A. Τσίπρας: «Δίνουμε τη μάχη για να κερδίσει το δικό μας σχέδιο» – Πρώτη συνάντηση με το think tank

«Συστράτευση με τα καλύτερα μυαλά της χώρας, για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών»: Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες την πρώτη συνάντηση με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και τους συμβούλους που απαρτίζουν το νέο think tank, με στόχο, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «να αναδείξουμε τις προοδευτικές ιδέες και με τεχνοκρατική επάρκεια να τις μετασχηματίσουμε σε προτάσεις, σε δράσεις, σε μεταρρυθμίσεις, προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες, Τρίτη, συνάντηση, την πρώτη στη σειρά με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων και συμβούλων του. Στόχος είναι οι σύμβουλοι που απαρτίζουν το think tank, να συμβάλουν ενεργά, με τις εισηγήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να συνεισφέρουν και στις εργασίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή αυτή την πρώτη συνάντηση τόνισε:

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα αλλά και για τους συνεργάτες μου, να περιστοιχιζόμαστε απόψε από πολύ σημαντικούς ανθρώπους, διακεκριμένους τόσο στο επιστημονικό όσο και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο σκοπός μας είναι πολύ ουσιαστικός και καθόλου επικοινωνιακός: Να αναδείξουμε τις προοδευτικές ιδέες και με τεχνοκρατική επάρκεια να τις μετασχηματίσουμε σε προτάσεις, σε δράσεις, σε μεταρρυθμίσεις, προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δε σας προσκαλέσαμε ούτε να ενταχθείτε αλλά ούτε και να υποκαταστήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλλά να συμβάλετε καθοριστικά ώστε η προοδευτική παράταξη του τόπου να γίνει σήμερα μια καλύτερη αντιπολίτευση και αύριο μια κυβέρνηση έτοιμη να αλλάξει τον τόπο, με όραμα αλλά και με σχέδιο επαρκώς τεκμηριωμένο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Άλλωστε, η κυβερνητική μας εμπειρία σε πολύ δύσκολες στιγμές για τον τόπο μάς έκανε να γνωρίζουμε ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις πολύπλοκα ερωτήματα μόνο με την πίστη στις ιδέες και στη στρατηγική σου.
Η επιστημονική γνώση, η θεωρία, ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός, αποτελούν απαραίτητα συστατικά που εμπλουτίζουν και εξελίσσουν μια σύγχρονη προοδευτική στρατηγική. Την ισχυροποιούν και εν τέλει την καθιστούν πολύ πιο αξιόπιστη, πιο γειωμένη στην κοινωνία, πιο αποτελεσματική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισήμανε ακόμα:

«Στην προσπάθεια που ξεκινάμε μαζί σήμερα, βλέπω τη δυνατότητα για εμπλουτισμό και περαιτέρω εμβάθυνση της προγραμματικής δουλειάς που κάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανταποκριθούμε πιο ουσιαστικά, πιο ριζοσπαστικά και πιο άμεσα στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αυτό σημαίνει:
-Ξεκάθαρες στοχευμένες πολιτικές στη βάση απτών οραματικών.
-Διοικητική ετοιμότητα.
-Καινοτομία, ρήξεις με κατεστημένες δομές και αντιλήψεις.
-Βαρύτητα στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας.
-Επάρκεια για την αντιμετώπιση πολυεπίπεδων κρίσεων.

Σημαίνει, με λίγα λόγια, συστράτευση με τα καλύτερα μυαλά της χώρας, για την έμπρακτη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από θεμελιακές αλλαγές. Και αυτό διότι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, δεν είναι πλέον σημειακές ή πρόσκαιρες.

Στο έδαφος τριών παράλληλων κρίσεων, της κοινωνικής, της κλιματικής και της πανδημικής, η χώρα μας σήμερα βιώνει την απειλή μίας μεγάλης συντηρητικής οπισθοδρόμησης, που οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στη συρρίκνωση του κράτους Δικαίου, στην εγκαθίδρυση του συναισθήματος της ανασφάλειας και του φόβου.

Η μάχη για την αποτροπή αυτής της συντηρητικής οπισθοδρόμησης είναι το δικό μας καθήκον. Μόνο που αυτή η μάχη δεν έχει ελπίδα νίκης αν βασίζεται μόνο στην άρνηση.

Δε θα δώσουμε τη μάχη για να χάσει το σχέδιο του αντιπάλου μας, αλλά για να κερδίσει το δικό μας.

Ένα σχέδιο που φιλοδοξούμε να συμπυκνώνει τον πλούτο της γνώσης, των εμπειριών, των παραστάσεων των ζωντανών δυνάμεων αυτής της κοινωνίας.

Και πιστεύω βαθιά ότι ο πλούτος αυτής της χώρας βρίσκεται στις πιο μορφωμένες γενιές που είδε ποτέ ο τόπος, στην επιστημονική της κοινότητα, στα καινοτόμα μυαλά, στη ριζοσπαστική σκέψη και τις νέες κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Η απάντηση στην κλιματική κρίση, η ψηφιακή μετάβαση δομών και διαδικασιών του κράτους, ο προσανατολισμός στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, σε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο παραγωγής, η δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο, οι πολιτικές ένταξης και συμπερίληψης, η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των συνεπειών που γεννούν η πατριαρχία και ο σεξισμός, οι μεγάλες προοδευτικές τομές στην παιδεία, η ενίσχυση της θέσης της χώρας στο διεθνές πεδίο με άξονες τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, ο εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός των σωμάτων ασφαλείας, αποτελούν τα μεγάλα διακυβεύματα, στα οποία οι απαντήσεις πρέπει να είναι προοδευτικές.

Και αυτές τις απαντήσεις θέλουμε να τις ανιχνεύσουμε και να τις εμπλουτίσουμε και με νέες ιδέες, που θα διαμορφώσουν μία νέα πραγματικότητα, αντάξια του στόχου μας για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

Γιατί, εν τέλει, ο στόχος της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας και ο στόχος της αυριανής προοδευτικής κυβέρνησης, δε μπορεί να είναι άλλος από το να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη κοινωνία, για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους, σε μια καλύτερη Ελλάδα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα