Α. Σκέρτσος: Η πανδημία θα μπορούσε να μας καταστρέψει, αλλά αυτό δεν συνέβη

Η πρόκληση της πανδημίας θα μπορούσε να μας έχει καταστρέψει αλλά αυτό δεν συνέβη, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό των Κυβερνητικών Πολιτικών, Άκης Σκέρτσος. Μιλώντας στο Καθημερινή – Athens Health Summit 2021 ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως για μία μικρή χώρα όπως είναι η Ελλάδα, που έβγαινε από μία πολυδιάστατη κρίση, η οποία προκάλεσε ένα βαθύ πλήγμα στο ΕΣΥ αλλά και μία κρίση εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, η πανδημία αποτέλεσε τεράστια πρόκληση. «Ωστόσο, οι πολίτες επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή και συμμόρφωση προς τους κανόνες της πολιτείας».

Ανέφερε ακόμη πως μπορεί «άλλες χώρες να τα έχουν πάει καλύτερα» αλλά «για αυτό συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να τις φτάσουμε και είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε».

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος είναι εύλογη η κόπωση και οι αντιδράσεις, ωστόσο, για ένα κράτος με γραφειοκρατία, έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και ατίθαση κοινωνία καταφέραμε να τα πάμε καλύτερα από μία μέση χώρα της Ε.Ε. και αυτό είναι από μόνο του σημαντική κατάκτηση.

Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό των Κυβερνητικών Πολιτικών παρουσίασε τις τέσσερις φάσεις της πανδημίας:

Η 1η φάση ήταν αυτή των αυστηρών οριζόντιων αποκλεισμών, μια κατάσταση απόλυτης ανάγκης όπου είμασταν κυριολεκτικά «τυφλοί» σε σχέση με τον ιό κια είχε μεγάλο κόστος.
Η 2η φάση αποτέλεσε η προσαρμογή και αναγνώριση, «όπου μάθαμε το πως θα συμβιώνουμε με τον ιό και να προσαρμοζόμαστε σε νέους κανόνες. Ενδυναμώθηκε το ΕΣΥ, με ενίσχυση των ΜΕΘ και πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού».
Η 3η φάση ήταν η προετοιμασία επιστροφής στην κανονικότητα με όπλο τα εμβόλια. Μία απαιτητική φάση που ουσιαστικά επανασυστήθηκε το δημόσιο στους Έλληνες πολίτες.
Η 4η φάση ήταν αυτή που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2021 και χάρη στους εμβολιασμούς οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας, εκεί που δεν θα υπάρχουν οριζόντιοι περιορισμοί, οι οποίοι είναι και «ατελέσφοροι υγειονομικά».
Αναφερόμενος στον 4ο κύμα της πανδημίας, ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απώλειες ζωών λόγω πανδημίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε απάντηση στο γιατί μιλάμε για πανδημία των ανεμβολίαστων, τονίζοντας πως το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. «Αν όλοι άνω των 60 ετών είχαν εμβολιαστεί, ο ιός θα είχε τα επίπεδα θνητότητας της κοινής γρίπης», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως είναι κάτι «που μας θλίβει βαθιά. Θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Οι νεκροί προσεγγίζουν τους 100 σε ημερήσιο επίπεδο (έχουμε τον 2ο πιο γηρασμένο πληθυσμό στην Ε.Ε., η πανδημία πλήττει βαρύτερα τους ηλικιωμένους και μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων)», σημείωσε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ακολουθεί πιστά την μεθοδολογία του ΠΟΥ όσον αφορά στην καταγραφή των θανάτων.

«Τα πράγματα δεν είναι φυσιολογικά», επεσήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των ΜΕΘ από 557 σε σχεδόν 1.300 κλίνες, ενώ προχώρησε σε 12.000 προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού στην Υγεία.

«Το Plan B λέγεται και πάλι εμβόλιο», πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος και τόνισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης έχει πετύχει τον στόχο της να διατηρήσει το ζητούμενο: «ισορροπία στην προστασία της δημόσιας υγείας με παράλληλη ανάκαμψη της οικονομίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα