

Προκλητική και προσβλητική για τον ελληνισμό χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. «Η επίσκεψή σου στην Ελλάδα, στην Αθήνα, γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως τώρα είναι «όσο ποτέ απαραίτητος» ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αναφερόμενος στην απόφαση Ερντογάν, που έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, μίλησε για «θλιβερή απόφαση, προκλητική και προσβλητική για τον ελληνισμό, για τον χριστιανισμό», καθώς, όπως υπογράμμισε, «ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η Αγία Σοφία, μετατρέπεται σε τζαμί». Και πρόσθεσε: «Κι αυτή η απόφαση έρχεται σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα».
Θετικό το αίτημα κυρώσεων, έστω και με καθυστέρηση
Στο μέτωπο των κυρώσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως είναι θετικό ότι, «έστω και με μεγάλη καθυστέρηση», η Ελλάδα ζητάει από την Ε.Ε. κυρώσεις εναντίον της τουρκικής επιθετικότητας. «Κάτι που είχε καταφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα χρόνο πριν, για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ» επισήμανε. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, ενώ υποστήριξε την ανάγκη να διεξαχθεί ξανά ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Ακόμα ζήτησε να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επανέναρξη των συνομιλιών για τη διερεύνηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
Ν. Αναστασιάδης: Καμπάνα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι
«Αυτό που απασχολεί τον καθένα σήμερα είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα γίνεται οξύτερη όσο ο χρόνος περνά» σημείωσε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης. Αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, τόνισε πως είναι «μια ισχυρή καμπάνα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι». Ξεκαθάρισε επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι υπέρ του διαλόγου.
«Ουδέποτε επιδιώξαμε την όξυνση της κρίσης», αλλά, δυστυχώς, σημείωσε, έχουμε έναν γείτονα «που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας». Επισήμανε επίσης την αποφασιστικότητά του για διάλογο, εφόσον οι έκνομες ενέργειες σταματήσουν, επειδή, όπως είπε, δεν μπορεί υπό την απειλή των κανονιοφόρων να κάνεις διάλογο και να ευελπιστείς ότι είναι δυνατόν να εισακουστούν και να ακουστούν και οι θέσεις της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά κύριο λόγο.
Σχετικά Νέα
Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για το πόρισμα του ΕΜΠ για τα Τέμπη
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ στον απόηχο της δημοσιοποίησης του πορίσματος.
Δ. Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη είναι αποδυναμωμένη
«Η Ευρώπη είναι αποδυναμωμένη, το ευρωπαϊκό όραμα σβήνει». Αυτό δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος.
Κ. Πιερρακάκης: Δεσμευόμαστε σε μια διεθνή οικονομική τάξη βασισμένη σε κανόνες
Τη δέσμευση της Ελλάδας σε μια διεθνή οικονομική τάξη βασισμένη σε κανόνες, καθώς και.
Σ. Ζαχαράκη στη σύνοδο Υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες: Απαραίτητη η καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, για μια Ευρώπη ανταγωνιστική
Η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια κρίσεων, η σημασία.