Α. Σκέρτσος: Υποχρεωτική η κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων των κομμάτων

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από έναν επίσημο φορέα επανέρχεται σήμερα η κυβέρνηση, με τον κ. Άκη Σκέρτσο να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και να αποκωδικοποιεί την χθεσινή πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια του ντιμπέιτ.

Χθες, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των έξι πολιτικών αρχηγών εν όψει της κάλπης της 21ης Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την ακόλουθη πρόταση: «Πριν τη δεύτερη κάλπη, προτείνω σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για κοστολόγηση». «Πιστεύω πως κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν θα έχει αντίρρηση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Με αυτόν τον τρόπο, «πέταξε το γάντι» σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αρνείται ότι οι προεκλογικές του υποσχέσεις αγγίζουν τα 85 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και δεν έχει δώσει συγκεκριμένο ποσό για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εάν έρθει στην εξουσία.

Απόψε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος επέμεινε, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, στην πρόταση Μητσοτάκη «να κοστολογηθούν τα προγράμματα των κομμάτων από ένα επίσημο φορέα, είτε αυτός είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε η Τράπεζα της Ελλάδος», επεκτείνοντάς την και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Δήλωσε σχετικά ο κ. Σκέρτσος:

«Τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων πρέπει να είναι αξιόπιστα και υλοποιήσιμα. Γι’ αυτό τον λόγο προσκαλούμε και προκαλούμε να συμφωνήσουμε σε δύο πράγματα:

1) Να στείλουμε άμεσα όλα τα κόμματα, τα οικονομικά μας προγράμματα προς κοστολόγηση σε έναν από τους ακόλουθους τρεις φορείς, το ΓΛΚ, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ή την Τράπεζα της Ελλάδος. Εμείς έχουμε ήδη κοστολογήσει το δικό μας οικονομικό πρόγραμμα στα 9 δισ. ευρώ, σωρευτικά στην τετραετία, με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπό τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής.

2) Να υπερψηφίσουμε στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τα κόμματα να υποβάλλουν προς κοστολόγηση τα οικονομικά τους προγράμματα στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν τα ανακοινώσουν επίσημα.

Θα ανταποκριθούν;».

Τι είπε ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ – Η παρέμβαση Στουρνάρα

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια του χθεσινού ντιμπέιτ, από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε: «Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμά μας».

Καθοριστική ως προς τη συζήτηση για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων υπήρξε και η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία».

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων» είπε, για να προσθέσει ότι, προεκλογικά, «πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν», διότι «αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο».

Τα δύο μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ που κοστίζουν 4 δισ. ετησίως

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά 4 δισ. ετησίως, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει πού θα τα βρει, γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα