Α. Τσίπρας σε Κ. Μητσοτάκη για πανδημία: Πετάξατε λευκή πετσέτα – Χάνουμε 300 κάθε εβδομάδα

Την κατάταξη της χώρας στις χειρότερες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά τα θύματα ανά 1 εκ. πληθυσμού επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της ερώτησής του στην Ώρα του πρωθυπουργού για την πανδημία.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πλέον πετάξει λευκή πετσέτα και επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία της στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας κάτω απ΄ το χαλί ποντάροντας όπως είπε, στην “ομερτά των ΜΜΕ” και την συνήθεια της απώλειας.

Επίσης, σημείωσε ότι ο βασικός στόχος για την απόκτηση τείχους ανοσίας με τον εμβολιασμό δείχνει να εγκαταλείπεται.

Αναλυτικά, αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:
-“Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα αν εκ πληθυσμού. Κάθε βδομάδα χάνουμε 300 ανθρώπους, ένα μικρό χωριό φεύγει” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

-“Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε 400 απώλειες, σήμερα ένα χρόνο μετά μετράμε πάνω από 15.000 απώλειες και ξεπερνάμε χώρες που από την αρχή της πανδημίας ήταν αρνητικό παράδειγμα”.

-“Και είναι σα να μην τρέχει τίποτα. Κρύβεστε για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας, αλλά κρύβετε την αλήθεια από τους πολίτες για τον δημόσιο κίνδυνο

-Ελπίζω η σημερινή συζήτηση να είναι ξυπνητήρι στην κυβέρνηση που έχει παραιτηθεί από το καθήκον της τουλάχιστον να λέει την αλήθεια στους πολίτες και να προστατεύει της ζωή τους

-Τα πράγματα είναι και πάλι πολύ δύσκολα, μπροστά μας είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας

-Η χώρα μας έχει ξεπεράσει θανάτους ανά εκατομμύρια χωρες που βίωσαν υγειονομική καταστροφή, όπως η Ιταλία, η Ινδία, η Σουηδία, το ΗΒ. Η απόκλιση με αυτές τις χώρες είναι τρομακτική. Να συγκρίνουμε με τις χώρες του Νότου, να συγκρίνουμε με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; σε όλες τις χώρες οι δείκτες είναι σταθεροποιημένοι, στην Ελλάδα παίρνουν την ανηφόρα.

-Ο κρίσιμος δείκτης της μεταδοτικότητας παραμένει πάνω από τη μονάδα. Κι όλα αυτά πριν δούμε την επίπτωση της απόφασής σας να σφυρίξετε τη λήξη, αναφέρομαι στην απόφαση για πλήρεις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

-Βάλατε όλα τα αυγά στο καλάθι του εμβολιασμού. Ο βασικός στόχος που ήταν το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό δείχνει να εγκαταλείπεται. Η Ελλάδα τελευταία από τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου: Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Μαλτα όλοι πάνω από μας, εμείς συγκρινόμαστε με χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε εμβολιαστική κάλυψη έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Η Πορτογαλία έχει εμβολιάσσει 88%, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έπεισε τους πολίτες να εμβολιαστούν είχε αξιοπιστία ο λόγος τους.

-Κάτι φταίει εδώ, μήπως αυτό που φταίει ήταν η καμπάνια;

–Τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν

-Έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των ανηλίκων που νοσούν, έχει φτάσει το 14% ενώ πέρυσι ήταν 7%

-Γιατί μετά από τόσους μήνες λοκντάουν, γιατί να είμαστε ξανά όχι στο χείλος, αλλά μέσα στον γκρεμό; Η απάντηση είναι απλή: Γιατί από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας

-Όταν είδατε ότι θέλει σχέδιο και δουλειά σε βάθος απλά παραιτηθήκατε, πετάξατε λευκή πετσέτα.

-Μια από τις σημαντικότερες συνέπειες οι ζωές που χάνονται από άλλα αίτια γιατί το σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί λόγω της κοβιντοποίησης του ΕΣΥ. Ενισχύθηκε ο ιδιωτικός τομέας αυξάνοντας υπερβολικά τη δαπάνη υγεία και αφήνοντας εκτός περίθαλψης ασθενείς που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα. Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει παράπλευρες “απώλειες” όπως η υπερβολική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας 8.400 παραπάνω θάνατοι το 2020 σε σχέση με το μ.ο. θανάτων την 5ετία 2015 – 2019. Οι πρόσθετοι θάνατοι στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιοι από το μ.ο. ΕΕ, 45% στην Ελλάδα, 20% στην Ευρώπη.

-Πρέπει να σταματήσετε να κρύβετε την πραγματικότητα κάτω απ το χαλί, επενδύοντας στην ομερτά των ΜΜΕ και στη συνήθεια της απώλειας.

-Δεν είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, η διεθνής πρακτική πλούσια και πρέπει έστω και τώρα να αλλάξουμε πορεία.

Πέρα από την επιτάχυνση του εμβολιαστικού εγχειρήματος επιβάλλεται μια νέα υγειονομική στρατηγική η οποία οφείλει να ενσωματώνει:

– Επαρκή επιδημιολογική επιτήρηση με εκτεταμένα τεστινγκ και έγκαιρη ιχνηλάτηση

– Οργανωμένη προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων και κατ οίκον φροντίδα με εμπλοκή της ΠΦΥ και υπηρεσιών των δήμων

– Γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα

– Στοχευμένη και πειστική ενημέρωση από τους επαγγελματίες της υγείας κ τα επιστημονικά τους όργανα

– Πλήρη αξιοποίηση της αγωγής υγείας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια

– Προστασία του ΕΣΥ από την κοβιντοποίηση κ κάλυψη όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών των πολιτών

– Άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα

– Αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που μπορούν να σώσουν ζωές

– Αλλά και τώρα που με τεράστια καθυστέρηση το αποδεχτήκατε έχουμε την εικόνα ότι δεν επαρκούν, συνεπώς είναι αναγκαίες για πρωτοβουλίες στο επίπεδο της ΕΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα