτες πέρασαν το πιο ακριβό Πάσχα, κάτι το οποίο.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Ουσιαστικό βήμα προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ο συνεδριακός τουρισμός
Το νεόδμητο συνεδριακό κέντρο του Theartemis Palace Hotel στο Ρέθυμνο επισκέφθηκε πρόσφατα η υπουργός.
Σ.Παπασταύρου: Έρχονται άμεσα επιδοτήσεις για ΜμΕ
Τις προσεχείς πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόσο σε ενεργειακά όσο και χωροταξικά.
Θ.Κοντογεώργης: Επιδιώκουμε η ανάπτυξη να επιστρέφει στην κοινωνία με παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα
Τα ζητήματα της οικονομίας – ελληνικής και διεθνούς – ήταν το βασικό θέμα συζήτησης.