Α. Τσίπρας: Πόροι από το μαξιλάρι σήμερα ή μνημόνια μετά την πανδημία

Το εθνικό στοίχημα της επόμενης μέρας και το ξεκάθαρο δίλημμα «γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες», έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», ζήτησε από την κυβέρνηση στοχευμένα μέτρα χωρίς ολιγωρίες, ανεπάρκειες και ιδεοληψίες και πέταξε το μπαλάκι στον κ. Μητσοτάκη αποδίδοντάς του τις διαρροές περί πρόωρων εκλογών σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όποιος τούτες τις κρίσιμες ώρες που μετράμε νεκρούς και ανθρώπους στην εντατική, σκέφτεται πολιτικά οφέλη και μετράει ποσοστά, όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων της, γρήγορα θα το πληρώσει διπλά και τριπλά».

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας, δρώντας τώρα «για να μην βρεθούμε μπροστά σε ερείπια και οικονομικά χαλάσματα, όταν θα βγούμε από τα σπίτια μας. Για να μην πέσουμε από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση».

Και για αυτό είπε πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες θωράκισης της ελληνικής οικονομίας. «Αν συνεχίσουμε στη στρατηγική βλέποντας και κάνοντας και κυρίως αν επιλέξουμε πολιτικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώνουν αντι να αμβλύνουν τη κρίση, ιδίως στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και των μισθών μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες».

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας

«Η χώρα μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «όσο και αν ακούγεται οξύμορο, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση της κρίσης, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες. Το πλεονέκτημα αυτό είναι το μαξιλάρι ρευστότητας που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και που τόσο πολύ μας λοιδορήσανε για αυτό, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει περίπου 10% του ΑΕΠ, σε απόθεμα ασφαλείας, «απο όπου μπορεί να αντλήσει για τις ανάγκες της, ένα απόθεμα που μας επιτρέπει να στηρίξουμε άμεσα την οικονομία και την κοινωνία, με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο, χωρίς να να μπούμε σε περιπέτειες με το δημόσιο χρέος μας. Και αυτή τη δυνατότητα πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Θα είναι εγκληματικό να μην το κάνουμε. Είναι εγκληματικό που δεν το κάνουμε» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Εξειδικεύοντας το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι στηρίζεται σε τρεις αλληλένδετους άξονες. «Την ποσότητα των παρεμβάσεων, την ποιότητα των παρεμβάσεων και τον χρόνο υλοποίησής τους».

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

«Υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι πόροι περίπου 20 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι και άλλοι τόσοι περίπου από σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Ενω είναι στη διάθεση των τραπεζών πρόγραμμα ρευστότητας ύψους 12 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Σε αυτή λοιπόν τη συνθήκη κρίνουμε σκόπιμο ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνων, ύψους 26 δισ. ευρώ.

Τα 14 δισ. ευρώ πρέπει να αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δισ. ευρώ ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων. Στα μέτρα αυτά δεν υπολογίζονται προφανώς οι αναστολές πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πράγμα που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει πλασματικά το μέγεθος του πακέτου της.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι όσο διαρκεί το πρόγραμμα, για έξι τουλάχιστον μήνες, θα ανασταλούν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές υποχρεώσεις».

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

«Διατήρηση του μισθού των ήδη εργαζομένων στα επίπεδα του Φλεβάρη του 2020, καθώς και των σχέσεων εργασίας όπως ήταν διαμορφωμένες πριν την έναρξη της κρίσης.

Σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο που σήμερα η κυβέρνηση υλοποιεί και το οποίο αποσκοπεί σε μια εκ βάθρων και εκ νέου αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας εις βάρος των εργαζομένων.

Με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής απασχόληση που μειώνει το μισθό κατά πενήντα τοις εκατό».

ΧΡΟΝΟΣ

«Το «Μένουμε όρθιοι» είναι ένα πακέτο εμπροσθοβαρές με προφανή στόχο να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις μιας έκτακτης μη δομικής συνθήκης, η οποία αν αφεθεί στην αυθόρμητη κίνηση της αγοράς και της οικονομίας, θα παράξει τάσεις που στη συνέχεια δεν θα μπορούν να ανατραπούν. Αν οι όποιες παρεμβάσεις δεν είναι εμπροσθοβαρείς αλλά ακολουθήσουν τη λογική «του βλέποντας και κάνοντας» που επιλέγει η κυβέρνηση, οι συνέπειες θα είναι δραματικές:

Μακροχρόνια παράταση της ύφεσης λόγω κατάρρευσης της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά και της οικονομικής εμπιστοσύνης. Αυτές τις πολλαπλάσιες δαπάνες που θα χρειαστούμε σε λίγους μήνες από σήμερα, αν δε δράσουμε έγκαιρα, δε θα μπορούμε τότε να τις καλύψουμε απο κανένα μαξιλάρι. Γιατί τότε, θα υπερβαίνουν τα μεγέθη του μαξιλαριού. Και θα πρέπει αναγκαστικά να τις καλύψουμε απο νέο δανεισμό. Και στις συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτός ο δανεισμός δε θα είναι τότε το ίδιο εύκολος. Και η επιστροφή στον εφιάλτη των μνημονίων θα ξαναζωντανεύσει».

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλεόν χρηματοδότηση – 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού

2. Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ

4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλέγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 δις ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι

5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαϊου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαίου. Ύψος παράμβασης 8,5 δις ευρώ

6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρέωσεων για έξι μήνες

7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση

8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενος

9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων

10. Πρόγραμμα Ηρακλής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δις ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης

Τέλος, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να πράξει ότι χρειαστεί για την διάσωση στρατηγικής σημασίας μεγάλων επιχειρήσεων που ενδεχόμενα να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης, με το δημόσιο «να αποκτά μερίδιο σε αυτές τις εταιρείες αντίστοιχο της παρέμβασής του».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα